Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: U Zaklon

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 10.11.2011. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: U Zaklon

"U zaklon" Jeffa Nicholasa, možete gledati na dva različita načina, i u oba slučaja ćete biti u pravu.

Publika, posebno ona u Americi, u tom filmu gleda sebe kroz osobu koja se bori sa aktualnim problemima koji svakodnevno sve jače stežu vrat društvu u cjelini. S druge strane, gledatelj promatra čovjeka koji u očima okoline sve više tone u ponor psihičke bolesti dok se u sebi bori s nepremostivim osjećajem intuicije koja sve agresivnije najavljuje nadolazeću katastrofu.

Curtis LaForche (Michael Shannon) živi u provincijskom američkom gradiću sa ženom Samanthom (Jessica Chastain) i šestogodišnjom kćerkom Hannah (Tova Stewart) koja je gluhonijema. Curtis je zaposlen u građevinskoj firmi te svojoj obitelji osigurava pristojan život. No budući da je Hanni potrebna posebna skrb njihov je život i stalna borba. Usprkos svemu oni su složna i sretna obitelj, ideal američkog sna kakav je bio moguć do 2008. godine. Kad Curtis odjednom počne sanjati uznemirujuće snove o iznenadnoj apokaliptičnoj oluji, ideal sigurnog života se počne urušavati.

U Zaklon: Trailer

"U zaklon", film je usporene radnje, te polako ali intenzivno zavlači gledatelja u svijet i svijest Curtisa LaForchea. Čime se stres izazvan napetošću produžuje što je film bliže kraju, zbog čega nije lagan za gledanje ali zato vrlo zahvalan. Iako su glavni likovi "priprosti" ljudi s relativno malim životnim zahtjevima, Nicholas im dopušta dublju slojevitost i pritom ne griješi jer to još jedna zamka koja će publiku uvući dublje u ponor intimne drame koju proživljava glavni akter filma. Curtis će svoje noćne more isprva zadržati za sebe, ali će istovremeno početi smišljati izgradnju skloništa za svoju obitelj nebi li ih zaštitio od katastrofe koju predosjeća. Ovalš koketiranje s hororom je neupitno, ali i ključno jer je cijeli film prožet napetošću u maniri trilera. Uplašen mogućnošću ostvarenja zlokobnih vizija Curtis se konačno povjeri ženi testirajući njihovu zajedničku vezu a možda i budućnost. Granajući priču u nekoliko kritičnih momenata, Nicholas postiže efekt preokreta i zadržava konstantu zaslužene pažnje na radnju filma, ali i, predah od nakupljene neizvjesnosti koja se pojačava što je priča bliža svom kraju.

Kompletnu radnju u nekoj turobno-konfuznoj maniri nosi Michael Shanon, s kojim je Nichols već ostvario uspješnu suradnju u nagrađivanom dugometražnom debiju 'Shotgun Stories', koji je radnjom također smješten u ruralno područje Amerike. No, kada se dijele pohvale, nikako se ne smije izostaviti Jessicu Chastain koja se ove godine našla u tri vrhunska filmska ostvarenja gdje ostavila solidan utisak. Tako je uz Samanthu u filmu "U zaklon", odigrala glavnu žensku ulogu upravo u filmu 'Drvo života' Terrence Malicka koji je odnio Zlatnu Palmu na Cannesu te sporednu ulogu u uspješnici Tatea Taylora 'Tajni život kućnih pomoćnica'. Rečeno na američki način - drama becomes her.

Čudi što je 'U zaklon' prošao loše na zadnjem Sundanceu, posebno nekoliko mjeseci kasnije na Cannesu pokupio ovacije ali i veliku nagradu kritike. Kao nezavisni film koji gotovo otvoreno progovara o najvećim strahovima američkog društva koje rapidno gubi srednji sloj, teško će zadobiti simpatije današnjeg Hollywooda koji je pod panđom aktualnih promišljanja političke elite što se itekako osjetilo na nedavnim Oscarima. No, i nominacija bi se smatralo uspjehom. Na kraju, za razliku od razvikane Malickove megadrame spojio je ukuse kritike i publike što je vrijedno nagrade.

Film "U zaklon" je već imao svoju pretpremijeru u sklopu ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, gdje je zabilježio zavidan interes publike što je i bez dodatnih pohvala preporuka sama po sebi.

drama kino recenzija zlatna palma cannes Mladen Šagovac discovery zff zagreb film festival sundance Oscars Terrence Malick Drvo života Michael Shannon The Tree of Life Jeff Nichols the help U zaklon Take shelter Jessica Chastain Tova Stewart tajni život kućnih pomoćnica shotgun stories palm d or indie independent film nezavisna produkcija


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?