Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Igra pobjednika. Neuobičajeni sportski bejzbolski film

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 14.12.2011. / Autor: Sead Vegara Gledali smo: Igra pobjednika. Neuobičajeni sportski bejzbolski film

Što se desi kada Oskarima ovjenčani scenaristički dvojac Steve Zallian (Schindlerova lista) i Aaron Sorkin (Društvena mreža) udruže snage na adaptaciji bestsellera Michaela Lewisa ''Moneyball: The Art of Winining in Unfair Game'', knjizi koja govori o metodama Billyja Beanea, generalnog menadžera bejzbol kluba Oakland Athleticsa, pri odabiru igrača za tim? Svakako još jedan scenaristički uradak koji će biti potencijalni kandidat za Oskara u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija.

Brad Pitt i Bennett Miller
Brad Pitt i Bennett Miller

Zbog čega? Način na koji su Zallian i Sorkin adaptirali knjigu, zaokruživši priču o padu i usponu i ponovnom padu Oakland Athleticsa i skrojili karaktere od kojih su, posebno Billy Beane, u interpretaciji Brada Pitta (neko će čak i reći da podsjeća na Roberta Redforda) i Peter Brand (Jonah Hill u svojoj prvoj dramskoj ulozi) ti koji daju osnovu za razvijanje radnje, jest puni pogodak za jedan neuobičajeni sportski bejzbolski film.

Igra pobjednika
Prizor iz filma: Igra pobjednika

Bejzbol je popularan u rodnoj Americi i Kini, dok ostatak svijeta ne mari baš puno za tu igru, a filmovi o bejzbolu su obično drame koje romantiziraju taj sport (The Babe, Bull Durham, Field of Dreams) kao jednu od istinskih američkih tvorevina.

Umjesto priče o usponu i padu pojedinog igrača Igra pobjednika nam predstavlja priču nekada obećavajućeg igrača, a sada generalnog menadžera kluba Billyja Beanea (Pitt) koji je došao u situaciju da zbog malog klupskog budžeta za kupovinu novih igrača pribjegne metodi koja će revolucionizirati dotadašnji način poslovanja u bejzbolu. To će se desiti zahvaljujući mladom diplomiranom ekonomisti sa Yalea Peteru Brandu (Hill u ulozi fikcionalnog lika baziranog na stvarnoj ličnosti –Paulu DePodesti) koji će ukazati Beaneu na greške skauta pri odabiru igrača (izgled, građa, osobnost; u filmu postoji odlična scena u kojoj se skauti dogovaraju o izboru novog igrača gdje povezuju samopouzdanje igrača sa izgledom njegove djevojke). Brand će predstaviti sustav  ''sabermetricks'', nastao iz radikalnih ideja bejzbol statističara Billa Jamesa, kojim će ponuditi nove načine analiziranja kvaliteta igrača. Radnja se odvija krajem sezone 2001. i u sezoni 2002. godine.

Igra pobjednika: Trailer

Za sve nas koji nismo upoznati sa tehnikom i pravilima bejzbola, ono što je prikazano u filmu daje uvid u spomenuti sustav kroz statističke podatke i dijagrame koji samo bljesnu na platnu praćeni replikama, koje objašnjavaju prikazano bez da vas zamaraju i prave konfuziju. Zaista, film u cijelosti prikazuje bitku čovjeka protiv stoljetnog sistema, slobodno se može nazvati bitkom između Davida i Golijata, u kojoj su likovi, kako glavnih protagonista Billiyja i Branda, tako i sporednih –igrača poput Scotta Hatteberga (Chris Pratt) ili Chad Bredford (Casey Bond) koji su zbog nekog svog defekta ostajali u sjeni sve do trenutka kada im se pružila prilika da zaigraju u velikoj ligi, odlično napisani i odglumljeni. Svakako treba napomenuti da je i Philip Seymour Hoffman kao trener Art Howe, poprilično neuvjeren u Beanovu metodu, odličan u ulozi u kojoj prikazuje zašto se nalazi među najboljim karakternim glumcima današnjice.

Brad Pitt i Kerris Dorsey u filmu "Igra pobjednika"
Brad Pitt i Kerris Dorsey u filmu "Igra pobjednika"

Ono što u velikoj mjeri doprinosi karakterizaciji Beanovog lika jest njegov odnos sa 12-godišnjom kćerkom Casey (Kerris Dorsey) u nekoliko jednostavno lijepih scena (pri kupovini gitare u radnji kada djevojčica svira i pjeva Lenkinu pjesmu ''The Show'', njenu zabrinutost za očev posao gdje joj on sa osmjehom na licu govori da ne treba čitati novine, odlaziti na Internet ili slušati radio, i svakako završna scena u filmu u kojoj se čuje samo njen glas).

Redatelj filma Bennet Miller iza sebe ima samo jedan igrani film – Capote (glavnu ulogu u filmu o američkom spisatelju Trumanu Capoteu je odglumio Philip Seymour Hoffman za što je bio nagrađen Oskarom), a režirajući svoj drugi dugometražni igrani film može se primijeti da je sa preciznom režijom i dobrim radom sa glumcima, od kojih su neki i pravi igrači i skauti što u cameou ili u pravoj ulozi, napravio dobar, ako ne i odličan, sportski bejzbolski film.

Brad Pitt recenzija Jonah Hill Philip Seymour Hoffman Moneyball Billy Beane Sead Vegara Aaron Sorkin Capote Igra pobjednika Bennet Miller Steve Zallian Robert Redford Kerris Dorsey Paul DePodesta Bill James Casey Bond Chris Pratt Lenka


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?