Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zla smrt: Nemilosrdan povratak sotonskih demona u filmski fokus, popraćen kišom krvi.

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 19.04.2013. / Autor: Mladen Šagovac Zla smrt: Nemilosrdan povratak sotonskih demona u filmski fokus, popraćen kišom krvi.

Raimi je imao podosta poteškoća s financiranjem filma strave i užasa koji ga je kasnije proslavio i bio je prisiljen birati između ravnomjerne raspodjele sredstava na kompletnu produkciju te time imati potpuno loš film, ili pretočiti novac u vizualno bitne dijelove i zgroziti publiku impresivnom jezivošću prikazanog. Zbog toga originalni naslov 'Zla smrt' (Evil Dead) s jedne strane ima (za ono vrijeme) impresivne vizualne efekte, a s druge glumu toliko lošu da gledatelj nije siguran treba li se smijati, ili prestati gledati gotovo smiješno našminkane glumce.

Kako bi zadržao interes publike, Raimi namjerno radi posprdne ispade (crnjake) na račun likova te spretno održava tjeskobnu atmosferu, a sve kako bi na kraju mogao izvesti vizualni svoj „grand finale“ kojim nagrađuje gledatelja zbog strpljivosti. Tri desetljeća kasnije Fede Alvarez također stoji pred dvojbom. No, njega ne muči novac jer su mu producenti glavom i bradom Sam Raimi i glavni glumac iz originalnog naslova Bruce Campbell. Alvarezov problem je kako nadići toliko obožavani Raimiev original. Ako snimi vizualno bolju presliku, obožavatelji originala će ga zakopati. I ne samo njega, nego i Raimia, i Campbela. Stoga mijenja polazišnu premisu filma, te za nijansu mijenja zaplet a cijelu priču obilato zalijeva krvlju. Prema vlastitoj tvrdnji - doslovno.  Iako je od ranije uključen u CGI industriju, Fede Alvarez tvrdi da je u filmu 'Zla smrt' moć jeftine digitalne tehnologije korištena minimalno - „samo za doradu slike“. Uzmemo li to tako, Alvarezova „Zla smrt“ je tada film dostojan originala.

Zla smrt: Trailer

Suprotno originalu, Alvarezov scenarij protagoniste inteligentno zaključava prstom sudbine dok je demonskim silama ostavljena kasnija gozba. Petero dvadesetogodišnjaka, ovisnica Mia (Jane Levy), njen brat David (Shiloh Fernandez), geek Eric (Lou Taylor Puccy), Olivia (Jessica Lucas) i Natalie (Elizabeth Blackmore) odlaze u šumsku kolibu na osami ne bi li Miai pomogli prevladati ovisničku krizu. Ovaj puta koliba nije iznajmljena, nego je to njihova kuća za odmor (vikendica). Obožavatelji izvornika odmah će prepoznati neke originalne ornamente poput žutog GM-ovog Oldsmobilea i njihaljke na ulazu u kuću. U kući pronalaze famoznu knjigu mrtvih, te nakon što je Eric otvori i počne iz nje čitati djelomično prevođene mantre otključava demonsko zlo koje će prožeti njihova tijela. Od pravovremenog bijega isprva će ih spriječiti zabluda da Mia pokušava prekinuti liječenje ovisnosti. Samo jedan od ovih petero nesretnika preživjeti će ovu sotonsku festivu.

Zla smrt: Prilog o snimanju filma

Isto kao u originalu Sama Raimia, ovdje je prisutna gotovo groteskno prikazana patnja protagonista osuđenih na krvavu sudbinu. U ovom filmskom rangu i žanru često je bitnije tko bolje vrišti i radi preplašene grimase nego kakva mu je sposobnost oblikovanja nekog specifičnog karaktera,  no može se reći da gluma nije baš toliko katastrofalna. Posebno „oduševljenje“ obožavatelja horror žanra ovog nivoa oduševiti će pilom za kruh i meso odrezana podlaktica koju od otpadanja drži još samo komadić kože. 'Zla smrt' drži se  tog povijesnog vizualiziranja paklene patnje kakvu nanose sotonski demoni. Film je bolan za gledanje vjerojatno u jednakoj mjeri kao što je Firentincima u 15. st. bilo bolno promatrati Fra Angelikov „Posljednji sud“. Premda ne nosi prijekornu „božansku“ poruku kao renesansne depiktacije pakla, 'Zla smrt' zavući će vam jezu pod kožu. Ovo je nemilosrdan povratak sotonskih demona u filmski fokus, doslovno popraćen kišom krvi. Nije baš šalica kave koju možete ponuditi bilo kome, ali ako ste zagriženi obožavatelj horror filmova u kojima krvi i demona ne nedostaje, ovo je savršena poslastica za vas.

horor continental film recenzija Mladen Šagovac Sam Raimi Evil Dead zla smrt Fede Alvarez


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?