Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Ta luda ljubav

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 08.09.2011. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Ta luda ljubav

Odmah da bude jasno, nisam ljubitelj Stevea Carella ali u filmu „Ta luda ljubav“ čovjek je briljirao. Neki glumci nam naprosto ne "sjednu" i uvijek izgledaju jednako, nema transformacije likova u različitim filmovima ili naprosto nema dovoljno one karakterne energije koja bi trebala sakriti glumca iza maske uloge. Zadovoljavajuće (iznimne) performanse pokazao je tek u animiranim filmovima, te u igranom filmu „Junfer u četrdesetoj“. No, ovo je apsolutno subjektivno mišljenje, bazirano na osobnim filmskim preferencijama. Nakon ovog zadnjeg pogledanog, imam ponešto drugačije mišljenje. Uz kvalitetno redateljsko vođenje, Carell daje neslućeno više u svojoj glumi što je u ovom filmu vidljivo od početka do kraja. Transformacije koje Carell prolazi u ovoj naoko stupidnoj ulozi su toliko izražajne da izazivaju ushit i oduševljenje.

Romkom koji ćete poštivati

Prva stvar koju ćete uočiti u ovom filmu je da nema ni jednog stvarnog negativca. Kompletan scenaristički zaplet oslanja se na stvarnu životnu činjenicu da ljudi ne moraju biti zli kako bi povrijedili jedni druge, sve može biti najobičniji splet okolnosti u kojima smo svi vođeni onim što posjeduje svatko od nas, osjećajima.

Cal Weaver (Steve Carell) ima četrdeset i koju i živi svoj san – ima dobar posao, lijepu kuću, odličnu djecu i brak sa svojom srednjoškolskom ljubavi Emily (Julliane Moore). Kad sazna da ge supruga vara sa Davidom Lindhagenom (Kevin Bacon) i želi razvod, njegov "savršen" život brzo se raspada. Što je još gore, u današnjem svijetu samaca, Cal koji na spojeve nije izlazio zadnjih nekoliko desetljeća, ispada potpuno neprilagođen.
Nesretnog Cala za svog štićenika uzima Jakob Palmer (Rayan Gosling), frajer koji poznaje „igru“. Upoznaje ga s brojnim mogućnostima koje se nude: žene željne flerta, muška opijanja i osjećaj za stil kojeg nude mladenački dućani. Unatoč potpunoj promjeni životnog stila i novim osvajanjima, jednu stvar Cal ne može promijeniti - svoje srce, koje ga vodi natrag do mjesta gdje je njega sve počelo.

Ovo je drugi film koji su zajednički režirali Glenn Ficarra, John Requa (Phillip Morris, volim te 2009) i može se reći da ovaj redateljski duet ima pred sobom blistavu budućnost. Glumci su uglavnom smisleno vođeni i kontrolirani što se najviše osjeti na već pohvaljenom Steveu Carellu čija uloga Cala predstavlja okosnicu filma. Nije da ovakav oblik komedije niste već imali prilike gledati, vjerojatno će vam u mislima lelujati jeka komedija poput „Zapravo ljubav“ ili „Valentinovo“, ali ovdje je riječ o daleko manjem glumačkom ansamblu i puno užoj kao i čvršćoj isprepletenosti naoko zasebnih priča.  Filmu manju smetnju predstavlja podeblji sloj melodrame zbog čega i dosta šaljivih situacija ne uspijeva u potpunosti izaći na površinu, ali prevrtljivost scenarističkih rješenja svrstava ovaj film solidno na poziciji ekscentrične komedije.  Pomalo će se bljutavim učiniti stalno mantranje koncepcija prema kojima svatko ima svoju srodnu dušu i život bi trebalo posvetiti isključivo potrazi osobe s kojom ćemo izgraditi život. Ali, te poruke su temelj ovog filma tako da je to nešto s čim ćete se morati pomiriti ako želite uživati u uzajamnim emotivnim zavrzlamama. U nešto manjoj mjeri se ističe i da je za dugotrajnu bračnu sreću potrebno više od same ljubavi te da i najuporniji parovi često uslijed rutiniranog života nerijetko zalutaju u zabranjenu zonu.

Nitko nije negativac

Najbolji element ovog filma je potpuno pozitivistički stav koji izbjegava osuđivanje bilo kojeg sudionika priče pa su i potpuno sporedni likovi, barem dvadesetak puta kroz film imenovan Emilyn ljubavnik David Lindhagen i učiteljica koja padne pod čari novopečenog Cala, Kate (Marisa Tomei), zapravo najobičnije žrtve vlastite požude i potrage za svojom životnom ljubavi.  Iako u potpuno sporednoj ulozi sa tek nekoliko pojavljivanja u filmu, Marisa Tomei ostavlja snažan komični dojam koji će oduševiti publiku. Negativac nije čak ni Calov mentor, nezaustavljivi zavodnik i ženoljubac Jacob Palmer koji je žrtva svoje emotivne izgubljenosti.  Negativac nije čak ni Emily lijepa, ljupka i radišna supruga koja je Cala prevarila i potom ostavila, ponesena većim očekivanjima od prerano započetog života. Mnogima će se dopasti i mini slika kvazi ljubavnog trokuta u kojem je Calov trinaestogodišnji sin Robbie fatalno tinejdžerski zaljubljen u nekoliko godina stariju bejbisitericu Jessicu dok je ona opčinjena Calovom pojavom.

Nije komedija godine, ali…

Možda „Ta luda ljubav“ neće steći status kultnog filma ali će biti upamćena kao jedan od sjajnijih trenutaka Stevea Carella ali i zgodan škakljiv i zabavan, podsjetnik starijim parovima da je možda trenutak da malo ožive svoj ljubavni život. Dobro je što su redatelji Ficarra i Requa izbjegavali prevelike količine romantične patetike. Ostaje preporuka i to posebna publici iznad trideset godina starosti i u vezi, ovaj film će sigurno zasladiti večernji izlazak u kino s partnericom/partnerom.

komedija romansa kino recenzija Julianne Moore Romantika Mladen Šagovac Emma Stone Marisa Tomei Steve Carell dan fogelman Kevin Bacon romkom Ryan Gosling Josh Groban Glenn Ficarra John Requa melodrama Philip Morris volim te


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?