Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Lov na vještice

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 07.01.2011. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Lov na vještice

Zadnji zaista dobar film Dominic Sena je snimio 1993. godine, bio je to 'Kalifornia' sa Brad Pittom, Brianom Kesslerom i Juliette Lewis u glavnim ulogama. To mu je bio i prvi dugometražni igrani film.

Nakon 'Polarne noći' (2009.) sam pomislio, - ok, valjda to bilo to, sada će opet snimiti neki dobar film i sve nas ugodno iznenaditi. Stvarno, Kalifornia je bio toliko solidan film da bih sada radije pisao o njemu nego o Lovu na vještice.

Najnoviji film u kojem Nicolas Cage igra templarskog ratnika kojem nakon stotina ubijenih „nevjernika“ na Bliskom Istoku pukne film i odluči se vratiti na Stari Kontinent dokaz je da neke filmske scenarije ne spašava ni CGI, ni razvikano glumačko ime.  Teško je uopće odlučiti odakle krenuti s pokudama za ovaj film. Jedino što je donekle pohvalno je bogata kostimografija i scengorafija od koje se čak ističe i nekoliko kamenčića Rta Kamenjak kod Pule, iako da to nije eksplicite naznačeno nikad to niti ne bi znali.

Osim kostimografije i scenografije ovaj katastrofalno loše napisani film je toliko predvidiv da će vas duša zaboljeti. Premda i sam ljubitelj i fantasy žanra ovo je za mene bio skoro dvosatni potop biblijskih razmjera. Sam početak filma djeluje obećavajuće i na prvu pomislite kako vas očekuje intenzivan fantasy triler, međutim spomenuta predvidljivost scenarija je prisutna od samog početka.

Čim onaj prvi fratar pokuša netom ubijene vještice zauvijek prognati na Onaj svijet čitanjem litanija iz Solomonove knjige, već znate da je spomenuta zbirka molitvi ključna za kraj filma kao i da će fratra snaći gadna sudbina onog časa kada na red dođe zadnja obješena i utopljena vještica koju neće stići prokleti molitvom iz knjige. Da loš scenarij ne odaju i katastrofalni dijalozi, već bih pomislio da i sam neki vještac s moćima predviđanja jer je bilo moguće predvidjeti i moment kada će Behmenu (Nicolasu Cageu) pući film tokom sudjelovanja u križarskim ratovima kako bi se otisnuo na put kući i postao junakom ove priče s puno potencijala ali katastrofalno napisane.

Lov na vještice je toliko loše realiziran film da vam ga ne bismo imali srca preporučiti ni da je sniman duž kompletne hrvatske obale. Zaista, dijalozi i momenti ovog filma su toliko loši da 'kvalitetom' može izravno konkurirati najgoroj sapunici čije god nacije da hoćete. Još dalje od toga, sudjelovanje europskih glumačkih imena poput Christophera Leea i Ulrich Thomsena u ovom filmu smatramo izravnom uvredom europskoj kinematografiji i besmisleno rasipanje vrhunskih glumačkih imena.

Nicolas Cage u glavnoj ulozi, ma nije on ništa skrivio - ovo možemo svaliti na njegov managment. Dok se Ron Perlman malo previše usidrio u vrućem bajkerskom sedlu Clarencea 'Clay' Morowa (Sinovi anarhije 'SoA'0) pa ga je prenio i u srednjovjekovnog konjanika imena Felson.

Taman i ako izdržite do kraja filma, onda ćete otrpjeti još i katastrofalnu borbu sa samim Sotonom koji je unatoč raspoloživim krilima umjesto izravne zračne linije (Air Diablo) kao prijevozno sredstvo iskoristio tijelo mlade djevojke optužene za čarobništvo.

Znate onu staru narodnu poslovicu - Svatko zaslužuje fer šansu. OK, može…što se nas tiče, scenarist ove filmske nakarade Bragi F. Schut je svoju ispucao i iskreno se nadamo da ga više nećemo morati gledati. Dominic Sena je iskoristio sijaset šansi od kojih mu možemo priznati tek prvi dugometražni igrani 'Kalifornia'. 

Nicolas Cage Christopher Lee pula season of the witch lov na vještice dominic sena kalifornia rt kamenjak srednji vjek solomonova knjiga sotona


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?