Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Tražeći ljubav za kraj svijeta

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 05.07.2012. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Tražeći ljubav za kraj svijeta

Oduvijek sam filmove o smaku svijeta smatrao nekom vrstom lošeg vica. Vjerojatno je tome svoj utjecaj dao roman Douglasa Adamsa u kojem je smak svijeta opisao baš poput nekog lošeg vica. Na račun ljudske rase, naravno.  Tako da svaki puta kada počnu neke najave za „spektakularan“ film o kraju života na Zemlji nemam previsoka očekivanja jer imam osjećaj da su izglednije šanse da nam se dogodi neka bizarnost jednaka ironičnom vicu kao što je to slučaj u „Vodiču za autostopere kroz galaksiju“.  Naravno, postoje solidni filmovi o kraju svijeta, nisu svi pretenciozni spektakli poput „Armagedon“ ili „2012“ u kojima Ameri spašavaju svijet ili uspijevaju očuvati daljnje postojanje civilizacije. Onim ponešto boljim filmovima, kraj svijeta uglavnom je samo povod da bi prikazali/ispričali nešto drugo kao što je to bio slučaj sa filmom „Očajnička milja“ (1998) na koji se ovaj dugometražni debi redateljice Lorene Scafaria, to se mora reći, debelo oslanja.  Bez obzira što se, premisom o dvoje potpunih stranaca koji se zaljubljuju, film oslanja na njen raniji scenaristički uradak „Nick i Norah: Ljubav za jednu noć“ (2008) u kojem Michael Cera vozi žuti Yugić. Nemoguće je izbjeći povezanost sa De Jarnattovim filmom nezavisne produkcije u kojem Anthony Edwards igra glazbenika koji nakon slučajnog saznanja da prema Los Angelesu putuju ruski nuklearni projektili, prvo svim silama pokušava prije prvog udara doći do svoje djevojke, igra ju Mare Winningham, da bi ju potom svim silama pokušao izvući što dalje od grada koji će pogoditi apsolutna destrukcija.

21 dan do uništenja planeta Zemlje

Što biste vi napravili da za život na Zemlji preostaju samo još tri tjedna? U ovom filmu dio likova, poput Dodgeove supruge (zapravo ne zna se što se s njom nakon početka zbiva), koja je i Carellova stvarna supruga, i njegovih prijatelja, prepušta se krajnjoj tjelesnoj dekadenciji. Dio potone u potpuno beznađe i očaj, pa čak počini samoubojstvo naručenim ubojstvom. Dodge (Steve Carell) će pokušati sve da ponovno pronađe ljubav svog života. U tome mu pomaže Penny (Keira Knightley) zbog koje je umalo ostao bez mogućnosti da kraj svijeta dočeka uz voljenu osobu. Scafaria na početku filma debelim linijama izdvaja ovo dvoje iz ostatka ljudske populacije. Dodgea će ispod linije glavnih karakternih obilježja učiniti beskonačno romantičnim, a Penny beskonačno ispunjenu grizodušjem zbog pogrešnih životnih poteza. Odabir glumaca za ove dvije uloge je, barem, solidan. Steveu Carellu odlično stoje uloge pesimističkih romantičara ispunjenih autoironijom, dok Knightley izgleda zadovoljavajuće kao otkačena hipsterica čija je unutrašnjost ispunjena nostalgijom za obiteljskim domom.  Na trenutke preglumljeno, ali opet podnošljivo. Ovo dvoje će iz vas izvući one najtoplije emocije potrebne za konzumaciju ovog simpatičnog uprizorenja kraja života na zemlji. Za svaki slučaj, ukoliko ste otporni na emotivne metke kojima će vas rešetati ovaj duet, u priču je ubačen i slatki psić.

 

Nije remekdjelo, ali...

Tražeći ljubav za kraj svijeta nije remekdjelo i ne može dobiti visoku ocjenu zbog vidljivo razvučenog scenarija. Svi znamo kako vrijeme, kada je ograničeno, nekako ekspresno proleti. U filmu „Tražeći ljubav za kraj svijeta“, vrijeme teče presporo. Vjerojatno je toga postala svjesna i redateljica/scenaristica pa u jednom trenutku priče bitno skrati preostalo vrijeme postojanja svijeta kakav poznajemo. Ono što je dobro u ovom filmu je što od početka do kraja podsjeća na svijet kakav poznajemo. Svijet ispunjen očevima, majkama, djecom. Svijet u kojem unatoč dekadenciji i nasilju postoji i ljubav prema bliskoj osobi, ljubav prema glazbi, ljubav prema onim malim dlakavim slatkim bićima koja nazivamo kućni ljubimci. Ovakav pomalo melankoličan slikopis o ljubavi neće baš svakome odgovarati, ali je odličan ljetnih predah od megalomanskih CGI uprizorenja kataklizme na kakva smo navikli u hollywoodskim proizvodima.

Film je dovoljno spretno snimljen da bi mogao zadovoljiti čak i ljubitelje mainstream kinematografije debljeg budžeta. Osim Carella i Knightley, dosta uočljiv je i Mark Moses u ulozi televizijskog voditelja predanog izvještavanju skoro do posljednjeg trenutka. I lik voditelja daje dodatni naglasak na ljubav jer će netom pred kraj ove priče odlučiti vrijeme provesti sa svojom voljenom suprugom. Solidna pojavljivanja ostvaruju još glumci Patton Oswalt kao ljigić koji konačno ima priliku spavati sa puno žena, William Petersen kao čudnovati samoubojica i Rob Corddry kao isprazni obiteljski čovjek kojem je ovo prilika da se dobro naloče.

Lorene Scarfarina playlista za kraj svijeta

Situacije u filmu su dodatno opisivane pripadajućim glazbenim brojevima koje izvode INXS, The Beach Boys, French Kicks, PM Down, Frank Black, The Walker Brothers, The Hollies, Scissor Sisters, Wang Chung and Herb Alpert i The Tijuana Brass. Partiture su radili Jonathan Sadoff i Rob Simonsen koji su dali taj neki zvučni alternativni-indie naglasak na film. Kroz kompletan film se osjeća da je Lorene Scarfarina glazbenica što je dodatno naglašeno dodavanjem melankolične ljubavi prema gramofonskim pločama.

 

P.S. Kiks u foršpanu

Kada prvi puta razgovaraju na prozoru Dodgeovog stana, Penny prihvaća poziv da uđe unutra ali uvjetuje da mu neće ništa ukrasti ako on nju ne siluje. U foršpanu Penny kaže: Obećavam da ti ništa neću ukrasti, ako ti obećaš da me nećeš ubiti.

Keira Knightley recenzija Rob Corddry Mladen Šagovac Steve Carell The Beach Boys 2012 ljubavni Michael Cera Vodič za autostopere kroz galaksiju Armagedon Očajnička milja Nick i Norah: Ljubav za jednu noć Yugo De Jarnatt Anthony Edwards Mare Winningham Lorene Carfarina Mark Moses William Petersen Patton Oswalt INXS French Kicks PM Down Frank Black The Walker Brothers The Hollies Scissor Sisters Wang Chung and Herb Alpert The Tijuana Brass crni humor


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?