Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zagreb Film Festival - Gledali smo: 'Oblak'

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 20.10.2011. / Autor: Moj Film Zagreb Film Festival - Gledali smo: 'Oblak'

Oblak u potrazi za morem teško će naići na puni vjetar. Film o Luki Ritzu (22.travnja '90.-12. lipnja '08.) tragično preminulom mladiću, stradalom od poslijedica brutalnog i besmislenog premlaćivanja na Mostu slobode u Zagrebu u gotovo nezamjetnoj mjeri prikazuje ono što je njegova smrt bar na trenutak pokrenula, borbu protiv uličnog nasilja u Hrvatskoj.
Uglavnom koncentriran na uski krug prijatelja i obitelji Luke Ritza, film oblak pruža izrazito intiman uvid u tragičan doživljaj gubitka mlade i od okoline štovane, i voljene osobe, i u tom smjeru film 'Oblak' je potpun. No, redatelj Miroslav Sikavica iz samo sebi jasnih razloga u film nije htio uključiti širi spektar ovog tragičnog događaja koji je dodatno skrenuo pozornost na niz manjkavosti u ovom društvu, koje i tri godine nakon nepotrebne Ritzove smrti čekaju na ispravljanje, a čemu smo još uvijek svjedocima barem jednom u mjesec dana.

Nejasan početak filma

Nema sumnje da će hrvatska publika odmah znati o kome i čemu je riječ u filmu, međutim, osim Hrvata i ponekog poznavatelja regionalnih prilika iz susjednih zemalja teško da će netko iz stranih zemalja shvatiti potpuno značenje tog događaja za Hrvate. Jasna je želja za univerzalnošću u kojoj bi strana publika trebala ovaj događaj poistovjećivati sa prilikama u svojoj zemlji ali to bi ionako došlo samo po sebi jer su svi takvi tragični događaji u potpunosti suštinski jednaki, istovjetni jedni drugima, nepotrebni. Iz tog proizlazi da je specifičnost ovog slučaja u filmu 'Oblak' potpuno zakazala. Društvena angažiranost nakon bespotrebne Lukine smrti prikazana je tek djelomično i nije joj pridodan zasluženi značaj. Strah koji je u društvu izazvao ovaj slučaj uopće nije prenešen na platno, isto vrijedi za birokratsku ravnodušnost institucija koje još dan danas nisu uvele veći broj stalnih pješačkih policijskih patrola koje bi čuvale javni red i mir a gotovo je nepobitna činjenica je da se hrvatski policjajci od vozila ne udaljavaju više od 30 metara, te da je policiju na nekim kritičnim točkama uličnog nasilja u Zagrebu izvan vozila moguće vidjeti tek na očevidu, dok je, nasuprot tome, broj policijskih službenika zaduženih za skupljanje prometnih prekršaja, nerijetko i na prometnicama na kojima se nikad ne događaju prometne nesreće, rekordan u široj regiji.

Crni oblak

U pretjeranoj želji da prenese tugu i bol izazvanu nemilim događajem gubitka mladića na pragu punog udaha života, Sikavica je 'Oblak' učinio pretmurnim i preintimnim, zapravo nedovoljno angažiranim filmom. Jer, ako je snimao film samo da prikaže koliku tugu i bol izaziva takva nepotrebna tragedija, onda je mogao za temu uzeti bilo koji drugi primjer. Crni oblak koji se u takvim trenucima nadvije nad obitelji i prijateljima svugdje je isti i jednako težak, tužan i jadan, bez obzira radilo se o popularnom ili manje popularnom dječaku. No, crni oblak i gorak okus u ustima društva kakav je u hrvatskom društvu izazvala tragedija Luke Ritza nešto je daleko šire od obiteljske tragedije i glasno upozorava na opasnost koja se širi društvom i tu je redatelj Sikavica umalo potpuno zakazao.

Usporeni Direkt

Dokumentaristički serijal Direkt, u kojem je Sikavica svojedobno sudjelovao kao redatelj, u svojoj kratkometražnoj formi je poželjno usporen, međutim kada se radi jedan dugometražni dokumentarni film o ovako tjeskobnoj temi usporeni tempo prepričavanja je samo dodatni teret publici koji opasno prijeti ispuhati balon znatiželje kakvu ovakva tema sama po sebi budi.
Ne, nije trebalo snimiti hrvatsku verziju 'Bowling for Columbine' ali moglo se puno više, jer, ovako je to film namijenjen prvenstveno hrvatskoj publici, odnosno tek onom njenom manjem dijelu koji će interesirati tko je u životima svojih prijatelja i roditelja bio Luka Ritz.
Film 'Oblak' Miroslava Sikavice se danas premijerno prikazuje u kinu Tuškanac, u 21h u sklopu 9. Zagreb Film Festivala.


Miroslav Sikavica (foto: zagrebdox.net)

film dokumentarni zagreb zff zagreb film festival Luka Ritz Miroslav Sikavica FadeIn Most slobode ulično nasilje direkt


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?