Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZFF: Zlatna kolica "Pogrešnoj dostavi", posebno priznanje filmu "Vis-à-Vis"

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 27.10.2013. / Autor: Moj Film ZFF: Zlatna kolica "Pogrešnoj dostavi", posebno priznanje filmu "Vis-à-Vis"

Jedanaesto izdanje Zagreb Film Festivala zaključeno je jučerašnjom svečanom dodjelom nagrada u prepunom kinu Europa te potom projekcijom filma izvan konkurencije - Krugova Srdana Golubovića, koji je dosad nagrađen s tridesetak priznanja i odabran za srpskog kanididata za nagradu Oscar.

Ceremonija zatvaranja  i dodjela nagrada prošla je u uobičajeno neformalnom ozračju uz direktora Borisa T. Matića i izvršnog direktora Hrvoja Laurentu.

Još jedno festivalsko izdanje je iza nas. Bilo nam je lijepo i naporno. Imali smo fantastično vrijeme, prekrasne goste i predivnu publiku

Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta

Prije dodjele nagrada publika je imala priliku vidjeti kratki video presjek festivalskog tjedna koji je pripremila foto-video ekipa ZFF-a. Prva dodijeljena nagrada bila je ona scenarističke radionice Palunko koju po jedanaesti put organizira Hrvatski filmski savez u suradnji sa Zagreb Film Festivalom. Ove godine sudjelovalo je dvanaest mladih scenarista pod mentorstvom Dalibora Matanića, Tomislava Zajeca i Danila Šerbedžije. Žiri u sastavu Hane Jušić, prošlogodišnje pobjednice Kockica, Josipa Sunka, prošlogodišnjeg pobjednika Palunka i Nevija Marasovića, scenarista i redatelja  posebnu pohvalu dodijelio je Milošu Miloševiću i Sanji Peršić, dok je glavnu nagradu osvojio Neven Dužanec. Prema scenariju potonjeg autora u produkciji Hrvatskog filmskog saveza u suradnji s Propeler filmom do sljedećeg ZFF-a bit će snimljen kratki film koji će biti prikazan u programu Kockice.

Priznanja i nagrade ZFF-a
Priznanja i nagrade ZFF-a

Prva ovogodišnja Zlatna kolica te iznos od 10.000 kuna koje osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijeljena su najboljem filmu iz programa Kockice u kojem je ove godine prikazano devet kratkometražnih igranih filmova. Žiri u sastavu Hane Jušić, redateljice i pobjednice prošlogodišnjih Kockica, Alexandre Scmidt, programske selektorice festivala kratkog filma u Dresdenu i Jožka Rutara, producenta i ravnatelja Slovenskog Filmskog Centra, najboljim su kratkim filmom mladih domaćih filmaša proglasili Ko da to nisi ti autora Ivana Sikavice.

Ovaj film ne dopušta gledatelju odvratiti pogled od neugodnih, ali itekako poznatih prizora iz privatnog života. To čini na stilski hrabar način, bez imalo patosa

- pojasnila je odluku žirija Alexandra Schmidt. Posebno priznanje žiri je pak dodijelio filmu Srami se autorice Darije Blažević.

Kapetan i njegov gusar
Prizor iz filma "Kapetan i njegov gusar"

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film te novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura dobio je film Kapetan i njegov gusar  autora Andyja Wolffa. Odluku o najboljem naslovu u spomenutoj kategoriji
donijeli su
Timo Novotny, austrijski redatelj čija smo dva dokumentarna filma imali prilike vidjeti na prethodnim izdanjima Festivala, Saša Ban, redatelj koji je prije dvije godine osvojio posebno priznanje žirija za svoj dokumentarac Zemlja znanja te Sead Kreševljaković iz programskog odjela Al Jazeera Balkans, također redatelj dokumentarnih filmova, a kojeg se naša publika sjeća kao jednog od autora dokumentarca  Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dodijeljeno je srpskom filmu Drugi susret autora Željka Mirkovića koji 'govori o najdojmljivijoj priči na svijetu.'

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film te novčanu nagradu u iznosu od 1.000 eura dobio je film U Akvariju autora Tudora Cristiana Jurgiua: 'Iskren je to prikaz odnosa koji nam je pokazao od koliko se borbe sastoji prava ljubav'. Posebno priznanje dodijeljeno je filmu Dolina kitova Guðmundura Arnara Guðmundssona. Odluku o najboljem naslovu u spomenutoj kategoriji donijeli su Leo Barraclough, filmski kritičar i urednik u časopisu Variety, Srdan Golubović, redatelj filma Krugovi  te Ada Solomon, producentica iz Rumunjske koja je jedna od zaslužnijih za veliki uspjeh rumunjskog filma u svijetu, a producirala je i prošlogodišnjeg pobjednika ZFF-a.

Vis-a-Vis
Prizor iz filma "Vis-a-Vis"

Spomenuti žiri potom je dodijelio nagrade u dugometražnoj konkurenciji -  posebno priznanje po prvi put dodijeljeno je domaćem filmu, Vis-à-Visu Nevija Marasovića.

Posebno priznanje odlučili smo dati vrlo jednostavnom, ali iskrenom filmu Vis-à-Vis u režiji Nevija Marasovića, za koji vjerujemo da predstavlja novi glas hrvatskog filma

Pogrešna dostava
Prizor iz filma "Pogrešna dostava"

Konačno, film Pogrešna dostava Ritesha Batreosvojio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film te nagradu u iznosu od 4.000 eura. Spomenuti film na festivalu je proteklog tjedna predstavila glavna glumica Nimrat Kaur uz koproducenta Čedomira Kolara.

To je emotivan, vizualno zadivljujući, umjetnički film koji komunicira s publikom širom svijeta

- tim riječima žiri je pojasnio svoju odluku.

festival nagrade zff zagreb film festival Hrvoje Laurenta Boris T Matić Krugovi pogrešna dostava vis a vis


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?