Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Završio 8. ZagrebDox - Festival koji sam mogao biti, a možda i jesam

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 04.03.2012. / Autor: Mladen Šagovac Završio 8. ZagrebDox - Festival koji sam mogao biti, a možda i jesam

Najveći regionalni festival dokumentarnog filma ZagrebDox udario još je jednom svoje pečate, ne samo nagrađenim filmovima nego publici u Kaptol centru količinom i kvalitetom ponuđenih sadržaja.

Što je Nenad Puhovski obećao, ispunio je, čime zadržava primat među festivalskim direktorima u Hrvatskoj. Bolji, širi, svestraniji ZagrebDox podijelio je sinoć nagrade filmašima čiji su filmovi impresionirali žirije čime je završeno 8. izdanje najgledanijeg festivala u Hrvatskoj. Činjenica je da imamo i posjećenije festivale ali ni jedan ne zadržava toliku konstantu popunjenosti kino sjedalica kao ZagrebDox. Premda se još ne barata konkretnim brojkama, ovogodišnji ZagrebDox bilježi oko 10 do 15% više publike u odnosu na prošlogodišnji, što znači da je ove godine u tjedan dana preko 150 dokumentarnih filmova pogledalo, vjerojatno, više od 30000 gledatelja.

Neki od najiščekivanijih filmova ovogodišnjeg Doxa, upravo su domaći filmovi pa se za ovogodišnji film, sada već renomiranog dokumentariste, Silvestara Kolbasa (Ratni reporter) "20 dana na Tibetu" tražila kino ulaznica više. Isti slučaj je s "Blokadom" Igora Bezinovića. A posebnu pažnju publike, kasnije će se pokazati i žirija, privukla je Dana Budisavljević svojim filmom "Nije ti život pjesma s Havaja". No sveopći interes za ponuđene filmove nije ništa čudno, jer nakon osam godina vrhunskog programskog odabira sada je već teško razlučiti što uopće od filmova koji se na ZagrebDoxu nude jer se automatizmom zna da je svaki od ponuđenih naslova Certified Premium-Quality, čime je ovaj festival već odavno zaslužio certifikat hrvatskog Superbanda. Reći da ZagrebDox publici ne nudi celebove, što je najavljujući festival prije nešto manje od mjesec dana rekao Nenad Puhovski, je čista opsjena jer ih Dox stvara. Ne onakve kakvi su ponuđeni kroz razne medije, ali gledano kroz prizmu pomame za ulaznicama filmova pojedinih autora, za iste se može ustvrditi da su živuće zvijezde dokumentarne kinematografije. Baš kao što se za ZagrebDox može reći da mu još samo malo nedostaje da preraste u okvire festivalskog spektakla, ako već nije. Svaka nova godina ZagrebDox-a, ostaje dobra godina za ljubitelje dokumentaraca. Još samo da se konačno nađe netko i Doxu dodijeli nagradu Festivals that Matter, a ako ne nagradu, ono barem priznanje kroz prikazivanje festivalskih pobjednika na kanalima televizija s nacionalnim koncesijama, barem to.

Nenad Puhovski
Nenad Puhovski

Mali pečat, koji se dodjeljuje najboljem filmu autora ili autorice do 35 godina starosti, prema odluci članova mladog žirija – redatelja Piotra Zlotorowicza, redatelja i nastavnika Danske filmske škole Torbena Simonsena i studenta diplomskog studija dokumentarne režije na ADU-u Jadrana Puharića – pripao je danskom filmu 'Oporuka' Christiana Sønderbya Jepsena. Nagrada je dodijeljena "filmu u kojem su se autori vrlo realistično stopili s pričom i povezali s likovima", kako je službeno objasnio žiri. Posebna priznanja u kategoriji dodijeljena su litavskom filmu 'Šangaj Banzai' Jurate Samulionytea i poljskom filmu 'Decrescendo' Marte Minorowicz.

