Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Kako su nastale egipatske, a kako bosanske piramide?

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 04.12.2011. / Autor: Ines Ignjačić Kako su nastale egipatske, a kako bosanske piramide?

Razotkrivanje tajni piramida, r. Patrice Pooyard

S ciljem postizanja velikog komercijalnog uspjeha, film koji govori o piramidama i mnogočemu drugome prilagođen je potrebama, skoro pa željama, potencijalnog prosječnog gledatelja. Razni aspekti tumačenja izašli iz usta velikih znanstvenika iz raznih područja, u vrhunski produciranom filmu pokrivaju kako konkretne i do sada poznate činjenice, tako i potencijalna objašnjenja misterija piramida – i to paralelno iz znanstvenih i iz praznovjernih aspekata.

Izneseni su problemi i teze o savršenstvu simetrije tisućama godina starih kipova, o vještom slaganju ogromnog kamenja tako da do danas ostane otporno na potrese, te o minimalnim odmacima u dužini stranica piramida, nastalim prilikom gradnje ili pod utjecajem vremena.

Jedna od teorija kaže da su stari Egipćani imali veća znanja, a time i više oruđa i strojeva za građevinu nego što ih mi kao civilizacija poznajemo danas. Ta je teorija teško objašnjiva i egiptolozima teško prihvatljiva.

Nadalje, iznosi se mogućnost postojanja piramida i prije Egipćana. Je li u pitanju bila vrsta koja je nestala bez ikakvih ostavljenih tragova (osim samih piramida kao tragova koji do danas još nisu dešifrirani), ili se radi o „narodu“ koji obitava negdje u Svemiru, nije poznato. Prema autorici Patrice Pooyard, obje su opcije moguće.

Među objašnjenjima se našlo i kvazimatematičko, po kojemu se mjerenjem dobivaju brojevi koji odgovaraju nekim matematičkim i fizikalnim konstantama. Potrebitost ovakvog tumačenja nastanka piramida u jednom znanstvenom dokumentarnom filmu ovisiti će o osobnim preferencijama gledatelja. Međutim, samo bolji poznavatelji matematike uočiti će da su mjere i odnosi koji se u filmu navode ustvari potpuno neadekvatno prezentirani. Naime, poznato je da se svaki broj može pripisati svakom predmetu ili pojavi, samo ako dovoljno dugo tražite. Povezuju se brojčane vrijednosti poput brzine svijetlosti i duljine piramide međusobno, dok mjerne jedinice u kojima su te veličine izražene nisu povezive – no vrhunski montirane i uz objašnjenja vještog naratora zvuče ne samo uvjerljivo, nego zadivljujuće.

U svakom slučaju, preporučljivo je pogledati film zbog nekolicine vrlo zanimljivih činjenica i iznesenih teorija. Autorica upozorava gledatelja da će mu se nakon filma znatno proširiti vidici, a vjerodostojnost te pretpostavke ovisi o tome koliko su mu vidici široki prije gledanja filma. Vjerujem da će i oni najotvorenijeg uma čuti neki detalj o kojemu ranije nisu razmišljali. Ipak, mala je vjerojatnost da će efekt biti onakav kakvim je od strane naratora najavljen.

Razotkrivanje tajni piramida: Trailer

Premijeri filma Razotkrivanje tajni piramida (četvrtak, 01. prosinca) prisustvovali su  britanski pisac David Icke i bosanski povjesničar Semir Osmanagić. Icke je iz svoje perspektive ukratko objasnio viđenje piramida, a onda i filma. Iako je istaknuo da se na slaže sa svime što film prikazuje, neosporivo je da postoje činjenice koje ujedno fasciniraju i uznemiruju.

Osmanagić je pak prezentirao publici piramide u Visokom u blizini Sarajeva, njihovu svrhu – koja se ne spominje u teorijama o egipatskim piramidama – te energiju koja se u njima stvara i koja se, po njemu, preko aura može prenijeti na ljude dok u njima borave. Premda aure oko ljudskog tijela nisu znanstveno potvrđene u većini svjetskih zemalja, a dokaza da su Visokom pronađeni uistinu kameni blokovi nema, jer je vegetacija posvuda po njima – Osmanagić je uvjeren da je Piramida Sunca najstarija piramida na svijetu i ujedno najpreciznije okrenuta prema Suncu. Po njegovim je izračunima potrebno oko 20 godina da se vegetacija ukloni s jedne od piramida, pa je za konkretan dokaz o tome „ima li piramida u Bosni“ čekanje jedina opcija.

David Icke recenzija dokumentarni film ines ignjačić piramide egipat giza visoko semir osmanagić


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?