Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zagreb Film Festival - Gledali smo: nadrealne 'Marijine'

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 18.10.2011. / Autor: Mladen Sagovac Zagreb Film Festival - Gledali smo: nadrealne 'Marijine'

Nadreality show, tako bi se moglo opisati jednom rječju film 'Marijine'. Zapravo radi se o interesantnom setu audiovizualnih umjetničkih instalacija koje su podijeljene u nekoliko segmenata a bazirane su na djelomičnoj priči o nečijem životu. O 'Marijinima' se pisalo u utjecajnim filmskim magazinima, osvojio je prestižnu nagradu u Karlovym Varyma i bučno ga se najavljivalo u domaćim medijima stoga ni ne čudi izniman interes za ovaj film koji ovih dana vlada Zagreb Film Festivalom.

Uglavnom zabavan na momente i otkačen film pretežito koncentriran je na pojedinosti koje svi kod nekog uočavaju, ono po čemu se nekog najviše sjećamo. Vjerojatno bi pomalo bilo bizarno nekom na grob staviti sliku Pape Ivana Pavla II te da oko njega vire članovi obitelji Karington po čemu je baka Marija Violić, očito, kao gorljivi obožavatelj bila najupamćenija. Stoga su se šest godina nakon smrti voljene bake, njene unuke, sestrične Nina Violić, Željka Sukova koja je ujedno i redateljica filma i "Danira" odnosno glumica Mila Čuljak (prava Danira je odbila sudjelovati u filmu), odlučile organizirati post-karmine i okupiti Marijine susjede koji će im pomoći pri odabiru najprikladnijeg obilježja na nadgrobnom kamenu.
Ekscentrična Nina Violić ni ovdje nije suzdržala svoju opće znanu otkačenu narav, pa će ju sad izbliza moći vidjeti i oni koji su do sad o njenoj otkačenosti samo slušali ili čitali u medijima. Premda je više riječ o igranom, nego dokumentarnom filmu, teško ga je svrstati u mockumentary u punom smislu zančenja te riječi jer je većina prikazanog slobodne forme, pa mu zbog montažerskih intervencija više priliči naziv umjetničke instalacije na platnu.

'Marijine' kao niskobudžetni dokić uopće ne djeluju kao hrvatski proizivod, što ga čini još interesantnijim i provokativnijim za domaće filmaše a i publiku kojoj će se dopasti to prebiranje po uspomenama koje je snimio i fotografirao Ninin dida a koje su vrhunski ukomponirane u ovaj neuobičajan nadreality show. Dobar dio zasluga za intrigantnu vizualizaciju 'Marijinih' ide snimatelju i montažeru Alešu Suku pri čemu dio zasluga ide i odabiru glazbe za za ovaj film koju je radio electro-trash band Midi Lidi.

'Marijine' će svoju hrvatsku premijeru imati danas u sklopu Zagreb Film Festivala, u kinu Tuškanac, u 21h a oni koji ne stignu danas, mogu ga pogledati sutra, u srijedu u Dokukinu, u 19h te u nedjelju opet u kinu Tuškanac.

Kino Tuškanac dokumentarac film premijera dokumentarni dokukino zff zagreb film festival trash Nina Violić marijine Midi Lidi Marijas Own Željka Sukova Aleš Suk electr trash


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?