Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Green Lantern

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 19.08.2011. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Green Lantern

Zadovoljstvo onim što je Martin Campbell ovim fantazijem ponudio biti će obrnuto proporcionalno gledateljevim očekivanjima. Teško da će adaptacija filma doseći kultnu popularnost i gledanost, no mogao bi mlađim strip naraštajima pobuditi znatiželju, a veteranima istu utažiti. Koliko uspješno, vrijeme će pokazati.

Green Lantern ratnici međusobno se razlikuju izgledom i iskustvom, no svima im je zajednička snaga volje, glavno oružje kojim se bore protiv neprijatelja. Nakon smrti jednog od njih, Abin Sura, traži se novi Lantern, a to će postati onaj  koji pronađe prsten – i to po prvi puta čovjek. Izazov noviteta kao procesa i noviteta kao sebe u nepoznatom svijetu, pilota koji preko noći postaje superjunak, primoran istovremeno voditi dnevni privatni život, dovoljno je velik izazov da ga se ne odbija čak ni ako je izbor opcionalan.

Hal Jordan (Ryan Reymonds) je lik star preko pedeset godina, no ovaj je Hal smješten u moderno okruženje. Neodgovoran i emocionalno nezreo, odabran je da godine odgađanja trenutka kada će napraviti ključne korake u svom životu sažme u jedan trenutak, i to ne po cijenu svoje, nego sudbine cijelog svijeta. Ono što Hal kao Lantern mora učiniti je suočiti se sa strahom i nadvladati ga.

Prezentirano je mnogo zelenog i mnogo ispraznog. Priča bez imalo šarma - ako izuzmemo trunku Reynoldsovog - ostaje tek jedna u nizu ispričanih i kao takva će brzo biti pogledana i brzo zaboravljena.

Jedna desetljećima duga i pohvale vrijedna originalna priča puna potencijala pretvorena je u sivilo suhoparne pripovijesti na platnu, i zasigurno bi imala više naklonika da je kvantiteta ekranizacije bila stavljena na sporedno mjesto.

Površno razrađeni i nekarizmatični likovi, uključujući glavnoga, poljuljano nose film tankog scenarija (Michael Goldenberg) i tehnologijom isforsiranih efekata. Prevelik je naglasak stavljen na Halov torzo, a nikakav na psihologizaciju lika. Je li nakon pobuđenog interesa publike odmah po najavi filma produkcija prestala biti motivirana da publiku i zadrži neka ostane retoričko, no iskorištavanje kultnih priča za snimanje osrednjih postalo je toliko moderno da izaziva nostalgiju za vremenima kada je u filmu bio bitan film, a ne vizualni efekt.

3D recenzija Ryan Reynolds strip Green Lantern superjunak ines ignjačić prsten martin campbell


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?