U regionalnom žiriju našao se Krzysztof Gierat, direktor Krakovskog filmskog festivala, te redateljice Marianna Kaat i Vanja Sviličić. Posebnim priznanjima nagradili su dva hrvatska dokumentarca: 'Bosanoga (sasvim slučajna smrt)' Morane Komljenović, koja je zahvalila žiriju što su joj nagradom pokazali da nije bila u krivu što je dulje vrijeme po Rijeci naganjala duhove, te filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' Dane Budisavljević, koja je nagradu posvetila roditeljima. Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji dodijeljen je bosanskohercegovačkom filmu 'Jedan dan na Drini' Ines Tanović. "Ono što na prvi pogled djeluje kao obična reportaža prerasta u filmsko remek-djelo. Ne samo što prikazuje tragičnu povijest rata u Bosni već i svjedoči o šokantnim posljedicama svih ratova", pojasnio je Krzysztof Gierat u ime regionalnog žirija. Ines Tanović zahvalila je ZagrebDoxu, Nenadu Puhovskom i žiriju koji je nagradom udahnuo život njezinu filmu te skrenuo pozornost na fokus filma: rješavanje ratnih zločina.

Ines Tanović
Ines Tanović

Renomirani hrvatski redatelj igranih i dokumentarnih filmova Tomislav Radić predsjedao je međunarodnim žirijem, koji je uz njega sačinjavao glavni urednik časopisa 'DOX' Truls Lie i redatelj Alexander Gutman. Žiri je proglasio pobjednike u međunarodnoj konkurenciji: posebnim priznanjem nagrađen je poljski film 'Paparazzi' Piotra Bernasa i latvijsko-gruzijski film 'Ramin' Audriusa Stonysa, dok je Veliki pečat osvojio poljski rad 'Povratci' Krzysztofa Kadlubowskog. "U samo sedam minuta kratki film 'Povratci' donosi sve što treba: slika bez riječi kazuje cijelu priču. Dokumentarni film iz zbiljskoga života govori o svečanosti državnoga sprovoda na Varšavskom aerodromu bez potrebe za pripovjedačevim glasom koji bi objasnio zbivanja u slici", u ime žirija izjavio je Tomislav Radić.

Ove godine na ZagrebDoxu prvi je put dodijeljena Nagrada mojoj generaciji i to po izboru osnivača i direktora festivala Nenada Puhovskog filmu autora svoje generacije. Prvi je dobitnik dokumentarac 'Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam' Borisa Gerretsa. "Nagrada se dodjeljuje filmu koji nadilazi granice između profinjene vizualnosti i jednostavne tehnologije, faktografskog i fikcionalnog, promatrača i promatranog; jednom riječju - za sjajan film", obrazložio je svoj izbor Nenad Puhovski.

Odluku o nagradi Movies that Matter, koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava, donio je žiri u sastavu: Nadežda Čačinovič, sveučilišna profesorica i predsjednica P.E.N.-a, Taco Ruighaver, direktor fondacije Movies That Matter, te Zdravko Grebo, sveučilišni profesor i NGO-aktivist. Žiri je posebnim priznanjem nagradio njemački rad 'Loše vrijeme' redatelja Giovannia Giommia, koji je gostovao na festivalu i nagradu posvetio junakinjama filma, ženama otoka Banishanta. Glavna nagrada dodijeljena je meksičkom filmu Tatiane Huezo „Mjesto moje malo“. "Ovaj prekrasno snimljen film na poetičan način govori o životu stanovnika gradića u ruralnom području El Salvadora po završetku građanskog rata. Prikazujući njihov težak život i suočavanje s bolnim sjećanjima i ratnim traumama, autorica ih izbjegava vidjeti samo kao žrtve, već ih portretira i kao snažne, pa i radosne osobe", kao obrazloženje žirija navela je Nadežda Čačinovič.

MEĐUNARODNI NATJECATELJSKI PROGRAM

Međunarodni žiri: Tomislav Radić, redatelj; Truls Lie, glavni urednik časopisa DOX; Alexander Gutman, redatelj

Veliki pečat za najbolji film iz međunarodnog programa:

POVRATCI / RETURNS, r. Krzysztof Kadlubowski, Poljska

U samo sedam minuta, kratki film „Povratci“ donosi sve što treba – slika, bez riječi, kazuje nam cijelu priču. Dokumentarni film iz zbiljskoga života, govori o svečanosti državnoga sprovoda na Varšavskom aerodromu, bez potrebe za pripovjedačevim glasom koji bi objasnio zbivanja u slici.

