Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Cijena istine

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 18.05.2011. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Cijena istine

Sudnica i suđenje uvijek su aktualne teme i primamljiv vizualni doživljaj, a priče o odvjetničkim trikovima i porotom utoliko su zanimljivije što su optuženi / žrtve pripadnici diskriminiranijih skupina. Žrtva je ovdje prostitutka, optuženi je bogataš, a brani ga posebni odvjetnik. Porota, nadalje, sa svojom važnom ulogom (domaćoj publici možda još važnijom) daje štih misterioznosti – a to je uvijek poželjno.

Spletke i suradnje za koje bi naivan promatrač-sudionik najmanje slutio da postoje, u pravosuđu su najčešće prisutne i najlakše izvedive. Nikome se ne može vjerovati, pravda je na strani moćnijega, a moć se mjeri novcem. Tko se ne uklapa u takav performans okolnosti, jednostavno biva isključen; ako je optužen ide u zatvor ako ima sreće ili pod zemlju ako nema, a ako je tužitelj ide na burzu.

Braniti kriminalce čak i najvještijem stručnjaku jednom mora doći do glave. Karizmatična vanjština i odraz samouvjerenog neslomljivog borca upravo su to – odraz, iza kojega je pomalo nesređen privatni život i mnoštvo stresnih elemenata. Nedovoljna primanja rezultiraju prihvaćanjem poslova koje možda svojevoljno ne bi odabrao, no obećavaju lijepu zaradu. Mathewu McConaugheyu pristaje uloga upravo takvog poslovnog čovjeka, premda se iskazao u mnogima, a možda je najpoznatiji po romantičnim komedijama poput Kako se riješiti frajera u 10 dana. Uloga Micka Hallera ujedinjuje službeno i privatno, samouvjereno i nesigurno, čovjeka koji se, premda prepun iskustva, susreće sa nečim novim što ga zastrašuje, secirajući moralna pitanja na svojoj i tuđoj koži.

Haller balansira između dva klijenta, nastojeći ispraviti greške iz prošlosti i ne činiti nove. Kako u ovom poslu postoje određena pravila čije bi kršenje značilo kraj karijere, nastoji ih se držati. Kako se pravila nikada ne drže svi, struktura postaje kaos. Povrh svega, da ne bi ostalo samo na smrti o kojima se može čitati po novinama, ubijen je i njegov prijatelj, istražitelj Frank. Dodatno motiviran postupati najispravnije, ostaje do samoga kraja uvjeren da je ubojica upravo njegov klijent (Ryan Phillippe).

Kako je riječ o ekranizaciji romana, ako je pažnju uspio privući, roman morao bi uspjeti i film. Za potencijalni nastavak ima osnove, jer je film koncipiran kao zaokružena cjelina na koju se može nadovezati novi krug. Sporedni likovi, nepredvidljvost radnje te isticanje detalja stvari su koji mu daju individualnost, a njih je moguće gotovo neograničeno usavršavati . Premda film ne nudi ništa posebno atraktivno i do sada neviđeno, jedna nova verzija priče iz sudnice je za ljubitelje dotičnih sigurno izazov na platnu.

drama Cinestar Movieplex kino recenzija cineplexx ines ignjačić Matthew McConaughey Ryan Phillippe sudnica odvjetnik the lincoln lawyer


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?