Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Medvjed (Ursul): Simpatična potjera za Martinom

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 24.08.2012. / Autor: Mladen Šagovac Medvjed (Ursul): Simpatična potjera za Martinom

Dan Chisu

Poznat više kao organizator i začetnik najstarijeg rumunjskog filmskog festivala (DaKINO) nego kao redatelj, Dan Chisu je svoj dugometražni igrani debi, akcijsku dramu 'WebSiteStory', režirao prije četiri godine. Napraviti skok s akcijske drame izravno na nevinu komediju može samo redatelj koji još istražuje koji bi mu žanr najbolje odgovarao. Dan Chisu još nije potpuno definirani redatelj, što je razvidno i po aktualnom filmu 'Medvjed', ali zna što želi prikazati. Medvjed je stvarno nevina komedija za razonodu u trenucima kada nemate što drugo pogledati, ili kada vam je potreban neki vedriji predah od tmurnih svakodnevnih tema. Vremenski smješten u postrevolucijsko-tranzicijsko vrijeme Rumunjske, 'Medvjed' sramežljivo priziva nevinost vremena s početka devedesetih, kada se na komplicirane životne okolnosti gledalo puno jednostavnije.

Medvjed: Trailer

Igra mečka

Istovremeno, Dan Chisu radnjom filma gledatelja podsjeća da se nije baš mnogo toga promijenilo od tada na ovamo. Barem ne u financijskom mentalitetu ovih na rukovodećim pozicijama gdje se novčane poteškoće uglavnom rješavaju rasprodajom imovine. Bukureštanski cirkus upada u financijske probleme i nema novaca za isplatu plaća cirkusantima, stoga direktor Panduru (Serban Pavlu) odluči njemačkom lovcu prodati starog umirućeg medvjeda Martina čime će namaknuti 50.000 njemačkih maraka. Ova se ideja neće svidjeti zaposlenim cirkusantima jer je medo Martin institucija, a Rumunjska poznata po medvjedima. Družina će svoje neslaganje s direktorovim naumom iskazati i prilikom demokratskog izglasavanja odluke, što je jedan od interesantnijih dijelova filma jer zgodno metaforički definira poimanje demokracije na jugo-istoku Europe ali i ovdje kod nas u Hrvatskoj. Ovo nije jedini stereotip u filmu jer je kompletan obojen stereotipima o Rumunjima, Ciganima pa i Nijemcima. Dodatni kolorit priče i likova je trubačka glazba Gorana Bregovića koju nije teško prepoznati. Možda na trenutke i pretjerana, ali opet ne toliko da vas odvuče od doživljaja i atmosfere. Jedino ako se u nekom trenutku zapitate - Pa gdje je taj orkestar koji se toliko čuje?

Ipak, primarna nota filma je sama cestovna potjera koja predstavlja nekakvu nostalgičnu potragu za vremenima kada su drumovima Balkana tumarali Cigani i njihovi medvjedi.

recenzija festival Mladen Šagovac vff vukovar film festival medvjed ursul Dan Chisu goran bregović the bear


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?