Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Gledali smo: Alpha i Omega

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 13.10.2010. / Autor: Ines Ignjačić Gledali smo: Alpha i Omega

Za dobrobit čopora, vukovi moraju voljeti vukove unutar pojedinih klasa. Prevedeno na ljudski, da bi se s nekim stupilo u brak treba biti njegove klase; nasljeđe mora ostati unutar obitelji. Stoga je svojevremeno postojalo biranje partnera još pri nečijem rođenju. No kada se ubaci element ljubavi, klasni brakovi padaju u vodu.

Alfa vučica Kata (glas: Hayden Panettiere; Iva Šulentić) se mora udati za alfa mužjaka –  Grota, simpatično muževnog vuka koji ne zna zavijati. Luka (glas: Justin Long; Luka Nižetić) je omega, i to potpuno spontana i smotana omega koju nijedni roditelji ne bi poželjeli svojoj vučici na muža. Kako to već biva, ljubav ne poznaje granice, a spletom (ne)sretnih okolnosti ova dva vuka su lovci odvezli preko granice – u nacionalni park u drugoj državi.

Pokušavajući pobjeći, prolaze zajedno kroz avanture i pritom oboje otkrivaju onu stranu sebe koje do tada nisu bili svjesni. Jasno, blizina je najbolji posrednik u gradnji odnosa. Prisiljeni vratiti se kući zbog dobrobiti svih, prolaze kroz mnoge prepreke, više ili manje uspješno. Svaka prepreka istovremeno može biti i zabava, ovisi s koje strane se gleda na nju. Temeljna razlika između Luke i Kate je upravo u pogledu; njemu je sve zabavno, čak i medvjed koji ga želi pojesti, no Kata je oprezna. Odgajana je da bude uzorna, da ne gubi vrijeme na nepotrebnu zabavu i zato zna da se mora vratiti kući što prije i sa što manje posljedica.

No posljedica uvijek ima; one su dio nepisane definicije putovanja. Čak i ako su manifestirane u najprikladnijem obliku, oblik je uvijek nešto relativno – pa tako i neočekivana ljubav kao posljedica okolnosti može postati uzrok konflikata. Po evolucijskoj listi prioriteta, prije borbe za pravo izbora partnera, vukovi se moraju izboriti za vlastiti život.

Zavijanje na mjesec najintimniji je čin koji se može dogoditi u interakciji dva vuka. Ako vuk zavija sa vučicom, to je to – svadbeno „razmjenjivanje prstenja“. Postoje i vukovi koji ne znaju zavijati, što ih unatoč urođenoj poželjnoj pripadnosti nekoj klasi čini manje atraktivnima. Budući da je ovdje zavijanje izvedeno kao oblik pjesme, Nižetić se pokazao kao dobar izbor.

Sporedni likovi - Katina sestra vučica Lilly i alfa vuk Grot – bez kojih priča ne bi imala smisla, tu su ne samo da upotpune radnju nego da pomognu globalno (čoporu) i konkretnoj ljubavnoj priči glavnih junaka, no ne iz plemenitih nego iz osobnih, a opet nesebičnih razloga.

Ovo je obiteljski film namijenjen svim generacijama; najmlađima će se svidjeti sretna ljubavna priča, dok će odrasli imati priliku uočiti finese, poput činjenice da su roditelji vučice Kate također iz neskladnih čopora – što znači da je i u vrijeme njihove mladosti neka primarna okolnost nadvladala propise. Jasno, samo je jedna okolnost u stanju to postići.

Ocjena: 6.5/10

3D nagradna igra majice animirani Ana Begić avantura alpha i omega alpha and omega alpha omega iva šulentić luka nižetić Ivan Glowatzky putovanje vuk sinkronirirano


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?