Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZFF: Danis Tanović - Oscarovski kandidat

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 22.10.2010. / Autor: Moj Film ZFF: Danis Tanović - Oscarovski kandidat

Kako se Zagreb Film Festival bliži kraju, rasporedi su sve gušći a do karata je sve teže doći. Zaista, prije svega par dana u jednom neformalnom razgovoru jedan sugovornik mi je ispred Plesnog Centra u Ilici rekao "Baš mi je nekako otužan ovogodišnji Zagreb... Nema one ludnice i gužve kao prošle godine"...  Ista izjava je u gotovo sportskoj maniri velemajstorskih zgoditaka  nakon svega dva sata bila u potpunosti deklasirana zagrijanom publikom koja se nije libila otvoreno iznijeti svoj "protest" zbog nedovoljnog broja karata.

S približavanjem subote sve veće zanimanje publike usmjereno je prema filmu Cirkus Columbia, nagrađivanog oskarovca Danisa Tanovića koji i s ovim filmom ima velike izglede osvojiti zlatni kipić dok je već osvojio nagradu Film budućnosti u Veneciji i Srce Sarajeva na sarajevskom filmskom festivalu. Upravo nastup Tanovićevog filma na zagrebačkom festivalu pokazuje značaj ZFF-a dok interes koji za ovaj festival pokazuje zagrebačka publika pokazuje koliko je ZFF sazrio i konačno, koliko je zapravo zagrebačka publika već sama po sebi zrela.

No, vratimo se ovogodišnjem desertu Zagreb Film Festivala koji je zaista sam vrh ovogodišnje filmske šlagtorte kojom su organizatori zagrepčanima uljepšali ovu jesen.

Fionnuala Halligan za Screen Daily Tanovićev stil snimanja u ovom filmu opisuje čarobnim te objašnjava kako su staromodni detalji više posljedica dočaravanja vremenskog doba radnje nego financijskih ograničenja.

Film ima kvalitetu zbog koje djeluje malo staromodno, ili barem izgleda kao priča koja je već negdje jednom ispričana. Izgleda vam poznato... Likovi su lako probavljivi a priča glatko teče(...) Glumačka postava je izuzetno jaka, uključujući debitante Ler i Šupljanina, dok ništa ne obasjava platno kao Mira Furlan u njenoj ulozi "hrabre majke" kao bivše Divkove Žene. Njen uredni šal dočarava ju kao ženu iz naroda, borbena i tvrdoglava ali također i pojavom prelijela.

- Deborah Young, Associated Press


Biti će interesantno vidjeti kako će na Tanovićev reagirati hrvatska publika kojoj je tema predratnih zbivanja itekako bliska i koja zasigurno o svim tim događajima s početka devedesetih ima neko svoje specifično mišljenje.

Iz filma Circus Columbia, otvoreno je jasno što o tome misle Tanović i Dikić prema čijem romanu je i rađen scenarij.

Mi ćemo svakako biti u kinu Europa na hrvatskoj premijeri Cirkusa Columbia i istražiti reakcije publike. Na koncu, posrijedi je jedan od šezdesetak filmova koji uz Matanićeve Crnce konkurira za najpoznatiju svjetsku filmsku nagradu.

Oscar zff zagreb film festival danis tanović cirkus columbia


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?