Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Topla tijela: Bio je mrtav prije nego je nju upoznao

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 05.02.2013. / Autor: Mladen Šagovac Topla tijela: Bio je mrtav prije nego je nju upoznao

Nekultura dijaloga - to bi mogao biti naziv za ono što posljednjih dana hara Hrvatskom. Oni koji bi trebali predstavljati liberalnu društvenu struju istupaju i ponašaju se poput krutih njemačkih nacionalsocijalista kada god bi nekoga željeli ušutkati, a svojim su istupima na samo jedan sekund od repetiranja Lugera i ispaljivanja metka u čelo neistomišljenika. Apsurd je tim veći što pseudo-liberali i pseudo-ljevičari cijelo vrijeme za takvo ponašanje optužuju one iz, suprotnog, konzevrativno-desničarskog društvenog tabora kojima je pak takva praksa nešto sasvim normalno.

Zašto ovakav uvod? Ubrzo ćemo i do toga doći. Bilo mi je čudno da najnoviji žanrovski "koktel" koji dolazi iz Hollywooda ima relativno pozitivne kritike od kojih su neke ekstremno benevolentne što je, uz činjenicu da ga je snimio redatelj filma "Pola/Pola" (2011), bio razlog da ga pogledam. Kako je moguće da film o romansi između zombija (mrtvaca) i "zdrave" djevojke uopće ima pozitivan odjek filmske kritike? Zar nam se emotivni filmski odnosi između mrtvih i živih nisu više popeli na vrh glave?

Topla tijela: Trailer

Slutnja da je film "Topla tijela" romantična limunada koja se debelo oslanja na trendovsku vampirofiliju je točna. Ovaj film doslovno eksploatira dvije trenutno najpopularnije teenagerske subkulturalne teme, ljubav na relaciji živi-mrtvi i zombije koji su trenutno najpopularniji mentalni opijat za mlade obožavatelje pucačkih videoigara. Dobra stvar je što uz to nudi i tematsku subverziju u obliku kulture dijaloga i promjene - rušenje zidova. Istina je da to radi na banalan način koji će kod podozrivih prije rezultirati podsmjehom nego ozbiljnim shvaćanjem, ali se ne može poreći da je u tom kontekstu izravan i iskren. Uostalom, kako drugačije mladima poručiti da se budućnost gradi na kulturi dijaloga i promjene a ne na podizanju zidova? "Sve karte na stolu" je ono što donekle spašava film čiji je sav humor prikazan u foršpanu a okosnicu čini emocijska ispovijest zombija (ovo jeste čudno koliko zvuči i izgleda čudno).

Topla tijela: Isječak iz filma

"Topla tijela" je ekranizacija romana o zombiju (Nicolas Hoult) koji se o sebi kao nekad živom čovjeku sjeća samo prvog slova svog imena - R, a koji se zaljubljuje u živu djevojku Julie (Teresa Palmer) čijeg će dečka Perryja (Dave Franco, da, on je brat Jamesa Francoa) ubiti i čiji je otac (John Malkovich) žestoki istrebitelj zombija. Posebno bizaran dio cijele priče je to što R jede Perryjev mozak da bi što bolje upoznao Julie, a kako bi joj se lakše približio. Ovaj "stalkerski" dio priče je posebno gnjusan (tako i izgleda), ali nije daleko od onoga što današnji mladići i djevojke prakticiraju putem društvenih mreža gdje nerijetko strancima na raspolaganje ostavljaju svoje intimne misli i osjećaje. Da bi mu bila dana kakva takva karakterna probavljivost, R-u se gadi što voli jesti mozak ljudi koje ubije, a redatelj mu još dodaje ljubav prema glazbi i znatiželju. Iako se vidi da po scenariju likovi nisu plošni, način na koji su prikazani u "Toplim tijelima" jeste. Ono što najviše muči ovaj "romkom/horror" je što se na trenutke čini da redatelj i scenarist Jonathan Levine nije siguran želi li da "Topla tijela" bude smiješan, zastrašujući, romantičan ili ironičan film. Može li Hollywood zombije u trendovskom kontekstu učiniti novim vampirima? Američki Box Office kaže da može. U svom prvom vikendu prikazivanja "Topla tijela" Jonathana Levina odupro se popularnosti koju kod Amerikanaca ima Super Bowl a koji se odigravao istovremeno s početkom prikazivanja ovog filma u kinima. Producenti filma nisu pogriješili ni što su film počeli prikazivati uči praznika zaljubljenih, pa bi prema plakatima za "Topla tijela" trebali biti zadnji zombi ukoliko ne biste svoju djevojku odveli u kino. Cijela ta metafora u stilu - bio je mrtav prije nego je nju upoznao - ovdje proživljava jednu doslovnu dimenziju kakva je gotovo izumrla u romantičnim komedijama i to veseli. Kada bismo parafrazirali ranije spomenuti slogan za "Topla tijela", onda bismo rekli - Morali biste biti zadnji zombi kada ne bi vidjeli i dobre strane ovog plošnog teen horror/romkoma.

Ocjena: 5,6/10

komedija John Malkovich recenzija Mladen Šagovac Dave Franco zombi Warm Bodies Teresa Palmer topla tijela Rom Zom Com Horor Romantika Nicolas Hoult


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?