Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Gnomeo i Julija

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 18.03.2011. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Gnomeo i Julija

Premda nije klasična, ova animirana ljubavna priča ipak ima sve elemente uobičajenih priča te kategorije. Ako bismo naivno slutili da će po uzoru na Shakespeareovu tragediju ovdje glavni junaci „umrijeti od ljubavi“, potrebno je samo se sjetiti da niti u jednom filmu ovog tipa nema nesretnog kraja. Premda bi se dječji optimizam možda malo poljuljao, doza realnosti i kvalitete koja bi takvom verzijom priče bila dobivena, ogromna je.

Patuljci se ne ponašaju živo dok ih ljudsko oko gleda, ali u ostalim situacijama žive svoj cijeli jedan svijet. Slično je „oživljavanje“ viđeno u Priči o igračkama, ali i mnogim drugim animiranim filmovima.

Adaptacija izvorne tragedije popraćena je sličnim detaljem, i to Gnomeovom (James McAvoy) prividnom smrću, nakon čega si očajna Julija (Emily Blunt) zalijepi noge za beton i ne može se više kretati. Tu se pitamo što li za vrtnog patuljka uopće znači smrt; biti fizički razbijen ili ne moći se kretati, što je istovjetno stalnoj izloženosti ljudskom oku, dakle bez mogućnosti govora i hodanja, a što je nadalje za patuljka ravno ne-življenju.

Vlasnici njihovih dvorišta se iz nepoznatog razloga mrze, što nije prikazano kao uzrok mržnje među patuljcima nego je navedena tek činjenica kao takva, vjerojatno da bi gledatelj dobio dojam da nije riječ o privremenom sukobu nego o dužem vremenskom periodu u kojem zaraćeni odnosi traju. Premda je jedini razlog međusobnog netoleriranja patuljaka boja njihovih kapa, agresija dominira čak i među djecom patuljcima, pa ih boja određuje poput nacionalnosti, rase ili kojeg drugog najčešćeg uzroka diskriminacije u stvarnom svijetu.

Ona je crvena, on je plavi. Crtani film je najjače sredstvo za prikaz socijalnog konteksta rodnih uloga. Premda su razlike među obiteljima / dvorištima mogle biti prikazane na bilo koji način, korištena je upravo kombinacija boja kao odrednica pripadnosti.

Otkud šumski patuljci (gnomi) na filmu? Ako ne uzmemo u obzir Snjeguljičine patuljke, jedan od najpoznatijih ikada ekraniziranih patuljaka je David, premda je on šumski a ne vrtni patuljak, i ima ograničeni životni vijek (živi samo 400 godina).

U svakom su slučaju patuljci vrlo zanimljiva i efektivna bića koja, bilo da su prirodni ili tvornički, poput vilenjaka ili vulkanaca imaju cijelu povijest i značajke, potpuno jasne i definirane. Time je i ideja filma sa još relativno neiskorištenim materijalom u najmanju ruku zanimljiva, bilo da je riječ o suvremeno prikazanoj najpoznatijoj ljubavnoj tragediji, ili o potpuno i do sada nigdje viđenom scenariju.

Ocjena: 6/10

3D animirani shakespeare ines ignjačić Gnomeo Julija patuljci vrtni


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?