Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Žena u crnom. Taj stari dobri strah.

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 10.04.2012. / Piše: Sead Vegara Gledali smo: Žena u crnom. Taj stari dobri strah.

U filmu Žena u crnom Daniel Radcliffe je u svojoj prvoj post Harry Potter ulozi ostvario zapaženu glumačku kreaciju. Film se ne oslanja toliko na replike i dijaloge, nego više na atmosferu koja se u najmanju ruku može nazvati jezivom. I upravo u takvim situacijama, u kojima nema dijaloških scena i gdje se Radcliffe izražava neverbalnim gestama, dolazi do izražaja njegovog glumačkog umijeća.

Žena u crnom

Radnja filma je u biti vrlo jednostavna. Mladi odvjetnik, udovac, Arthur Kipps (Daniel Radcliffe), kojemu je žena umrla prije četiri godine pri porodu sina Josepha (Misha Handley), bori se zadržati svoj posao i po zadatku dolazi u seoce Crythin Gifford gdje treba završiti papirologiju vezanu uz prodaju kuće Eel Marsh, pokojnice Alice Drablow. Po samom dolasku uviđa da nije dobrodošao jer su stanovnici poprilično negostoljubivi. Svi osim Samuela Dailyja (Ciarán Hinds) i njegove napaćene žene (Janet McTeer) koji će ga naposljetku primiti u svoju kuću dok on bude završavao potrebnu papirologiju. Kuća koja se prodaje udaljena je od sela i ukleta je, što Kipps ne zna. Eel Marsh, kao i stanovnike tog sela, opsjeda duh žene u crnom, sestre pokojnice Alice Drablow, čiji se sin udavio u močvari.

Žena u crnom: Trailer

Film Žena u crnom predstavlja celuloidnu adaptaciju knjige Susan Hill iz 1983., knjige čija je kazališna adaptacija na londonskim daskama koje život znače najizvođenija poslije komada Agathe Christie Mišolovka. Ova filmska verzija (postoji i britanski TV film iz 1989) razlikuje se od svog literarnog predloška. Scenarij Jane Goldman (zaslužna za scenarij filma Kick-Ass i novijeg X-Men: First Class) posuđuje od originalnog teksta i nadograđuje ga više u smislu uspostavljanja Arthurovog lik u priči o ukletoj kući i osveti žene utvare –žene u crnom, čiji je sin stradao. Redatelj James Watkins ostvario je debi sa filmom Eden Lake iz 2008., također hororu u kojem su uloge ostvarili Michael Fassbender i Kelly Reilly i očito je da želi izgraditi imidž redatelja horora. Produkcijska tvrtka koja stoji iza filma Žena u crnom je poznata i priznata Hammer Films koja je pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća bila odgovorna za neke od najboljih monster moviesa (Dracula, The Curse of Frankenstein) sa Christopherom Leejem i Peterom Cushingom.

Žena u crnom

Promatrajući današnju produkciju horor filmova koja se kreće od dubioznih filmova tipa pronađeni-video-materijal (začudo, taj žanr je počeo i prestao sa filmom Blair Witch Project, mada ovo osporava milijunski box office utržak iz serije filmova Paranormal Activity), onih u kojima je krvi-do-pojasa-limfa-do-koljena iz serije Saw (taj serijal je počeo obećavajuće sa zanimljivim prvim dijelom koji u biti i nije horor već triler, a nastavio sa sve sumornijim načinom destrukcije ljudskog tijela i promovirao franšizu u horor stilu), ne može se osporiti činjenica da je film Žena u crnom na tragu starih dobrih horora u kojima je važna atmosfera i u kojima nema bespotrebnog prolijevanja krvi i komadanja dijelova tijela s ciljem da se prestraše gledatelji.

recenzija Žena u crnom Susan Hill James Watkins Christopher Lee Daniel Radcliffe Janet McTeer The Woman in Black Sead Vegara Ciaran Hinds Peter Cushing


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (2)

tomasso 12.02.2013. u 16:13:33 Solidan i jeziv, nakraju krajeva što je horor nego uglavnom psiha....Dobro zapažanje Seade.
eva22 18.04.2016. u 19:44:00 Ovo je jedan od najboljih horora koji sam pogledala, odličan je film.Čak sam pročitala i knjigu,sve pohvale smao tako nastavite... 10/10
Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?