Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Tucker i Dale protiv zla

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 03.05.2011. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Tucker i Dale protiv zla

Film koji smo malo nepošteno izostavili a već se tjedan dana prikazuje u našim kinima je pomalo neoubičajena parodija off-road horroraca trilera poput 'Teksaški masakr motornom pilom', 'Pogrešno skretanje' ili pak 'Oslobođenja'.

U proteklom desetljeću prodefilirala je cijela armija parodija koje u sebi nose čak i previše filmski refrenci, tu je i presiljeni humor koji već nakon treće scene dosadi.

Tucker i Dale u svojoj borbi protiv 'zla' ne upada u zamku natrpavanja žanrovskih referenci pokazujući na taj način da se sasvim jednostavnim scenarističkim postavkom svi ti off-road horrorci svode na isto. Dok je koncept filma sam po sebi na pragu genijalnosti, scenarij pati od nekih klišeiziranih zamki horror parodija no to teško da se moglo zaobići jer bi onda redatelj i scenarist Eli Craig film ostavio bez svoje najbitnije poruke - Je li moguće da jedna vizualno tipična američka filmska seljačina bude sa tipičnim američkim filmskim hot komadom?

Tucker i Dale protiv predrasuda

Okidač i pokretač kompletnog filma je upravo to postavljanje tog pitanja. Sinopsis kaže ovako:

Dva u svojoj naravi jednostavna momka iz zapadne Virginie, Tucker i Dale, odlučili su se uputiti u svoju tek kupljenu planinsku kolibu za odmor, dobro se napiti piva, uživati u ribolovu i sve u svemu se dobro zabaviti. Međutim, nalete na skupinu šminkerskih fakultetlija koji po njihovom neuglađenom izgledu pretpostave da su oni u biti ubojice koji divljaju motornom pilom. Odmor Tuckera i Dalea dobiva krvav i urnebesan zaokret kojim stvari kreću po zlu.

Sinopsis filma je zapravo napisan 'diplomatski' korektnim jezikom. Grupica fakultetlija zapravo Tuckera i Dalea doživljava kroz prizmu predrasuda koje su tipične za američko društvo odgajano kroz film i televiziju. Što je pak neka vrst kritike takvoj filmskoj scenaristici a i samom horror žanru koji često pribjegava predrasudama.

Alan Tudyk i Tyler Labine

Veći dio filma zapravo nosi Labine kao Dale, bucmasti pomalo naivni, napose sramežljivi seljačić kojem se svijet fakultetlija čini dalek i nedostižan. Dok je Tucker (Alan Tudyk) opušteniji tip, pun samopouzdanja koji međuljudske odnose doživljava puno jednostavnijima. Kroz njihov dijalog s početka filma, redatelj Eli Craig se zapravo sprda s filmskim banaliziranjem interakcije urbanih i ruralnih svjetova. Možda bi najbliži filmski opis ova dva komična lika bio neka vrsta totalno izvrnutih Stanlija i Olija, ova referenca komedije se odmah prepoznaje i u samom naslovu kao i u nekim scenarističkim rješenjima poput vezivanja jedne od protagonistica za drvenu gredu na stroju za piljenje drveta.

Dakle, Dale bi bio neka debela verzija Stanlija dok bi Tucker predstavljao neku verziju mršavog Olija samo lišen oholosti. Dva totalna šmokljana u škripcu nesretnih okolnosti koje njih dvojicu pred očima ostalih likova u filmu predstavljaju u negativnom svjetlu. 

Tucker i Dale protiv zla: Trailer

Kliše kao nužno zlo

Klišeji horor komedije su se tu pokazali više kao nužno zlo. Tako je jedan od šminkerskih fakultetlija pretenciozno naklonjen agresiji što je očito bilo potrebno kako bi se slijed krvavih događaja mogao nastaviti čak i nakon što sve karte izađu na vidjelo i kada se u potpunosti pokaže koliko su glavni protagonisti zapravo benigni u odnosu na predrasudama i strahom gonjene fakultetske šminkerčiće. Mnogi će i načine nemalog broja samoubojstava i pogibija u filmu vidjeti klišeiziranima, no, opet neizbježni načini ubijanja poput mljevenja u sjeckalici za drva su naprosto bili neizbježni kao i tipično amerikanizirani happy end koji vam nećemo otkriti iako će biti očit već na polovici filma.

Preporuka protiv predrasuda

Šteta je što ovom filmu nije pružena pažnja koju zaslužuje. Rotten Tomatoes ima tek 5 upisanih kritika, dok Metactiric nema nijednu što vjerojatno ide na račun lošeg ili vjerojatno nikakvog marketinga. Ovime su 'Tucker i Dale', vjerojatno slučajno, prokazali još jedan oblik predrasuda. Predrasude publike kada na filmskom plakatu vide dve seljačine pa zaobilaze film u vjerovanju da je u igri još jedna filmska bljuzga sve dok im ga netko eksplicite ne preporuči. Pa evo, toplo vam preporučamo ovaj film. Nipošto ga nemojte zaobići 'Tucker i Dale protiv zla' je unatoč svim klišejima, unatoč ponekim predvidivim momentima krajnje zabavan i otkačen film koji sliku američkih country side horrora okreče totalno naopačke.

Cinestar Movieplex komedija film kino parodija recenzija kritika Mladen Šagovac dvd horror cineplexx filmovi tucker and dale vs evil tucker i dale protiv zla diliverence stanely and olio texas chain saw massacre wrong turn


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (2)

djCvrle 09.05.2011. u 13:52:48 Odličan film,moja preporuka!;-)
PERI-DERI 01.12.2011. u 18:53:14 predobar!!!!
Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?