Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Thor

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 29.04.2011. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Thor

Moram priznati da sam imao prilično niska očekivanja spram ovog filma. Naravno, kada ste naviknuti na art-house filmove tada na skoro svaki Hollywood blockbuster gledate s odebljom dozom skepticizma. Ovo i nije uvijek nužno loše polazište za promatranje tržišta blockbustera jer tada je osjećaj ugodnog iznenađenja daleko snažniji i upečatljiviji.

Thor 3D nije još jedan u nizu proameričkih filmova koji promoviraju Ameriku i američki way-off life, dapače. To mu je, barem kod mene, najveća prednost koja poteze za sobom drugu, manje uočljivu ali zato podsvjesno upečatljiviju. Thor ne pokušava gledatelja uvjeravati da vjeruje u nešto, nekakav ideal, nekakvo političko uvjerenje. Film naprosto postavlja priču onakvom kakva je zamišljena u stripu prema kojem je rađen i ostavlja gledatelju slobodnu volju prepuštanja ili neprepuštanja mašti. Ono što vam ovaj izvrstan akcijski SF fantazijski film nameće je uzbuđenje napetom radnjom koje nadilazi čak i vizualne CGI efekte s kojima je naoružan a koji nipošto nisu za odbaciti, posebno u Real 3D slici. Ono što Thor nameće je čak i solidna glumačka izvedba i to od strane glumaca od kojih se to već neko vrijeme najmanje očekuje. Dakle, na vama je hoćete li se prepustiti ovoj priči i na dva sata se uživjeti u borbe i spletke nordijskih bogova.

Jaka glumačka imena

Da, ovaj film jednim dijelom čine i neka jaka glumačka imena. Ali, jesu li zaista ista zaslužna za ovako efektan film? To što konačno u kinima imamo podnošljivog superjunaka vjerujem da možemo zahvaliti prvenstveno redatelju Kennethu Branagu, glumcu koji je karijeru započeo u britanskoj Kraljevskoj šekspirijanskoj družini. Kao filmski redatelj debitirao je grandioznim Henrikom V. (1989) za koji je bio nominiran u kategorijama najbolje glavne uloge, koju je sam tumačio i za najbolju režiju. Skoro jednak uspjeh postigao je svojom režijom i izvedbom također adaptacijom Shakespeareovog djela - Hamlet (1996). Tu je odmah jasno što je obuzdalo Antony Hopkinsa da igra Sir Antony Hopkinsa u različitim raspoloženjima, umjesto da igra jednu od ključnih figura u ovom filmu Thorovog oca, Sveoca Odina.

Da, Sir Anthony Hopkins je ugodno iznenađenje jer igra upravo onako kako se očekuje od njega i osjeća se snažan utjecaj redatelja na njegovu glumu. Iako nije bio prvi izbor te je upao tek na drugu šansu čitanja teksta Chris Hemsworth se sasvim solidno snašao u ulozi božanskog ratnika Thora. Što se samog glavnog protagoniste tiče, Thor je dočaran baš nekako mladalački, bahato, neiskusno životnim mudrostima i zapravo u svojoj suštini krajnje ljudski. Hemsworthu, čini se, odlično leži takav kalup koji bi se lako mogao dopasti mlađoj ženskoj populaciji a i onoj starijoj koja je u vječnoj potrazi za karakterno neisklesanim materijalom koji će tek dovesti u red. Angažman švedskog glumca Stellana Skarsgarda se može donekle protumačiti kao omaž nordijskoj povijesnoj baštini. Njegova uloga profesora Erika Selviga i jeste tu da publiku upozori da je Thor inspiriran nordijskom mitologijom i da su božanska imena koja se pojavljuju u filmu povijesno postojeća te su njihove karakterne odlike vjerna replika nordijskih bogova. Natalie Portman u ulozi Jane Foster, znanstvenice koja naleti na Thora, tek prognanog iz Asgarda (jedan od devet svjetova i glavni grad nordijskih bogova), nije baš briljirala. Da, dobro ste pročitali. Premda joj komedija ne stoji loše, u par trenutaka se osjeti nesnalažljivost pa čak i preglumljivanje. No, njena sitna pojava odlično se uklapa u sliku ovog filma koji odlikuje i nekoliko komičnih momenata koji savršeno razbijaju nakupljenu napetost radnje. 

