Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Šutnja (ni)je zlato

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 02.02.2011. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Šutnja (ni)je zlato

O moralu, savjesti i grižnji savjesti

Dilema oko toga treba li reći najboljem prijatelju da ga žena vara ili se ne miješati u tuđi brak, na duhovit je način obrađena u ovoj romantičnoj komediji; preko prizme ozbiljne životne teme lomi se bizarni humor pomalo nedorastao dotičnoj, no za određene prilike – poput nedjeljnih popodneva kada se želite opustiti – ipak prigodan.

Analizirajući strukturu Nickovog braka (Kevin James) i usmjeravajući svu koncentraciju na razrješenje njegovih problema, Ronny (Vince Vaughn) vlastiti privatni život stavlja u drugi plan zanemarujući svoje probleme koji bi mogli biti još opsežniji – govori li njegova dugogodišnja djevojka koju namjerava zaprositi istinu? Povrh svega, karijera obojice neslavno će završiti ukoliko posao u koji je uloženo mnogo novca ne bude išao po planu, a pritisak pred kojim  se nalaze ne doprinosi boljitku razvoja projekta, naprotiv.

Reći mu ili ne reći?

Po svim etičkim zakonima, pitanje je retoričko. Varijacije na pitanje su – kako i kada. Svakodnevni stres uzrokuje svaki trenutak pogrešnim. Kao dodatni detalj koji otežava sve je Nickov privatni život koji nije crnobijel jer postoji nešto što i on skriva – od svoje supruge (Winona Ryder) i od Roonyja. Sve skupa Roonyja stavlja pred još težu odluku; ako brak njegovog prijatelja nije ljubavni trokut nego četverokut, ima li smisla miješati se?

Vaughn je karijeru izgradio na romantičnim komedijama (Četiri Božića, nevolje u raju, Prekid). U pravilu je pozitivac i romantičar, a u većini filmova razrješuje dileme vezane uz ljudske / ljubavne odnose, pa je ovo tek varijacija na temu. Režiju potpisuje nagrađivani Ron Howard (Genijalni um, Kako je Grinch ukrao Božić).

Zašto pogledati?

Zato što je ovo situacija u kojoj se svatko može naći i prepoznati. Radi se o promjenjivim socijalnim odnosima, gdje ništa nije određeno, a sve su mogućnosti otvorene. Ta je doza realnosti najjači adut ovom filmu.

Ocjena: 5/10

komedija brak Vince Vaughn dilema šutnja prevara


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?