Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

10. ZFF: Djeca

PREMIJERE I RED CARPET / OBJAVLJENO: 16.10.2012. / Autor: Mladen Šagovac 10. ZFF: Djeca

Diplomski film Aide Begić, 'Prvo iskustvo smrti', prikazan je u službenoj selekciji Cinefondation Canneskog filmskog festivala 2001. godine. Prvi igrani film, Snijeg (prikazan je i na Zagreb Film Festivalu 2008.), osvojio je glavnu nagradu programa Tjedan kritike na Cannes Film Festivalu 2008. godine.

Radnja njenog drugog igranog filma dugog metra, 'Djeca', smještena je u Sarajevu, a prati ratnu siročad Rahimu i njenog brata Nedima. Rahima je nakon turobne ratne sudbine smisao pronašla u Islamu, a nada se da će i njen brat krenuti takvim putem. Ionako komplicirani život, otežati će im tučnjava sa sinom političkog moćnika u koju će upasti Nedim. Taj događaj navodi Rahimu, igra ju suptilna Marija Pikić, da bolje obrati pozornost na Nedima i ono čime se bavi u vremenu između škole i kuće. Prateći Nedima, postupno se, ne i potpuno, otvaraju neka saznanja i o Rahiminom životu u sirotištu gdje se naslućuje da je i ona bila problematično dijete.

Duhovi rata - sjeme zla

Radnja filma je isprekidana snimkama ratnog sarajeva koje uobličuju Rahimina sjećanja. Obzirom da je vrijeme radnje smješteno negdje pred Novu godinu i u pozadini zbivanja gotovo neprekidno odjekuju eksplozije petardi, Begić nedvojbeno poručuje da rat zapravo još nije završio. Odnosno, da Sarajevom vladaju duhovi okrutnog rata koji je iza sebe posijao teško iskorijenjivo sjeme zla. Dočarava rat koji gube mali ljudi u stalnom konfliktu s političkim moćnicima, poslodavcima koji muljaju s njihovim plaćama i naopako izokrenutim društvenim vrijednostima. Čak će prigodno kao scenografiju jednog dijela filma odabrati grafit sarajevske navijačke skupine - "HORDE ZLA".

'Djeca' je više izravna nego alegorijska kritika trenutnog stanja društva u BiH u svojoj konačnici ipak naglašava da je zlu moguće okrenuti leđa i nastaviti živjeti svojim životom. Kraj filma, iako zadovoljavajući, dolazi nekako isuviše olako na prethodno kompleksno razvijanu radnju. Uz Mariju Pikić igraju Ismir Gagula, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, Bojan Navojec, Staša Dukić, Aleksandar Seksan, Velibor Topić, Mirela Lambić, Sadžida Šetić.

Djeca: Trailer

Ovaj emotivan film bio je uvršten u program Izvjesni pogled na ovogodišnjem Cannesu gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija. U sklopu Zagreb Film Festivala možete ga pogledati danas, u kinu Europa, u 19:30h, te sutra u 15h.

Take/Know/Low/Yee

Prije filma 'Djeca' redateljice Aide Begić biti će prikazan još jedan film koji svoju radnju bazira na djeci, a također ga je režirala žena.

Dvije sestre, Amina i Aisa, vraćaju se kući iz škole ranije jer nastavnici imaju sjednicu. Amina pomaže majci oko ručka, ali Aisa se ne skida s računala. Film je nastao u produkciji Pop Pictures, u suradnji s Uredom za suvremenu umjetnost i kulturu tajlandskog ministarstva kulture, s ciljem promoviranja alternativnog mišljenja iz južnih pokrajina gdje je islam prevladavajuća religija. Uz pomoć studenata audiovizualnih umjetnosti iz tri lokalne škole, filmska ekipa radila je na filmu koji bi prikazao svakodnevni život na Jugu.

Ova simpatična mnijatura redateljice Tippawan Narintorn upozorava da nas moderna tehnologija diskretno udaljava od stvarnog života, no, istovremeno podsjeća da se u pomanjkanju energije koja snabdijeva naš tehnološki život nemamo čemu više okrenuti doli našim bližnjima.

Zagreb Film Festival traje do nedjelje 21. listopada, a kompletan raspored programa možete preuzeti ovdje.

cannes Ana Begić Mladen Šagovac rat djeca zff zagreb film festival sarajevo film festival bojan navojec Nikola Đuričko Marija Pikić Cinefondation Children of Sarajevo horde zla Ismir Gagula Jasna Ornela Bery Staša Dukić Aleksandar Seksan Velibor Topić Mirela Lambić Sadžida Šetić Izvjesni pogled


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?