Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Guliverova putovanja

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 12.03.2011. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Guliverova putovanja

Premda je dugo najavljivan, i premda će upravo zbog interesantnih plakata odvlačiti razne generacije u kina, film koji je kao fantastična avantura trebao biti upravo fantastičan, pokazao se kao veliki promašaj.

Krenimo od same priče, koja Gullivera smješta u moderan svijet, i koja je prerađena tako da bi se Johathan Swift da vidi što je od njegove originalne priče napravljeno, vjerojatno okrenuo u grobu. Priča koju su oni koji su ju poznavali u pravilu voljeli, a oni drugi imali svaku priliku zavoljeti, potpuno je uništena. Liliput više nije mjesto na koje biste poželjeli otići, nego mjesto kojeg možete tek popratiti sarkastično očajnim smijehom.

Znamo da većina filmova snimljena prema knjizi uništi doživljaj priče, ali barem su efekti ti koji opravdaju snimanje. Ovdje čak i ako stavimo na stranu lošu adaptaciju, ostaje samo ono loše – cijeli je film sniman iz dva rakursa, i to iz donjeg kad prikazuje Gullivera, a iz gornjeg kad prikazuje Liliputance. Prastar i prejeftin trik za jedan ovako veliki film. Spomenut ću i izuzetno lošu montažu u kojoj se pozadinska plakat slika jasno nazire, i za razliku od drugih filmova snimanih na moru ili nekoj drugoj nezahvalnoj lokaciji, ovdje se čak ni filmski najneuopučenijeg gledatelja ne može prevariti da nije riječ o snimkama iz studija.

Originalni Guliver iz romana ne bi trebao biti ni trunka onoga što nam je Jack Black predstavio. Već iz najave glumca otvara se pitanje je li to pravi izbor, no kako je ovaj film imao potencijala da poput Alise ili neke druge fantastične pustolovine ostvari očekivanja, neobičan odabir Blacka za Gulivera dao mu je priliku da pokaže da predrasude u današnjem filmskom svijetu nije potrebne. Nažalost, pokazao se gorim nego što bi ikoja predrasuda mogla i naslutiti.

Scenarij je prepun lošeg humora. Eventualno bi djecu pokoja scena mogla nasmijati, no niti to nije jamstvo. Ljubavna priča čijoj bi ironiji i Pepeljuga pozavidjela ubačena je vjerojatno u nedostatku originalnijeg materijala. Kako je redatelj Rob Letterman osoba sa relativno malo iskustva koje uključuje svega tri filma, i to animirana, oni mekšeg srca rekli bi da se na greškama se uči. Zašto nije učio na nekom manje važnom projektu čije potencijalno redateljsko uništenje ne bi bilo od globalnog značenja, ostaje misterija.

Ocjena: 3/10

Guliver avantura ines ignjačić putovanja Jonathan Swift adaptacija Gulliverova putovanja


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?