Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival: Čunjevi su srušeni

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 15.09.2013. / Autor: Moj Film Filmska revija mladeži i Four River Film Festival: Čunjevi su srušeni

14. rujan na kalendaru svima nam je označio kraj filmskog kuglanja i kraj 18. Filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala, a redovi prepuni Hrvata, Danaca, Srba, Austrijanaca, Poljaka,  Norvežana i filmaša iz nama dalekih zemalja značili su da je ovo pravi sretan kraj.

Nakon 3 dana gledanja filmova, proučavanja kadrova, zapisivanja ocjena i komentiranja dojmova- žiri i publika odlučili su se za 11 sretnika. Osim glavne nagrade Grand Prixa, nagrade za najbolji animirani, dokumentarni, igrani film te onaj u kategoriji slobodnog stila četvrtu godinu za redom tročlani žiri odlučio je i o nagradi namijenjenoj autorima filma koji svojom temom, pričom i junacima najuspješnije progovara o nasilju, s naglaskom na mlade.  Žiri srednjoškolaca kojeg su ove godine činili Belgijanac Thijs de Block, Norvežanka Jorunn Oluassen i hrvatski glumac Antonio Parač odlučili su se za portugalski film Igra. Po njihovom mišljenju film video kluba Montemor-o-novo najviše je pridonio širenju svijesti o nenasilju u filmu, ali i u svijetu.

Four River Film Festival 2013

Karlovačka Revija i Festival možda bi mogli biti najbolji promotori normalizacije međuljudskih odnosa na uzbuktalom Balkanu, s obzirom da je glavnu nagradu osvojio film srpskog producenta i hrvatske autorice. Filmovi Slobodne zoneiz Beograda nude sasvim drugačije viđenje svijeta daleko od holivudskog spektakla, a to je dokazao i filmski uradak Kaje Šišmanović- Kak’ je doma? osvojivši nagradu Grand Prix. Upravo njen film zarobio je srca velikog žirija- Daniela Kušana, Maureen Carrig i Vere Schopfer.

U konkurenciji filmova prijavljenih za 18. Filmsku reviju mladeži nagrade su osvojili sljedeći: najbolji animirani film - Galeb, Škole likovnih umjetnosti iz Splita, najbolji dokumentarni film -Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom?, osječkih Almodovarca, najbolji igrani film - Haralampije, Studia kreativnih ideja Gunja, a  porečki UM SAVE je s filmom Ekvinocijkući ponio nagradu za najbolji film u kategoriji slobodnog stila.

Filmska Revija Mladeži i Four River Film Festival

U sklopu 6. Four River Film Festivala žiri je nagrade dodijelio igranom filmu Čudan grad, Cinema en cursa iz Barcelone, animiranom filmu iz Velike Britanije - Lov videoskupine Electric December te norveškom Tvibitu za najbolji dokumentarni film - C&C- Film o ljubavi. U konkurenciji filmova slobodnog stila najboljim se pokazao austrijski film Osobna aplikacija mladog Stefana Bohuna.

Kako je voditelj ceremonija zatvaranja, mladi karlovački glumac Peđa Gvozdić naglasio, publika je ove godine imala puno dvojbi pa čak i trojbi. Tako je nakon dugog zbrajanja glasova nagrada otišla u ruke mladića iz danskog Station Nexta. Oni su svojim filmom Plima vremena osvojili karlovačku, ali i svjetsku publiku koja je punila redove našeg kazališta.

Ova godina pobjednicima će zbog još jedne stvari ostati u sjećanju. Nakon prozivanja pobjednika na scenu je izašla kooridnatorica Revije i Festivala- Marija Ratković Vidaković te iznenadila sve prisutne. Nagrada za njihove odlične uratke tako neće ostati samo na već tradicionalnom filmu u boci već i na brojnim putovanjima. Zagrepčanka Kaja Šišmanović tako u organizaciji putničke agencije KAtravel putuje u Gardaland, osvajači nagrade Žute zastave u Pulu na Foto dane mladih koje sponzorira udruga Izvan fokusa, a svi ostali posjetit će Jadransko more. Naime, svih 8 pobjednika iz revijskog i festivalskog natjecateljskog programa, kao I dobitnik nagrade publike sljedeće godine odlaze u Kraljevicu na Školu medijske kulture pod palicom Hrvatskog filmskog saveza.

Kugle su bačene, čunjevi srušeni, a vrijedne nagrade dovele su nas do kraja 18. Filmske revije maldeži i 6. Four River Film Festivala. Četiri dana za redom, podnevne sate posjetitelji i gosti Revije i Festivala kratili su projekcijama natjecateljskog programa, točnije njih sedam, na kojim je prikazano sedamdeset i osam filmova iz cijelog svijeta. Uživali su u još jednom u filmskom druženju i oživili strast za filmom u nizu radionica i popratnim programima.

Karlovac se pozdravlja od Revije i Festivala. Pred nama je cijela godina napornog rada i osmišljavanja 19. Filmske revije mladeži i 7. Four River Film  Festivala u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza koje će 2014. godine trajati do 10. do 13. rujna.

festival revija hrvatski filmski savez hfs kinoklub karlovac filmska revija mladeži four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?