Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Edukativni program Filmske revije mladeži: više od 13 radionica!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 12.06.2015. / Autor: Moj Film Edukativni program Filmske revije mladeži: više od 13 radionica!

Karlovac će od 23. do 27. lipnja uistinu živjeti film! Gledat ćemo filmove koje su napravili filmoljupci iz cijelog svijeta, natjecat ćemo se s našim filmovima, učit ćemo o filmovima i razmišljati o novim filmskim idejama. Naravno, uz to sve ćemo se odlično zabaviti na ludim piknicima i kupanju, a možda i gledanju filmova iz vode.  Nakon što se osvježimo u večernjem programu, idući dan ćemo odabrati jednu od radionica u kojima možemo naučiti sve, od igle do slona! Hmm, možda bolje od toga kako pronaći ideju za vlastiti filmski uradak do toga kako analizirati druge filmske uratke.

Za one koji su oduvijek znali analizirati filmove ili one koji to tek žele naučiti, Boško Picula, filmski kritičar i član ovogodišnje selekcijske komisije, učiti će nas o Filmskoj kritici. Kako napisati filmsku kritiku? Tko su filmski kritičari i trebamo li strahovati pred njihovim recenzijama? Jesu li filmski kritičari obični smrtnici ili su oni viša bića? Kako god, svaki redatelj strahuje od palice, odnosno riječi uglednog filmskog kritičara, a ako volite gledati filmove i zanima vas pisanje filmske kritike, onda je ovo radionica za vas.

Bosko Picula Ana Đordić i Ivan Kelava

Ana Đordić, profesorica hrv. jezika i medijske kulture, također članica selekcijske komisije, vodi radionicu za izbor tema u srednjoškolskim filmovima. Koje teme prevladavaju na ovogodišnjoj Reviji i Festivalu? Kako odabrati pravu temu i koliko je bitno znati dobro izbarati temu filma? Ako ste ikad sumnjali da ste pogriješili u izboru ideje i/ili teme filma i koja je uopće razlika između ideje i teme filma, odgovore na ova i slična pitanja potražite upravo na ovoj radionici. 

S teme prelazimo u akciju. Želite napraviti pravi akcijski film, ali ne znate kako? Drugim riječima, bojite se da ne možete dobiti sve efekte koje biste željeli? Luka Hrgović, danas uspješni filmaš, nekadašnji pobjednik Revije i Festivala zna sve o specijalnim efektima i želi to znanje prenijeti mladim i talentiranim filmašima. Zato navalite! (onaj zvučni efekt kad znate da ste shvatili da biste trebali ići upravo na ovu radionicu - možda taj ne postoji, ali zato postoji  1000 drugih koje možete naučiti).

Dvije mlade dame Amanda Prenkaj i Petra Kurtela, drže radionicu glume na filmu. Obje vrlo uspješne filmske, kazališne i televizijske glumice, Amanda i Petra  vam mogu prenijeti  vlastita iskustva te vam pokazati male tajne velikih majstora glume ispred kamere.

Radionica slame

Ove godine u edukativnom programu imamo i jedna makedonski dvojac: Stefan Palitov nam priprema radionicu jednominutnog filma, dok njegov kolega Darko Petrovski priprema Foto priču. Može li jedna minuta značiti i dobar film? Koliko materijala treba snimiti da bi se napravio jednominutni film? Jesu li većinom jednominutni filmovi eksperimentalni? Koji su primjeri vrhunskih jednominutnih filmova? Dođite i saznajte! A ako vas više zanima kako fotkati i napraviti foto priču, onda je Darko prava osoba kojoj se trebate obratiti. Inače, Stefan i Darko članovi su organizacijskog tima Giffoni Macedonia i ovaj segment edukativnog programa zapravo je nastavak uspješne suradnje između makedonskog ogranka Giffonia i Hrvatskog filmskog saveza.

Naposlijetku, imate dobru ideju, odličan scenarij, cijelu filmsku ekipu, ali ne znate kako produkcijski izvesti vaš filmski pothvat? Producentica Tina Tišljar, vanjska suradnica u Odjelu za promociju i plasman Hrvatskog audiovizualnog centra će vas uvesti u Produkcijske aspekte srednjoškolskih filmova, a nakon njezinog predavanja, možda vam se upali lampica iznad glave i shvatite kamo usmjeriti svoju pažnju.

Dragi profesori i profesorice,  ako vam se radionice koje smo pripremili za vaše učenike čine uzbudljivim i zanimljivim, vama smo pripremili extra banana-licious banananastične radionice! Domagoj Rubić iz Hrvatskog audiovizualnog centra održat će radionicu o tome Kako iskoristiti financijske potpore Hrvatskog audiovizualnog centra u radu sa srednjoškolcima. Profesorica Cheryll Hidalgo iz Seattle Academy of Art and Science, inače članica ovogodišnjeg žirija pokazat će nam iz svog dugogodišnjeg iskustva kako raditi s mladim filmašima i to na eksperimentalnom filmu, dok će Nikola Janković, dizajner zvuka iz Beograda i nekadašnji sudionik Revije i Festivala ukazati zašto je zvuk, uz sliku najbitnije izražajno sredstvo. Dakle, približit će nam načela snimanja i obrade zvuka u filmu. Ivana Štedul, radna terapeutkinja prezentirat će na koji način Film djeluje kao terapeutsko sredstvo.

Uz ove radionice, ove godine srednjoškolac Antonio Britvar održat će radionicu TV reportaže za djecu iz karlovačkog dječjeg doma "Vladimir Nazor". Desetero djece radit će TV reportažu o festivalu pod stručnom palicom Antonia koji se prošle godine pokazao kao odličan mentor s radionicom igranog filma. Na neki način to će biti i poklon za djecu iz karlovačkog doma.

Nadalje, Magistar kiparstva Nikola Faller i akademski slikar Bojan Kiski, inače Karlovčanin drže radionicu izrade skulptura od slame! Slama kao materijal za umjetnički izričaj pruža niz mogućnosti za otkrivanje i izražavanje vlastite kreativnosti za sve uzraste. Ona posjeduje toplinu i mekoću prirodnog i zdravog autohtonog materijala i lako se oblikuje i poprima monumentalne dimenzije. Ekološki je 100% razgradiva i ekonomična a mogućnost spaljivanja nam otvara drevnu dimeziju povezanosti čovjeka i vatre te poziva na performans i interakciju sa vatrom.U ovoj praktičnoj radionici uvoda u tehniku vezanja, djeca od vrtićke dobi, ali i osnovnoškolci i srednjoškolci će naučiti kako napraviti poklončiće od slame te će zajedničkim snagama napraviti veliku skulpturu banane. U duhu Ivanjskog krijesa s kojim se ove godine prvi dan Revije i Festivala preklapa, na samom otvaranju plan je navedenu bananu i zapaliti.

I šećer na kraju, pripremamo tribinu na Korani s temom: 'Kako od srednjoškolskog filmaša postati uspješan filmski profesionalac?' Najviše o ovoj temi znaju upravo oni filmski znalci koji su svoje prve filmske uratke napravili u osnovnim ili srednjim školama. Koliko je to vrijedno iskustvo i sjećaju li se naši poznati redatelji, scenaristi, direktori fotografija, producenti, glumci i montažeri svojih srednjoškolskih profesora i svojih prvih filmskih koraka? Saznat ćemo na tribini!

hrvatski filmski savez hfs filmske radionice filmska revija mladeži four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?