Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Mačak u čizmama

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 02.12.2011. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Mačak u čizmama

Priča o nestašnom i hrabrom mačku stara je gotovo tristo godina. Premda su za klasičnu verziju bajke svi čuli, rizik bi bio sa sigurnošću reći da ju generacije odrasle na modernoj animaciji uistinu i znaju. U ekraniziranoj verziji originalna je priča izmijenjena u odnosu na onu Charlesa Perraulta iz 1729. godine, no temeljna su sličnost čizme koje protagonista čine junakom i istaknutim među mačkama, a voljenim među ljudima.

Osim toga, ovo nije bilo koji mačak. Kao sporedan lik pojavio se u Shreku 2 i već tamo stekao obožavatelje među gledateljima. Događaji koji su prethodili njegovom susretu sa Shrekom do sada su bili misterij, a radnja ovog filma opisuje upravo to razdoblje – Mačkovu mladost.

Kako je riječ o animiranom filmu, a takvi obično u podlozi sadrže velike pouke, ova je bazirana  na prijateljstvu i izdaji. Mačak (Antonio Banderas – Sven Medveščak) i Humpty Dumpty, iliti Jaje Harambaša, (Zach Galifianakis – Marko Makovičić) zajedno su odrasli u sirotištu, budući da su obojica napuštena od strane roditelja kao novorođenčad. Prijatelji do bratskih razmjera, zajednički su kovali planove za budućnost, a najveći i najteže ostvariv plan bio je pronaći čarobni grah koji vodi do nebeskog dvorca u oblacima, gdje žive guske koje nesu zlatna jaja. Kako bi došli do čarobnog graha, kročili su putevima i koristili se sredstvima koja zaobilaze moralne principe, a posljedice takvih ponašanja bile su pripisane tek dječjim nestašlucima. Ušavši u tinejdžerske godine, Mačak odlučuje stati na kraj delikvenciji i biti pošten, ali Jaje ne odustaje od svojih namjera. Istovremeno, Mačak je postao gradski junak nakon što je od napada bika slučajno spasio stanovnicu grada San Ricardo, te na poklon kao simbol hrabrosti i časti dobio čizme i šešir. Jaje je spletom okolnosti završilo u zatvoru. I tako im se putevi razilaze, a odnosi postaju neprijateljski. Razočarenje s Mačkove strane i želja za osvetom s Humptyjeve neće minuti do trenutka kada se ponovo susretnu, gdje ga Jaje moli za oprost.

Mačak u čizmama: Trailer

Moralna dilema oko toga treba li mu Mačak pružiti novu priliku i može li jednom poljuljano prijateljstvo biti spašeno ili ne, otvara se u više se navrata tijekom filma, da bi naposljetku rezultat Mačkove odluke završio po načelima pravde gdje dobro pobjeđuje zlo.

Antonio Banderas u originalnoj, nesinkroniziranoj verziji miješa engleski sa španjolskim jezikom, te dubokim glasom daje liku nestašnog mačića koji tek tu i tamo izusti potiho „mijau“  snagu heroja. Pošten i hrabar, u potpunom je kontrastu sa nesigurnim Humptyjem kojemu je ne samo upitan moral, nego difuzan i cijeli identitet, pa ga je kao takvog teško svrstati u neku od tipičnih kategorija likova – što ga, istovremeno, čini zanimljivim.

Mačak u čizmama: Teaser

Kako bi prijateljstvo dobilo još jednu dimenziju, dodan je ženski lik mačke Kitty (Salma Hayek – Nina Badrić), koja je Mačku prema službenoj dužnosti neprijatelj, ali istovremeno se među njima razvija suradnički i prijateljski odnos koji bi, ukoliko je Jaje ponovo neiskreno, mogao završiti kobno budući da Kitty radi za njega, ili kao romantična priča u suprotnom.

Film je režirao Chris Miller, najpoznatiji po redateljskoj ulozi trećeg nastavka Shreka, te po posuđivanju glasova mnogim sporednim animiranim likovima, između ostalog i u ovome filmu. Gotovo svu glazbu u filmu skladao je Henry Jackman, inspiriran tradicionalnom latino glazbom. Glazba i općenito latino stil velikim su dijelom zaslužni za ono što je privlačno u ovome filmu, a sudeći prema gledanosti u američkim kinima, publika ga voli. Kako je riječ istovremeno o filmu za djecu i osuvremenjenoj zabavi za odrasle koji će se prisjetiti nekadašnjeg Mačka, nije iznenađujuće da je priča o junaku zavodniku osvojila pažnju svih generacija.

Ocjena: 7/10

komedija 3D animirani Antonio Banderas Salma Hayek Puss in Boots ines ignjačić Mačak u čizmama humpty dumpty


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?