Scenarij

Scenaristički trojac koji je radio na ovom filmu nije se do sad po ničem previše izdvajao iz armije hollywoodskih filmotekstaca. Dvojica, Ashley Miller i Zack Stentz su do sad najviše iskustvo skupljali u SF serijalima ‘Andromeda’ i ‘Dnevnici Sarah Conor’ dok je Don Payne najviše radio na ‘Simpsonima’.

Možda se baš u toj kombinaciji krije tajna mješavina sastojaka ovako napetog i žestokog scenarija.
Za razliku od prethodnih superjunačkih filmova Thor se baš nekako čini prizemnijim i bliskijim ljudima pa čak i ljudskiji od Spidermana. Radnja filma ne odskače od stripa po kojem je rađen i to je ono najbitnije. Kada je film najavljivan dobar dio kritike je sa skepsom gledao u vizualne izmjene samog Thora kojem je skinut nordijski tradicionalno kožnati oklop i gdje je Asgard prikazan sav blistav u plemenitim metalima.

Međutim, to vizalno podebljanje postojbine nordijskih božanstva kao i njih samih zapravo odlično funkcionira sa samom slikom grandioznosti priče. S druge strane, radnja filma na Zemlji je maknuta od urbanih središta u kojima se u sukobima superjunaka uredno uništavaju velike poslovne zgrade. Kada se malo bolje razmisli, to silno razaranje nikako da prikaže i kolatelarne žrtve tih SF borbi pa to djeluje pomalo neuvjerljivo. Ruralno okružje ostavlja mogućnost brzog pražnjenja zgrada od stanovništva te manju količinu okolnog razaranja time se i koncentracija gledatelja sužava na aktere fajta. Ali, kakav bi to bio SF bez razaranja golemih prostora? Ima i toga. Veća razaranja u tim sukobima smještena su na izvorne svjetove sukobljenih strana, daleko od planeta Zemlje. Opet, to ne znači da toga neće biti u budućim nastavcima ovog filma. A bit će ih... Za sad je siguran jedan koji se upravo snima a u kina dolazi za godinu dana. Tada će se, baš kao što je to običaj i u ostalim Marvelovim stripovima Thor susresti sa Iron Manom, Hulkom, Kapetanom Amerika i sa Hawkeyom koji se pojavljuje već ovdje kao kratki cameo a igra ga Jeremy Renner koji će tu ulogu nositi i u nastavku.

Thor

Adaptacije Marvelovih stripova dobivaju sve kvalitetnije filmsko naličje i svaka donosi kvalitetnije oblikovanje priče. Hollywoodski producenti su vjerojatno konačno počeli slušati konstantna jamranja i negodovanja strip autora ne bi li produljili kino trajanje tog izuzetnog filmskog žanra koji je nanovo eksplodirao cvjetanjem nove generacije CGI slika. Uzbudljiv, napet, eksplozivno nabijen film koji će vas podsjetiti na dane djetinjstva kada ste jedva čekali okrenuti stranicu stripa na kojoj će Thor prkosno zavrtjeti svoj Mjomar i njime razbacati nakupljenu gomilu negativaca. One mlađe bacit će na bjesomučno rovanje internetom za istraživanjem nordijskih mitova i legendi dok će ženskoj populaciji svojim utjelovljenjem u mladom australcu Chrisu Hemsworthu oduzeti dah. Ovo je film koji će se gledati po nekoliko puta, na što je više moguće različitih načina. Real 3D, IMAX 3D i onda još, čisto da se ima za po doma, na BluRayu.

Ocjena: Apsolutni 3D do zuba naoružan odličnom režijom, kvalitetnim scenarijem i solidnom glumačkom postavom / 10

drama Anthony Hopkins 3D recenzija Thor animirani strip Natalie Portman imax Mladen Šagovac avantura akcija sf Chris Hemsworth Kenneth Branagh Kat Dennings efekti cgi


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?