Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Brak je mrak 2

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 22.08.2010. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Brak je mrak 2

U jednoznamenkastom postotku tijekom filma možemo vidjeti bijelce. No, pristupimo mu potpuno nerasistički. Dok pripadnici iste rase jedni druge nazivaju pogrdnim imenima upravo na račun rase, samo bi u očima istinski pristrane osobe takvom primjedbom zvučali zabavno. Ostali se pitaju je li to nužno i postoji li druga osnova na koju se može pozivati prijatelj koji se neslano šali sa svojim prijateljem.

Postoji, dakako.

Teško je izdvojiti glavne glumce i gotovo je nemoguće nabrojati sporedne. Devet važnih sudionika i tek pokoji prolaznik ili susjed tvore priču koja prikazuje razdoblje njihovih života sa svim dobrim i lošim stranama koje im to razdoblje nosi.

Četiri bračna para dolaze na odmor na Bahame naizgled potpuno sretni (pri čemu se jedan od njih svađa, ali to je njihov uobičajeni način komunikacije pa se ne percipira kao segment lošeg braka). Oni čiji bi se problemi u očima gledatelja mogli manifestirati kao put ka razvodu, zapravo su nevrijedni spomena. Bezrazložna ljubomora histerične žene koja je sklona raznim (između ostaloga i javnim) ispadima poradi viška slobodnog vremena (Tasha Smith) i njezin muž Marcus koji se od svakodnevnog uhođenja i zastrašivanja od strane supruge brani već empirijski naučenim svojevrsnim zen stilom, kod gledatelja će vjerojatnije pobuditi iritaciju nego simpatiju.

Početak filma u kojemu parovi dolaze na savršeno mjesto za godišnji odmor podsjeća na film Nevolje u raju i otvara pitanje je li egzotična plaža uistinu jedino mjesto gdje parovi u grupama idu trošiti novac – ili je to samo najzanimljivija lokacija za ispričati priču koju publika (ne)će voljeti.

No, brzo se grupacije formiraju u drugom smjeru; žene se bave stereotipnim „ženskim“ verbalnim poslom (iliti tračanjem), dok im muževi rade – isto to. Pridružuje im se i Mike (Richard T. Jones), koji nikome od prisutnih nije osobito prirastao srcu, no budući da se radi o hotelu kojega je platio, ne mogu mu zabraniti da provodi vrijeme u njihovoj blizini. On i Sheila (Jill Scott) imaju zajedničku povijest, koja je njoj prilično traumatična, te njegove težnje da ju vrati nazad nailaze na prepreku. No, Mike ne odustaje. Sheilin suprug uporno (i uzaludno) traži posao nakon preseljenja u novi grad, što ga iz njegove muške perspektive čini manje vrijednim i time podsvjesno udaljava od žene. Je li to idealna prilika Mikeu da vrati staru ljubav?

Najbliže idili su Dianne i Terry , barem do trenutka dok ga ona ne nazove pogrešnim imenom. Koliko slično zvuče „Phill“ i „pile“, odnosno može li se zazivanje pogrešnog muškarca u krevetu prekriti izgovorom o iznenadnoj želji za piletinom, odgovor je vjerojatno ne. Sitnice poput izazovnog donjeg rublja na poslu i cvijeća imaginarnog pošiljatelja ukazuju na to da Dianne (Sharon Leal) ima ljubavnika. Tako i treća sretna ljubavna priča pada u vodu.

No prave probleme imaju oni koji ih najvještije skrivaju, Patricija i Gavin. U cijelu komediju sa svim elementima koje komedija kao takva nosi, nikako se ne uklapa element zlostavljanja unutar obitelji, osobito ne fizičkog. Patricia (Janet Jackson) nakon što prijateljima objavi razvod tijekom brakorazvodne parnice sazna da Gavin (Malik Yoba) traži novac koji je ona zaradila pisanjem knjige. Preko odluke drugoga nijedno ne može prijeći, što se difuzno proširi i na druge aspekte njihovog života te završi kaotično za oboje. U kombinaciji sa alkoholom, srdžbom i inatom, osobni je stres naprosto putokaz do fizičkog nasilja. Takvim scenama nije mjesto u komediji, osim ako su ironične ili ako imaju sretan kraj – što ovdje nije slučaj, ili u najmanju ruku ostaje otvoreno pitanje. Da nije preglumljenih pokušaja humora na svakom koraku, analizirali bismo elemente teške drame. Ovako, oni su tek nepotrebno ubačeni na krivo mjesto.

Spomenimo i iznenađujuće lošu glumu većine aktera, te da je dojam koji ostavljaju nerijetko nešto što bismo trebali vidjeti u izbačenim scenama, a ne na filmu. Ako bih odabrala nekoga tko je iole uvjerljiv bio bi to Marcus (Michael Jai White). Dakako, i Jackson je bolja od prisutnih kolega, no od nekoga sa takvom reputacijom za očekivati je puno više.

Tyler Perry stoji iza scenarija i režije te tumači ulogu spomenutog Dianneinog supruga Terryja. Od ranije je poznat sa pokušajima spajanja raznih žanrova filma u jedan (uključujući i prvi dio filma Brak je mrak), odnosno davanju prevelike težine komedijama. Ne ulazeći u ostala djela čiji je autor, u ovome je koristio pogrešne omjere. Međutim, možda se nekome svidi upravo takav koncept. Ako ništa drugo, možda se netko prepozna u kojoj od situacija te poistovjeti sa nekim od likova. S obzirom na broj današnjih sretnih brakova, ne sumnjam da hoće.

Ocjena: 4/10

komedija ljubav brak janet jackson odmor razvod brak je mrak why did i get married


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?