Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zlatna palma za Ljubav

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 29.05.2012. / Piše: Mladen Šagovac Zlatna palma za Ljubav

Višestruki dobitnik nagrada na Cannesu, austrijski redatelj Michael Haneke, filmom „Ljubav“ je postao i višestruki (dvostruki) dobitnik Zlatne palme. Zlatnu plamu filmskog festivala u Cannesu tako osvaja emotivna priča o ljubavi muža koji njeguje suprugu na samrti. Uloge umirovljenih nastavnika glazbe Anne i Georgesa tumače vremešni Emmanuelle Riva i Jean Louis Trintignant.

Ovogodišnji Grand Prix otišao je u ruke Mattea Garronea za „Reality“, crnu komediju o kandidatu reality showa. Ovo je drugi canneski Gran Prix za talijanskog redatelja koji je 2008. dosta pažnje (javnosti, a i mafije) i kontroverzi privukao surovim filmom o napuljskom kriminalnom podzemlju.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Mads Mikkelsenu u filmu „Lov“  Thomasa Vinterberga.  Danski glumac široj publici je poznat po ulogama negativaca u filmovima „James Bond: Casino Royle“ i „Tri mušketira“, ali bolji poznavatelji filma ga pamte i po ulogama u filovima poput „Buđenje Vallhalle“, „Nakon vjenčanja“ i jednom od najskupljih danskih filmova ikad „Plamen i Citrona“.

Dvije glumice su ovogodišnje dobitnice nagrade za najbolju glumicu. Nagradu dijele Cosmina Startan i Cristina Flutur, a nagrađene su za uloge dvije sitorice Voichite i Aline koje odrastaju u samostanskom sirotištu. Redatelj filma „Iznad brjegova“ (Dupa dealuri) Cristian Mungiu, inače autor filma „4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana“ koji je 2007. nagrađen Zlatnom palmom, također je nagrađen, ovaj puta za najbolji scenarij.

Carlos Reygadas proglašen je najboljim redateljem, a nagrađen je za film „Iz tame u svjetlost“ (Post Tenebras Lux). Film koji kroz oči jedne obitelji progovara o rastućem nasilju u Meksiku nije naišao na naklonost kritike, čime je ova nagrada za mnoge iznenađenje Cannesa.

Jedina komedija koja se ove godine našla među filmovima natjecateljskog programa „Anđeoski udio“ (The Angel's Share) dobila je nagradu ocjenjivačkog suda. Riječ je o komediji koja se predstavlja kao škotski odgovor na „Skidajte se do kraja“, a govori o novopečenom mladom ocu Robbieju kojem se posjet destileriji whiskyja pretvara u inspiraciju za životnu promjenu i izlazak iz životnog beznađa.
Redatelj je Ken Loach a nagradu je posvetio ljudima koji odolijevaju mjerama štednje u svijetu. Dio kritičara se ne slaže ni s ovom nagradom jer „Anđeoski udio ne predstavlja Loachov najbolji rad“.

Ovogodišnji nagrađeni debitantski film je „Beasts of the Shouther WildBenha Zeitlina. Zlatnu palmu za kratkometražni film osvojio je redatelj Rezan Yesilbas za „Tišinu“.

Kako neke nagrade predstavljaju iznenađenja, tako nenagrađivanje nekih filmova izaziva neku vrstu zadrške prema ovogodišnjem Cannesu. Žiri pod predsjedanjem Nannija Morettija kao da ima nešto protiv „luksuznijih“  filmova pa su „Cosmopolis“ Davida Cronenberga i „Holy Motors“ Leosa Caraxa ostali bez ikakvih nagrada(?).

Hrvatska publika će, prema dosadašnjim saznanjima, imati priliku pogledati pobjednički film Cannesa „Ljubav“, ali i inventivan a nenagrađeni „Cosmopolis“ te još neke filmove.

Pedeset godina nakon što je tragično preminula, glumica Marilyn Monroe je pronašla svoje mjesto na najvećem svjetskom filmskom festivalu, bila je zaštitno lice ovogodišnjeg Cannesa.

festival zlatna palma cannes Mladen Šagovac nagrada Filmski festival u Cannesu Michael Haneke


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?