Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Rango

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 28.03.2011. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Rango

Tijekom snimanja filma Depp je u svrhu što realističnije sinkronizacije gotovo i fizički postao gušter; Rango je pak gušter koji želi postati glumac. Slučajnost ili formalnost, privući će pažnju pripadnika raznih interesa.

S obzirom na navedeno, a što je najvidljivije u Rangovom vrištanju dok bježi od neprijatelja, lik je razrađen toliko duboko da se popis očekivanih osobina koje bi posjedovao može sastaviti već na temelju „izvatka“ iz njegove priče, i može biti neopisivo dug. Kao takav mogao bi postati gotovo ikona suvremene animirane scene. Tome u prilogu idu naslov s imenom lika i mnogo sporednih likova od kojih niti jedan (osim možda misteriozne djevojke koja gušteru otkriva dimenzije ženskog bića s kakvima se ranije nije susreo) nema osobnost koja bi ga izdvojila iz mase.

Pozitivno manipulativan, beskrajno nespretan i neočekivano pametan, Rango uspijeva trenutno i vješto na svoju stranu pridobiti cjelokupno stanovništvo mjesta Dirt. Stanovnici su mahom skromnije inteligencije, uz to prilično naivni, pa je upravo dobar vođa ono što im treba da riješe općeljudske probleme. Status vođe može steći onaj tko (ili svatko tko) je vješt orator.

Rangov je princip stjecanja društvene pozicije ono čega se u zadanom trenutku sjeti – to niti mora biti istinito, niti moralno. Budući da je verbalno i teatralno orijentiran, uspijeva se uvjerljivo predstaviti onakvim kakav je potrebno biti da se u specifičnim okolnostima preživi. Održavanje statusa uspijeva mu također trenutnim reagiranjem, i to metodom korak po korak, pa bez konačnog cilja probleme sklanja s puta ukoliko može, a oni koje ne skloni se gomilaju.

Ali zašto bi brinuo o tome kad nitko ne sluti da bi novi šerif lagao? Ako laži jednom budu otkrivene, Rango će se morati malo više potruditi da nađe opravdanje – no to nije najveći problem s kojim će se suočiti. Na njemu je ispuniti zadatak koji svi očekuju da ispuni; otkriti gdje je nestala voda iz grada, i vratiti ju. Voda je osnovna materija za život, pogotovo pustinjskim životinjama. Voda je novac; stavljena u banku i opljačkana.

S obzirom da nijedna laž ne može trajati vječno, a u filmu niti stotinjak minuta, izazov pred kojim će se gušter naći u najmanju je ruku zanimljivo štivo.

Većina animiranih filmova ima za likove životinje i / ili druga četveronožna bića (koja su doduše prikazana dvonožno i sa (nad)ljudskim sposobnostima), i u većini istih ljudi su prikazani kao uništavači svega iskonskog, prirode, pa čak i samih sebe. Naglašavaju se borba i pobjeda manjeg koji na kraju postaje moralno veći.

Spoj komedije, ljubavne drame, vesterna i avanture, sa naglaskom na osebujnost ljudske naravi prikazane kroz gušterovu kožu, prikazuje tešku borbu sa drugima i sobom, snalaženje u nepoznatom svijetu punom spletki, i načine na koje se problemi mogu rješavati.

3D animirani Rango ines ignjačić gušter Johny Depp šerif borba voda


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?