Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Opasna metoda. Opasne glumačke performanse!

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 10.03.2012. / Autor: Sead Vegara Gledali smo: Opasna metoda. Opasne glumačke performanse!

Scenarij za film Opasna metoda Davida Cronenberga je napisao Christopher Hampton adaptirajući svoju dramu ''The Talking Cure'' koja je bazirana na knjizi Johna Kerra ''A Most Dangerous Method''. Film se bavi temom koju je Cronenberg provlačio kroz sve svoje filmove –seks, a priča o dva najveća uma na polju psihoanalize Sigmundu Freudu (Viggo Mortensen) i Carlu Jungu (Michael Fassbender) i njihovoj šestogodišnjoj kolaboraciji koja je iz korijena promijenila modernu misao o psihoanalizi, začuđujuće je i zadovoljavajuće, sa dobrom dozom suzdržanosti, prikazana od strane redatelja.

Opasna Metoda

Daleko od toga da je Cronenberg snimio maestralan film, ali scene diskusije i korespondencije o psihoanalizi između dvojice glavnih protagonista su mogle izgledati toliko dosadne da ih Cronenberg nije učinio, svakako računajući na zaista maestralne glumačke performanse dvojice glumaca, tako neodoljivim da je to fascinirajuće. Hamptonov scenarij (nagrađen Oscarom za scenarij filma Dangerous Liaisons Stephena Frearsa), replike i dijalozi postaju toliko živi na filmu da je očaravajuće gledati Fassbendera i Mortensena kako ih izgovaraju i time uspijevaju da sa glumačkom lakoćom, svojstvenom samo najboljima, portretiraju dvojicu istinski velikih umova. Nije daleko ni mlada Keira Knightley koja utjelovljuje Sabinu Spielrein, s početka izmučenu dušu i pacijenticu, a poslije kolegu po struci Freudu i Jungu.

Opasna metoda: Trailer

Film počinje scenom u kojoj je Spielreinova (Knightley) izuzetno psihotična i nemirna dolazi na kliniku gdje će postati pacijent mladog i perspektivnog doktora Carla Junga (Fassbender). Jung će koristeći se Freudovim (Mortensen) teorijama i metodama polako doprijeti do svoje pacijentice pomažući joj da se izbori sa svojim teškim stanjem i uspjeti u njoj probuditi interes za  psihoanalizu, što će rezultirati njenim izlječenjem. Nakon razmjene pisama između Junga i Freuda doći će i do njihovog upoznavanja. U toku njihovih susreta i diskusija, što pismima, što licem u lice, postavit će temelje teorije moderne psihoanalize. Pacijent kojeg je Freud poslao Jungu na analizu, također psihoanalitičar Otto Gross (Vincent Cassel), poremetiti će Jungove stavove što će ga dovesti u situaciju iz koje će naći izlaz, ali će njegovo prijateljstvo sa Freudom zbog toga, a i drugih razmirica, oslabiti.

Opasna metoda

Ono što krasi ovaj film jest preciznost sa kojom su do u sitne detalje svi, počevši od redatelja Cronenberga, direktora fotografije Petera Suschitzkog, produkcijskog dizajnera Jamesa McAteera, montažera Ronalda Sandersa (Cronenbergov stalni suradnik) do kompozitora muzike Howarda Shorea, naravno ne izostavljajući i glumce Fassbendera, Mortensena, Knightleyjevu i Cassela, odradili svoj posao stvarajući filmsko djelo koje možda neće ostati upamćeno kao Cronenbergov najbolji rad, ali svakako jedan hvale vrijedan prikaz dvojice velikih umova kakvi su Freud i Jung.

Keira Knightley recenzija Viggo Mortensen Michael Fassbender A Dangerous Method Vincent Cassel Peter Suschitzky Opasna metoda Sead Vegara Cronenberg Christopher Hampton John Kerr James McAteer Ronald Sanders Howard Shore


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (2)

MiroB 12.03.2012. u 22:16:37 Zanimljiv film, svakako ne među Cronenbergovim najboljim filmovima, ali isplati se pogledati. Glumačke izvedbe izvanredne. Članak, također, dobar, uz dobronamjernu preporuku autoru da malo poradi na gramatici (sa Freudom, sa kojom, poremetiti će).
MiroB 12.03.2012. u 22:31:53 Ups, ispričavam se, tek sam sad vidio da je autor filmski kritičar iz Sarajeva. Prijedlog "sa" u bosanskom je apsolutno korektan. Isprika još jedanput.
Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?