Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Buntovnik

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 29.06.2011. / Autor: Mladen Šagovac Gledali smo: Buntovnik

Michael Cera i nije neka briljantna glumačka veličina, no, izgleda kao da njegov agent točno zna gdje bi se glumac mogao dobro uklopiti pa pažljivo fiksira angažmane štrkljavom Ceri.

Vidljivo prvotno pisan za televizijski format, scenarij „Buntovnik“ je pustolovne naracije, a namijenjen prvenstveno teenagerima i onim nešto starijima spremnim na sočan a inteligentan humor. No, prije nego se zaletite pobjeći dalje od ovog naslova valja obratiti pažnju na to da ovo nije film tipične američke teen komedije. Da, vrti se i ovdje gotovo sve oko seksa i mladalačke opterećenosti gubitka nevinosti. Ali, pozadina scenarija je roman pa istoga odmah znate da je u igri kudikamo inteligentniji humor od uvriježenih štoseva kakvi prevladavaju u filmovima poput „Put do zrelosti“ (2000).

Ovo je jedno zrelo i prizemno promatranje teenagerske opterećenosti samim sobom a time i unutarnjim suprotnostima kakve tište mladost. „Buntovnik“ je zapravo precizniji način da se prikaže ono što su Kieran i Michele Mulroney pokušali dočarati sa svojim osrednjim „Paper Man“ (2009). Bračni par Mulroney u svojoj viziji je svim silama pokušavao naše „izmišljene prijatelje“ iz mladosti prikazati poput nekakve ovisnosti (dekice/dude) a koju s odrastanjem teško ispuštamo, Miguel Areta izabrao je suptilniju priču s manje psihijatrijskog utjecaja čime je dobio na izuzetnoj intimnosti doživljaja a s čime se može poistovjetiti gotovo svaki gledatelj.

Alter-ego

Ovo je priča o Nicku Trispu, jedinstvenom i ljubaznom mladiću s istančanim ukusom za dobrim stvarima u životu - poput Sinatrine glazbe i Fellinijevih filmova. On se zaljubljuje u prekrasnu i slobodoumnu Sheeni Sounders (Doubleday), ali obitelj, geografija i ljubomorni bivši ljubavnik ih pokušavaju razdvojiti. Sheena ga ohrabruje da napusti svoj dosadan i predvidljiv život i razvije buntovni alter ego. Nick postaje Francois, te s kravatom, brkovima i cigarom, neće prezati ni pred čime kako bi bio sa Sheeni. Francois će Nicka povesti na destruktivno putovanje s nepredvidivim i uznemirujućim posljedicama.

 

Francois je Nickov alter-ego, i to kakav posjeduje ama baš svatko od nas. Ne nekakav potpuno imaginarni, kakav bi predstavljao nedokučivi objekt naših želja. Već onaj koji nas u kritičnom momentu iz nama potpuno neznanih i gotovo iracionalnih razloga nesvjesno natjera na niz kretenarija epohalnih razmjera. Nesigurni Nick Trisp (Michael Cera) je savršen subjekt za dočaravanje takvih likova kojima šmokljavost, ponekad čak i stupidnost a najčešće preplašenost spašava njihova bahata unutrašnja suprotnost. Moćno, samouvjereno ponekad i zlobno unutrašnje izmišljeno „ja“ koje se obično krije iza najobičnijeg jala. Michael Cera ima zadatak odigrati dvije oprečne strane iste osobe i pokazuje se kao diabolik prve klase. Premda je Nick apsolutni papak, Francois se suštinski ne udaljava od te klasifiacije, samo perfidno provocira nesretnog Nicka ne bi li ga nagovorio na crnji kraj dvojbe. Cera, dakle, podosta spretno pleše tango između štrkljavca bez imalo samopouzdanja, i frikoida skuliranog glasa i jezovitog pogleda.

Prosječan teenager na seks pomisli oko 180 puta na dan a kako je to emotivno delikatna dob, većina ih seksualno iskustvo usko veže uz ljubav. Iako glavnu riječ u cijeloj priči vodi borba s vlastitim alter-egom, ono čemu se ovaj film najviše sprda jest upravo teenagerska opterećenost seksualnošću.

Ritam priče

Nemoguće je ovaj film shvatiti potpuno ozbiljno, ali Miguel Arteta perfidno kontrolira ritam priče, kvalitetno tempiranim otpuštanjem „napetih“ momenata što ga čini ugodnom zabavom. Ono gdje se taj ritam gubi je lik Sheeni, posebno kod samog kraja filma. Teško je znati pripada li krivica toga redatelju Arteti ili mladoj glumici Portiji Doubleday. Scenarij, sam po sebi je prevrtljiva, ne baš konvencionalna ali finalno smiješna priča o kretenarijama kakve smo spremni izvesti kada smo zaljubljeni. Pogotovo u teenagerskoj dobi, kada nam hormoni "lupaju u glavu".

Ocjena: 7/10

drama komedija recenzija Romantika Mladen Šagovac sex Buntovnik Youth in Revolt Michael Cera Portia Doubleday Jean Smart Miguel Artetam seks alter ego


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?