Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Klip (Clip)

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 13.08.2012. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Klip (Clip)

Ukoliko očekujete novi, siroviji i stvarniji Tilva Roš, nemojte, biti ćete razočarani. Klip Maje Miloš je neka vrsta ozbiljnog pokušaja kritike društva koje je youtube/facebook generaciju prepustilo samu sebi na skrb. Ali, istovremeno degradacijom i trpanjem svih u isti koš nemilosrdna je eksploatacija te iste generacije. Jedini način da ga sagledavate je kao nekakav produkt crnog vala, dakle, kroz naočale potpune mizantropije.

Da li je onda po ičemu redateljica drugačija od društva koje kritizira? I da li uopće kritizira društvo ili je njena kritika upućena tematiziranoj generaciji?

Jacini roditelji opterećeni su ozbiljnim problemima i nisu lovaši preokupirani isključivo zgrtanjem i besciljnim trošenjem novca. Njen otac je teško bolestan, a majka, uz to što se mora nositi s umirućim suprugom, pokušava ostvariti komunikaciju s kćerima, pa je teško zaključiti da Miloš kritizira njene roditelje koji bi prema svim scenarističkim pravilima trebali biti društvo koje kritizira.

Klip

Glavni lik, potpuno lišen bilo kakve vrste digniteta je više iznimka nego pravilo. Nezamislivo je da su baš sve adolescentice u Srbiji sklone ovolikom ponižavanju. Osim što je lišena bilo kakvog ženskog samopoštovanja, Jasna je potpuno hladna prema tavorenju kroz koje prolazi njena obitelj dok iščekuje očevu smrt. Za ovo nema ama baš nikakvog opravdanja jer prema onome što se da vidjeti, Jasni u odnosu na njene vršnjake ničeg posebno ne nedostaje. Jasni je obitelj, unatoč očitim poteškoćama, osigurala novac za krpice u kojima izgleda bolje od vršnjakinja, financije za izlaske očito ima, a ima i prilično dobar mobitel, kakav, barem prema onome što je prikazano, nema nitko u njenom razredu(?). Jasna, znači, živi na rubu grada, nije pripadnik zlatne mladeži ali je u vrhu svoje skupine djevojaka i, naprotiv predstavljanju, nema poremećene odnose u obitelji jer je za tako nešto potrebno malo više problema od bolesnog oca.  Pritom, ona nema ama baš nikakve težnje izuzev osvajanja naklonosti školskog wannabe frajera Đorđa Đoleta Tošića, kojeg potpuno bezlično igra Vukašin Jasnić. U nastojanju da osvoji njegovo srce, Jasna će za Đoletom ići kroz opijanje na tulumima, igrati će se s njim seksi igrice koje će snimati s mobitelom.

Klip: Trailer

Teško da je “Klip” film o patološkoj ljubavi kako je to nerijetko , bit će više da je prikazana adolescentska nezrelost Jer, Jasna će unatoč izvjesnoj očevoj smrti, dakle obiteljskoj tragediji, te čemernoj sudbini napuštene djevojčice koju će upoznati na praksi u domu za nezbrinutu djecu i dalje ostati autistički koncentrirana na nekarizmatičnog i bezbojnog Đoleta.

Isidora Simijonović

Što je dobro u filmu “Klip”? Ideja je dobra i pohvalna. Ove godine u Puli je nagrađen film "Pismo ćaći" koji na sličan način koketira s različitim oblicima vizualne naracije priče. Montaža je malo više podređena scenama adolescentkog seksa nego samoj priči, ali u cjelini, može se reći da je solidno napravljena. Najbolji element filma je Jasna, odnosno, Isidora Simijonović koja ostavlja dojam da se u potpunosti predala projektu “Klip”. Na trenutke, više i od same redateljice Maje Miloš. Simijonović ima talent i za razliku od brojnih njenih suvremenih (pa i nekih ranijih) vršnjaka zna ga upregnuti da dočara lik koji igra. Moguće je čak reći da ona ponešto i spašava film koji muči što je natrpan radnjom a da se zapravo ništa konkretno, izuzev seksa, ne zbiva.

Klip Clip

Nedorečenost

Najveći problem  "Klipa" je što nema poantu, nema moralnu poruku. Larry Clark je sa svojim dugometražnim debijem Klinci - 1995. godine, tadašnje generacije adolescenata upozorio na tada najveću opasnost koja im je prijeti u otkrivanju seksualnog i ljubavnog života. Maja Miloš to ne čini, baš naprotiv. Bilo kakvo objašnjavanje “Klipa” kao filma koji upozorava na opasnosti s kojima su suočeni današnji klinci je svjesno obmanjivanje publike. Klinci Maje Miloš jeftino prolaze kroz cijelu priču, za njih nema posljedica, osim onih koje su neizbježne poput smrti Jasninog oca ili tučnjava kakve su poznate i prijašnjim generacijama. Ali, pored toga, klipovi koje Jaca snima sa svojim mobitelom za nju (ili njenu okolinu) ne ostavljaju nikakvu veću traumu, nikakav problem. Ostaju u privatnosti njenih seksualnih prisnosti sa Đoletom i time ne predstavljaju nikakvu opasnost. Napose Maja Miloš, na žalost, pred svoju junakinju ne nameće logičko pitanje, može li ona bolje od onoga što joj se događa?! Kao da ni sama redateljica svojoj junakinji ne želi priuštiti ništa bolje. Jasna će čak i nakon cipelarenja ostati zaljubljena u “fatalnog” Đoleta.

Klip

"Ceo film"

Cijeli film se svodi na Jacino ignoriranje obiteljskih problema, opijanje uz turbofolk ritmove i seksualne igrice. Nekako ostaje, čak pomalo razočaravajući, dojam kao da je forma pojela sadržaj. Mnoge će ovaj film sablazniti, mnoge već je. No, ta je ekipa vjerojatno mentalno u nekom drugom vremenu. Doduše, zaboravljaju da su i u tom vremenu snimani filmovi s eksplicitnim sadržajima, pa čak i sa pravim seksualnim odnosima (npr. L’amant - 1992.).

Bilo je ideja da se “Klip” zabrani publici mlađoj od 18 godina, što je čista glupost. Sve da ih se na ulasku u kino dvoranu prilikom kupnje karte i zatraži da predoče osobnu iskaznicu, klinčadija će već iznaći načina da “Klip” pogleda na isti način na koji gleda razne pornografske i ine sadržaje koji su gotovo bez kontrole ponuđeni na Internetu i odakle mlađarija crpi “inspiraciju” za svoju svakodnevicu. Dovoljan im je malo bolji mobitel/smartphone, neograničeni paket podatkovnog prometa i prave ključne riječi - “klip ceo film 2012”. Prema komentarima koje ostavlja generacija o kojoj je Miloš snimila svoj dugometražni debi, prosječni klinac koji je pogledao “Klip” nije vidio ništa više od - “dobre p**ke”. To što sam “Klip” pogledao upravo na taj način, neka je vrsta poetske pravde. Ceo film ne nudi puno više od maloljetničkog seksa. No, i dalje je to puno više i odvažnije od nekih debitantskih pokušaja dobrog broja mladih hrvatskih redatelja.

seks recenzija Srpski Film Facebook Mladen Šagovac YouTube beograd clip Mobitel Internet Srbija klip ceo film Maja Miloš Isidora Simijonović smartphone cajke snimanje mobitelom klinci kids


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?