Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Mamurluk 2

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 25.05.2011. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Mamurluk 2

Mamurluk 2 će vas suočiti s najmračnijim tajnama životne svakidašnjice i turističkih nastranosti Bankoka ali to nije sve. Kao ekstra toping će vam ponuditi karakterni naglasak na Alana Garnera (Zack Galifianakis) koji je uvelike svojom zdepasto djetinjom pojavom obilježio prvi film Mamurluk (2009).

Mamurluk 2 (ni)je Mamurluk

Problem ovog nastavka je naglašenost na nastavku, odnosno nema previše iznenađenja. Publika od početka zna da su protagonisti iza sebe imali bezočno ludu momačku noć i tek sad moraju poklopiti sve kockice zagonetke gdje su bili i što su radili. Ovaj put nisu izgubili mladoženju, nego mladoženjinog maloljetnog šogora. Da stvar bude gora, izgubili su ga u najizopačenijem azijskom gradu - Bangkoku (Tajland). Uvodni dio filma zapravo više djeluje kao najava za Galifianakisov nastup nego kao uvod ali to će se dobrom dijelu publike, poglavito Zackovim obožavateljima posebno dopasti. Scenarij pomalo pati od nepotrebnih infantilnih šaljivih formi što ide pod ruku krajnjoj eksplicitarnosti i nastranosti koja vas očekuje u filmu Mamrluk 2.

Jedna luda noć u Bankoku s malom dozom sredstva za opuštanje mišića i lijekova za psihotičnost lako se pretvara u dva monstruozna dana u gradu koji ponekad guta svoje posjetitelje.

One night in Bangkok

Zapravo sami koncept prepričavanja eksplicitarnog sadržaja na ovaj način je gotovo pa bezočno lukava i produktivna ideja. Kao što je najgorim biva upravo ono čudovište iz ormara, ono koje ne vidimo jer je u tami. Tako se čini da je najsočnija priča ona koju čujemo a ne ona koju zapravo vidimo vlastitim očima. Mašta uvijek pretjeruje, mašta je uvijek sočnija i bogatija od stvarnosti. Gotovo grandiozna bravura redatelja Todda Philipsa te scenarista Craig Mazina i Scota Amstronga. Šteta što je ista utopljena u gomili teenagerskih skečeva zbog čega ‘Mamurluk 2’ na momente djeluje više kao tipična američka komedija nego kao njen jedinstveni izdanak koji je prije dvije godine bacio svijet na koljena.

Zack Galifianakis aka Alan Garner

Prvi dio, snimljen 2009. godine u prvi plan je sasvim slučajno donio Zacka Galifianakisa koji je ubrzo stekao svjetsku slavu koju je ubrzio uplodio svojim on-line showom ‘Between Two Ferns’. Tako na početku filma dobivamo Zacka Galifianakisa kakvog smo upoznali u on-line showu, umjesto infantilnog i pomalo retardiranog Alana Garnera kojeg smo obožavali u prvom dijelu. Tek s polovicom filma Galifianakis pronalazi Garnera, no, tada ste već pomalo umorni od presiljenih teenagerskih skečeva i ona Garnerova infatilna retardiranost više ne djeluje toliko zabavno.

Čopor vukova pokvarenog želuca

Garnerov čopor vukova iz prvog dijela je sveden na trojac koji sačinjavaju Phil Wennerck (Bradley Cooper), Stu Price (Ed Helms) i naravno, Alan Garner (Zack Galifianakis). Dok su Helms i Galifianakis donekle prenjeli entuzijastičnu izvedbu začetu u prvom filmu, Cooper ovdje više djeluje kao maneken i ne glumi baš uvjerljivo kao što je to odradio u prvom Mamurluku ili pak recentnom tehno trileru 'Savršena formula'. Sidekicker iz prvog filma Mr. Chow (Ken Jeoung) ovdje dobiva previše prostora. No, da ne budemo baš pretjerano zlokobni, Bradley Cooper je nedavno istaknuo da im snimanje u Bangkoku nije baš najbolje sjelo na želudac, doslovno. Prema njegovim riječima na tijekom snimanja je u prosjeku svaka dva dana netko iz ekipe filma imao otrovanje želuca. Pritom je uvijete u kojima je sniman 'Mamurluk 2' usporedio s onima u kojima je, primjerice, sniman 'Apokalipsa danas' (1979) samo što je ovdje riječ o komediji a ne ratnom spektaklu smještenom u vlažnoj i zapadnjacima izuzetno teškoj klimi Jugoistočne Azije.

Put do zrelosti Todda Philipsa

Todd Phillips se svojim igranim prvijencom ‘Put do zrelosti’ (2000) pokazao kao obećavajući redateljski materijal kada su u pitanju američke mladenačke komedije. Još bolji izboj je napravio filmom ‘Dani slave’ (2003) s nezaboravnim trojcem Wilson/Ferrell/Vaughn koji kao srednjovječni muškarci pokušavaju revidirati i oživjeti svoje fakultetske dane. Godinu dana kasnije sa dinamičnim duom Willson/Stiller snima uspješni ‘Starsky & Hutch’ (2004), komični hommage akcijskoj seriji iz druge polovice sedamdesetih prošlog stoljeća, da bi prije tri godine potpuno autorski eksplodirao snimivši komediju potpune katastrofe ‘Mamurluk’ (2009) s kojom prošle godine baca svijet na koljena te osvaja Zlatni globus, MTV filmsku nagradu te nagradu Udruženja televizijskih kritičara. I taman kad smo pomislili da je Phillips dosegao svoju redateljsku zrelost, na platna nam stavlja neispunjena očekivanja u obliku solidne komedije na tragu prethodne a s prejakim primjesima filmova snimanih u proteklih jedanaest godina čime se vraća na polovicu svog puta do redateljske zrelosti.

Zrela komedija za nezrelu publiku

Ne može se reći da je ‘Mamurluk 2’ baš loš film, ali svom prethodniku ipak nije ni do koljena. ‘Mamurluk 2’ debelo nadilazi sadržaje lakih nedjeljnih komedija. To je film koji teško da će ikad doći u dnevni termin namijenjen repriznom programu. Film nipošto nije za mlađe uzraste i teško da ćete ga preporučiti svojoj djeci. Ali će zato odlično sjesti vašim srednjovječnim prijateljima koji su negdje u dubini duše još uvijek teenageri. Dok će jedne ostaviti pomalo ravnodušnima, druge će nasmijati do suza a potpunu će zadovoljštinu komedije i jednima, i drugima pružiti na samom kraju filma odjavna špica koja će razotkriti sve ono čime slojeviti scenarij punih 102 minute golica maštu publike.

Ocjena: 6/10

Cinestar Movieplex komedija Bradley Cooper film kino recenzija The Hangover Mamurluk blitz Mamurluk 2 Ed Helms Mladen Šagovac old school cineplexx filmovi program The Hangover Part II Bangkok Zack Galifianakis Alan Garner Road Trip Put do zrelosti Dani slave Todd Philips


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?