Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Kako je Gru ukrao mjesec

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 27.07.2010. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Kako je Gru ukrao mjesec

Motivi za krađu specifičnih objekata su (uz ukuse) jedna od rijetkih stvari o kojima se ne raspravlja. Ipak, na Zemlji ima dovoljno zanimljivih stvari koje bi si netko mogao poželjeti prisvojiti, legalno ili drugačije. Zašto bi itko išao još dalje od toga i ukrao – Mjesec?

Gru (Steve Carell) uz pomoć svojih podanika, žutih raznookih bića smišlja kako postati najveći zlikovac svih vremena. Budući da u svakoj konkurenciji postoje protivnici, i lista zlikovaca željnih vrha sve je duža. Najveći protivnik mu je Vector (Jason Segel) – koji je ukrao egipatske piramide i na njihovo mjesto stavio piramide na napuhavanje. Što učiniti kako bi zasjenio taj zločin nekim većim? Ukrasti nešto veće od piramida, dakako. Na tržištu objekata jedino što bi bilo dovoljno veliko je Mjesec.

Kako djeluje antigravitacijski serum?

Mjesec treba smanjiti na veličinu kugle koja stane u šaku i potom ga privući do sebe. Vector posjeduje potrebnu aparaturu za takav proces, a Gru mu je pokušava ukrasti. Posvaja tri djevojčice iz sirotišta (Miranda Cosgrove, Dana Gaier, Elsie Fisher) te pomoću kolačića koje one prodaju (između ostalog i Vectoru kao redovitom kupcu) uđe u protivnikov dom i ukrade mu aparaturu.

No, te djevojčice kao njegova nova djeca sa svojim dječjim navikama, željama i potrebama unose nered u Gruov zločinački život – i na njemu je samo da se prilagodi novoj situaciji, inače biva doveden do ruba ludila.

Je li Gru zao?

On je dobar, ali strašan. Kao djed božičnjak“.

Kvalitetu i vrijednost (koja bi ugrubo uključivala i eksplicitni pojam dobrote) nečije osobnosti teško je stavljati u dvije kategorije. Ako tome dodamo još osobni stav svakoga pojedinca na termin dobrote (iliti, što je uopće dobro) – teško je odgovoriti. No zasigurno se tijekom filma mijenjaju Gruove vrijednosti, pa tako „titule“ zlikovca ili novac koji bi takav status vukao za sobom padaju u drugi plan, a radost koju nosi čin dijeljenja „titule čovječnosti“ sa drugima, postaje mu prioritet. Možda je ključno reći da je Gru ostvario svoj cilj – ukrao je Mjesec – no, to ga nije učinilo sretnim.

Film pod redateljskim vodstvom Pierrea Coffina i Chrisa Renauda neobična je priča koja preko fikcije i nerealnih objekata istražuje pitanja morala i vrijednosti, pa čak i utjecaj okoline na osobnost. Gotovo u psihološkim terminima opisano je djetinjstvo bez dovoljno dobivene pažnje, koje u odrasloj dobi postaje uzrok suviše velike potrebe za pažnjom krivoga usmjerenja. Prikazan na način shvatljiv odraslima i zanimljiv djeci (djelomično i zato što obrađuje odnos između djece i roditelja), ovo je obiteljski film sa dubljom pričom nego što je to uobičajeno za animaciju.

U hrpi želja koje bi svatko mogao navesti za sebe, i istovremeno pred pitanjima „što ako mi se to ne ostvari“, kroz život nekog drugog dobiva se opći odgovor na pitanje „a što ako se ostvari“, kako se onda nositi s tim i je li to zaista put do sreće, ili je sreća koju će netko doživjeti upravo dio puta koji treba prijeći.

Za Grua je upravo potonje, i to je saznao zahvaljujući posvojenim djevojčicama. Što je za vas, procijenite sami.

Ocjena: 7.5/10

animirani sinkronizirano Mjesec zlikovac djevojčice kako je gru ukrao mjesec Despicable Me


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?