Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

U tami Zvjezdane staze - logično izveden nastavak

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 12.05.2013. / Autor: Mladen Šagovac U tami Zvjezdane staze - logično izveden nastavak

Nelogično bi bilo za očekivati da će Abrams snimiti Zvjezdane staze za staru Star Trek generaciju, ovo je stari naslov (premda je drugačije naslovljen) namijenjen novoj generaciji i kao takav namijenjen puno široj publici od SF geekova kojima će zasmetati poneki previdi vezani uz zakone fizike. Za mnoge ljubitelje Star Trek franšize iz generacije koja je stasala osamdesetih godina prošlog stoljeća upravo je 'Khanov bijes'  (1982) bio film s kojim su se prvi put sreli s USS Enterprise i njegovom posadom. Za mnoge ljubav prema Zvjezdanim Stazama koja počela s tim drugim filmom prve trilogije, a koja je uslijedila nakon duge pauze sedamdesetih, neizbrisivo traje i danas. U međuvremenu su Zvjezdane staze generirale još generacija ljubitelja, a one su stasale "pod komadnom" Jean-Luc Picarda te bi njihova očekivanja mogla biti za letvicu previsoka. Da, previsoka. Što je iracionalno, ali logično. Abrams, premda nije najbolji izbor za reboot (osobno mišljenje), uspio je stvoriti koherentnu posadu i uz ponešto štiha stare dati joj svježi duh koji je bolje kompatibilan s današnjom publikom, pogotovo onom koju je "odgajao" svojim TV serijalima. Dok će dobar dio publike reći da im je prvi dio bolji, većina će ipak priznati da je baš 'Zvjezdane staze u tami' na puno boljem tragu izvorne serije no što je to bio prvi.

U tami Zvjezdane Staze

Nova priča počinje "manjim" incidentom kojim Jim Kirk (Chris Pine) i Spock (Zachary Quinto) gube svoje pozicije na Enterpriseu, no ne zadugo jer istovremeno se na Zemlji dogodi razoran teroristički čin naoko usmjeren na civilno društvo. Kirkova posada dobiva zadatak krenuti za bjeguncem i eliminirati ga.  Misija će se odvijati u magličastom svijetu sumnji u kojem je teško dokučiti tko predstavlja stvarnu prijetnju.  U pozadini razornih okršaja odvijat se prava taktička igra nadmudrivanja u kojoj će na cijeni biti sve.

U tami Zvjezdane staze: Trailer

Kombiniranjem jedne epizode prve sezone originalnog serijala i drugog nastavka iz prve trilogije stvoren je novi materijal koji otvara potpuno novu krajnju granicu (final frontier) i to je najbolji aspekt filma 'U tami Zvjezdane staze' jer vraća vjeru u mogućnost obnavljanja serije i to uz novu generaciju obožavatelja. Koliki je taj potencijal, pokazati će rezultati na kino blagajnama, no, Abramsu se ne može i ne smije poreći da ga je stvorio. Scenaristički trojac Orci/Kurtzman/Lindelof potpuno je (ali, inteligentno) ispremetao postojeće likove kako bi ih uskladio sa svojim viđenjem priče o famoznom tragičnom antagonistu Khanu. Razlog tome je Abramsov Spock koji ipak ima znatno slabiju karizmu od originalnog kojeg igra Leonard Nimoy. Mijenjanjem pozicija dijelu likova u nekim situacijama stvoren je prolazan 'cover' vjerojatno najobožavanijeg filma iz franšize u kojem ne manjka referenci koje će oduševiti obožavatelje originalne serije. Abrams je vješto izbjegao previše blizak prikaz masovnog stradanja, iako su reference na današnje terorističke činove poput rušenja "Blizanaca" u New Yorku očite, a izbjegao je i "dramatične" izravne scene pogibije nasumičnih i nebitnih likova (ono kad strada statist odabran da glumi oficira osiguranja koje prati Jima Kirka) tipičnih za originalnu seriju. Kićaste i bogate scenografije te skoro cijelo vrijeme napumpan intenzivnom akcijom 'U tami Zvjezdane staze' nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ono što bi posebno moglo oduševiti zadrte geekove/obožavatelje tračak je famozne tehnološke inovativnosti po kojoj su Zvjezdane staze poznate od ranije (USB memorija, iPod, tablet računala, mobiteli). U jednoj sceni Bones prilazi zatvorskoj ćeliji kako bi pregledao Khana i umjesto da ugasi energetsko polje kako bi uspostavio izravnu interakciju s opasnim zarobljenikom, samo pomakne nekakvu napravu koja na željenom predjelu energetskog polja napravi manji otvor.

Premda kao preporuka stoji gledanje u IMAX-u, valja upozoriti da je samo djelomično sniman IMAX 3D kamerama te da je kasnije prilagođavan za 3D što se i osjeti.

Benedict Cumberbatch Khan

Benedict Cumberbatch solidno iskazuje Khanov duševnu bjesnoću, ali je teško povjerovati da je povremena grotesknost namjerna. Dok je originalni Khan (igrao ga je Ricardo Montalban) bio karakterno i pojavom egzotičan lik, Cumberbatchov je gotovo životinjski instinktivan. Kao takav više odgovara današnjem vremenu u kojem društvom vlada instinktivna agresija i destruktivnost. Interakcija među glavnim likovima koje igraju Pine, Quinto, Urban, Saldana, Yelchin i Pegg je življa i izražajnijeg humora. Novost u timu je Dr. Carol Marcus (Alice Eve) koja bi se slabijim poznavateljima teme mogla učiniti kao nebitan i suvišan lik, no tu je s valjanim razlogom vezanim uz Jima Kirka. Pozitivni odjeci filma 'U tami Zvjezdane staze' su logični zbir svega prisutnog u filmu stoga je i odluka pogledati ovaj film logičan izbor. Uživajte u filmu i živite dugo i uspješno.

Leonard Nimoy

Zachary Quinto recenzija Alice Eve blitz Anton Yelchin Mladen Šagovac sf Zoe Saldana Chris Pine Simon Pegg Karl Urban Zvjezdane staze j j abrams Star Trek Benedict Cumberbatch u tami into darkness u tami zvjezdane staze Star Trek Into Darkness


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?