Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

17. Filmska revija mladeži i 5. Four River Film Festival ove godine na 4 lokacije, sa 67 filmova iz 14 zemalja!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 12.07.2012. / Izvor: HFS 17. Filmska revija mladeži i 5. Four River Film Festival ove godine na 4 lokacije, sa 67 filmova iz 14 zemalja!

Dva mjeseca nas dijele od početka 17. Izdanja Filmske revije mladeži i 5. po redu Four River Film Festivala, nacionalne, odnosno međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu. Od 12. do 15. rujna Karlovac će opet postati prijestolnica srednjoškolskog filma, i to ne samo hrvatska već i svjetska.

Početkom tjedna svoj posao je odradila i selekcijska komisija u sastavu Diana Nenadić, filmska kritičarka i urednica izdanja Hrvatskog filmskog saveza, Boško Picula, filmski kritičar i politolog i Jura Troje, voditelj nastave medijske kulture. Ukupno 289 prijavljenih filmova u festivalskoj i revijskoj kategoriji nije bilo lako pogledati, a još je teže bilo procijeniti koji zaslužuju ulazak u sedam veličanstvenih projekcija Revijskog i Festivalskog programa. 67 sretnika izuzev Hrvatske dolaze iz 13 različitih zemalja svijeta: Irske, Francuske, Libanona, UK, Danske, Norveške, Belgije, Njemačke, Slovenije, Španjolske, Finske, Srbije i Hong Konga. Među hrvatskim ostvarenjima ponajviše filmova dolazi iz dvije već uigrane filmske sredine: Foto kino video kluba Zaprešić i Studija kreativnih ideja Gunja, u ime selekcijske komisije prezentirao je Jura Troje.

Novosti ovogodišnjih izdanja svakako je i jedna nova lokacija.

Naime, osim u Zorin domu, na Starom gradu Dubovcu i Knjižnici za mlade, program revije i Festivala moći će se pogledati i u kinu Edison! Izuzev ceremonije otvaranja u Edisonu će se održavati program namijenjen najmlađim filmoljupcima, Filmski 5+. Tako će kino po prvi puta zaživiti za na jedan relativno dulji period u svojoj osnovnoj funkciji. Radi se o samo četiri dana, ali i puževi koraci su koraci...

- objasnila je koordinatorica Revije i Festivala, Marija Ratković.

Dva su još noviteta koja je potrebno istaknuti: prvi je prilagođavanje termina srednjoškolskih projekcija samoj nastavi, pri čemu se planira organizirani dolazak karlovačkih srednjoškolaca na projekcije ponajboljeg srednjoškolskog filma u jutarnjim terminima.

Time ne samo da se pruža dodatni sadržaj mladim karlovčanima, gdje mogu pogledati što rade njihovi vršnjaci u Hrvatskoj i svijetu, već se po prvi puta projekcije međusobno vremenski preklapaju (natjecateljski i Filmski 5+ program), što samo ide u prilog činjenici da Revija i Festival iz godine u godinu nadmašuju sami sebe. Druga novina je prilagođavanje programa na Starom gradu Dubovcu srednjoškolskom uzrastu. Naime, isti će se tematski orijentirati na pobjednike dosadašnjih izdanja Revije i Festivala, pokušavajući istražiti gdje su ti mladi redatelji, snimatelji,montažeri i producenti danas? Ove godine u dvije festivalske večeri bit će predstavljen današnji rad producenta Ivana Kelave i redatelja, inače karlovčanina i Kinoklubaša, Darija Lonjaka, laureata 2005., odnosno 2001., 2002., 2003. i 2005. godine

- zaključila je Marija Ratković.

Poznavajući karlovačke filmaše ovo je samo vrh sante leda. Što se sve skriva u dubokom moru srednjoškolskih filmova, saznat će se u sljedeća dva mjeseca. Od 12. do 15. Rujna Karlovac će pohoditi preko 150 gostiju iz svih dijelova Hrvatske i svijeta, a letvicu podignutu na 5.000 lanjskih posjetitelja neće biti lako nadmašiti. Ovogodišnje izdanje odvija se u kemijskom štihu, pa će zasigurno biti eksplozivno.

festival revija hfs filmska revija mladeži kino edison four river film festival


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?