Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Arthur i Maltazardova osveta

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 26.12.2009. / Autor: Mladen Sagovac Gledali smo: Arthur i Maltazardova osveta

Piše: Mladen Šagovac

Zar i ti Luc?

Prvi dio Arthura i Minimoya, trenutno dostupan diljem zemlje na kioscima u DVD izdanju BLIZ Filma, bio je toliko očaravajući i zabavan da sam povjerovao kako Europa konačno ima neki svježi animirani brand koji će pojesti Diznijeve bombone i pomesti ih s kino platna jednom zauvijek. Likovi bazirani na europski tradicionalnim minijaturnim dobrim vilama, nama najbliži su "Domaći" koje je opisala Brlić-Mažuranić, u kombinaciji sa modernom emo-subkulturom su izgledali toliko privlačno da bi im rijetko tko mogao odoljeti. Priča je bila inovativna i smislena, imala svoju dubinu i čvrstinu.

Arthur i Minimoyi


U prvom filmu dječak Arthur na ljetovanju kod svoje bake, istražujući neobične hobije svog nestalog djeda, otkriva čudesan svijet sićušnih bića koja obitavaju u vrtu kuće koji mu pomažu da spasi svog djeda i kraljevstvo Minimoya od zlobnog Maltazara. Naslov nastavka odmah upućuje na radnju i što možemo očekivati po pitanju priče ali, na žalost, izostavlja ono što ne možemo očekivati po pitanju sveg ostalog.

Štand šverceri, ulični prijestupnici i alkohol

Ne znamo što se dogodilo u međuvremenu ali Beson je u svijet Minimoya unio previše igranih likova kao i previše igranih minuta, dok je animirani dio filma gotovo u potpunosti isprostituirao sa podilaženjem subkulturalnim elementima poput alkoholiziranja u klubu, izbjegavanju ruke zakona nakon počinjena prometnih prekršaja!? Super, Beson poručuje današnjoj djeci da je okej suprotstavljati se zakonu i pritom jeftino proći kao što je okej i tankati se koktelima u noćnom klubu. One pak pozitivne poruke filma koje bi se trebale odnositi na ekološku svijest su banalno i besmisleno predstavljane. Previše igranih minuta donosi i previše loše i aljkave glume u kojoj se najmanje snašla Mia Farow koja je konačno dočekala godine svoje glumačke zrelosti pa ju sad svi živi angažiraju da glumi bakice po filmovima. A poseban minus ide Ferddie Highmora koji je svoj igrani dio filma odglumio kao da je 5 dana prije snimanja angažiran iz neke glumačke sekcije lokalne osnovne škole. Animatori su podbacili gotovo u potpunosti, kretnje usta likova su gora nego na video igrama s početka dekade. Što vodi do dramaturških sposobnosti naših glumaca koji su davali glasove koje su u potpunosti na razini ovog filma, loše. Takvu glasovnu mlitavost i nesuživljenost sa animiranim likovima i radnjom nismo imali prilike čuti još od Mlikotinog Shreka. Iako bismo svjesnim roditeljima preporučili da svoju djecu počnu držati podalje od Besonovih animiranih uradaka. Objektivnost nam nalaže da priznamo kako je prvi dio ovog filma kvalitetan i gledljiv. Pa vam umjesto Arthura i Maltazardove osvete preporučamo da skoknete do obližnjeg kioska i po cijeni od 29,90kn odaberete nevinu verziju Minimoya. Ova druga je negledljiva, dosadna, razvučena i da stvar bude gora u trenutku kada se uopće učini donekle interesantnom, prekida se s velikim natpisom..."NASTAVIT ĆE SE..." Nadamo se ne pred očima nekog povodljivog četverogodišnjaka.

Luc Besson crtić film recenzija animirani Mladen Šagovac dvd filmovi


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?