Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Phillip Morris, volim te!

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 18.06.2010. / Autor: Moj Film Gledali smo: Phillip Morris, volim te!

AUTOR: INES IGNJAČIĆ
OCJENA: 6/10

FILM INFO

Jima Careya smo navikli gledati sa neobičnim grimasama, u nesvakidašnjim pozama i doskočicama, pa tu naviku zadržavamo i dalje. Lik kojeg utjelovljuje je inteligentan, ali neobrazovan; u duši je dobar, a „u tijelu“ zlikovac. Istančan humor kojim prikuplja simpatije obožavatelja unutar filma, čak i u gledateljevim očima čini njegov lik simpatičnim pozitivcem unatoč svim nedjelima koje čini. Istovremeno, prosječna „poštena“ osoba postaje tek dosadan komadić iz mase – a takve u pravilu ne volimo.

Jimov filmski opus toliko je raznolik i bogat da je i teško i besmisleno isticati u čemu je (naj)bolji. On je gotovo sinonim za (dobru) komediju, pa je i ovdje kvaliteta filma bitna veća jer on dio filma.

No, iako je ovo ipak film prije svega o Stevenu, osvrnimo se i na Philipa (Ewan McGregor) – reklo bi se protagonista. Jedna od prvih stvari koje kaže je: „Ja ne idem u dvorište. Kako bi tamo reagirali da vide plavokosog plavookog homića?“ Phillip ništa o sebi ne skriva, a i da pokuša teško da bi mu uspjelo. Ne naginje nemoralu jer se toga boji. Ne nameće se, ne protestira, ne ispituje previše. I kao takav potpuno je kompatibilan Stevenu koji se nameće, laže, prikriva i iskorištava sve da dođe do cilja. Kako kaže stara narodna, suprotnosti se privlače. Pa su se tu valjda i privukle.

Možda će ova komedija podsjetiti na zgode i nezgode dragog nam Brüne; no ipak je manje crnohumorna, a više „humorna“ na Carreyev način. Nema eksplicitnih scena toliko da bi si rigorozni homofobi u kinu poklapali rukama oči, ali opet ima dovoljno da film ne ostane tek romantična homoseksualna aseksualna ljubavna priča. Nadalje, okupacija aktera ovdje je nijansu dublja (s naglaskom na nijansu!) od modne piste. Ipak, riječ je o komediji – što situacije, što karaktera – pa iako je u središtu ljubavna priča između dva muškarca, njihove su osobnosti daleko zanimljivije od samog odnosa. Neki će se sigurno sjetiti kauboja iz Brokeback Mountaina, no teško je raditi bilo kakvu paralelu između te dvije priče, ako ne zbog čega drugog onda zbog pristupa prema homoseksualcima koji se razlikuju.

Ewan McGregor komedija zatvor phillip morris jim carrey gay Leslie Mann


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?