Posebna priznanja:

PAPARAZZI, r. Piotr Bernas, Poljska

I debitantski film Piotra Bernasa „Paparazzi“ osvrće se na istu nedavnu tragediju pada poljskog zrakoplova. Film govori o agresivnosti i bezobzirnosti novinskih boraca za vijest. Njihovoj se neosjetljivosti uspješno suprotstavlja tiha sućut običnih prolaznika.

RAMIN, r. Audrius Stonys, Latvija, Gruzija

Posebno priznanje dodjeljujemo i filmu „Ramin“, filmu o sjećanju i uspomenama – riječ je o pripovijesti o sedamdestpetogodišnjem hrvačkom prvaku koji se prisjeća svoje prošlosti. Vizualno snažan i osjećajan film.

REGIONALNI  NATJECATELJSKI PROGRAM

Regionalni žiri: Krzysztof Gierat, direktor Krakow Film Festivala; Marianna Kaat, redateljica; Vanja Sviličić, redateljica

Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog programa:

JEDAN DAN NA DRINI / A DAY ON THE DRINA, r. Ines Tanović, Bosna i Hercegovina

Ono što na prvi pogled djeluje kao obična reportaža, prerasta u filmsko remek-djelo. Ne samo što nam prikazuje tragičnu povijest rata u Bosni, već i svjedoči o šokantnim posljedicama svih ratova.

Posebna priznanja:

BOSANOGA (SASVIM SLUČAJNA SMRT) / BOSANOGA (AN ENTIRELY ACCIDENTAL DEATH), r. Morana Komljenović, Hrvatska

Napeta priča o nepoznatoj osobi koja nam je postala vrlo bliska. Analizirajući tragičan događaj, autori filma uspjeli su otkriti svu opresivnost komunističkog razdoblja. Izuzetan rad kamerom uz minimalnu upotrebu izražajnih sredstava.

NIJE TI ŽIVOT PJESMA HAVAJA/ FAMILY MEALS, r. Dana Budisavljević, Hrvatska

Rad na filmu trebao bi biti terapija ne samo za likove iz ovog filma, već i za publiku. Žiri cijeni hrabrost svih članova obitelji jer su se pristali otvoriti pred kamerom.

FILM MLADOG/E AUTORA/ICE DO 35 GODINA

Mladi žiri: Piotr Zlotorowicz, redatelj; Torben Simonsen, redatelj i nastavnik Danske filmske škole; Jadran Puharić, student MA dokumentarne režije, ADU

Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina:

OPORUKA/ THE WILL, r. Christian Sønderby Jepsen, Danska

Za film u kojem su se autori na vrlo realističan način stopili s pričom i povezali s likovima.

Posebna priznanja

ŠANGAJ BANZAI/ SHANGHAI BANZAI, r. Jurate Samulionyte, Litva

Za svjež i nedužan način kojim su autori pristupili seljanima.

DECRESCENDO, r. Marta Minorowicz, Poljska

Za pronalaženje prikladnog vizualnog jezika da bi se ispričala ova priča.

NAGRADA "MOVIES THAT MATTER"

Žiri Movies That Matter: Nadežda Čačinovič, Sveučilišna profesorica i predsjednica P.E.N-a; Taco Ruighaver, direktor Movies That Matter Foundation; Zdravko Grebo, sveučilišni profesor i NGO aktivist

Dobitnik nagrade za film koji na najbolji način promiče ljudska prava:

MJESTO MOJE MALO / THE TINIEST PLACE, r. Tatiana Huezo, Meksiko

Ovaj prekrasno snimljen film na poetičan način govori o životu stanovnika gradića u ruralnom području El Salvadora po završetku građanskog rata. Prikazujući njihov težak život i suočavanje s bolnim sjećanjima i ratnim traumama, autorica ih izbjegava vidjeti samo kao žrtve već ih portretira i kao snažne, pa i radosne osobe.

Posebno priznanje

LOŠE VRIJEME / BAD WEATHER, r. Giovanni Giommi, Njemačka

Priznanje se dodjeljuje zbog originalnog pristupa i pronalaženja ljudskog dostojanstva na najnevjerojatnijim mjestima. U priči se povlači paralela između života pojedinaca i okoline koja utječe na njihove planove. Kiša je i blato je, ali svejedno živimo i dalje.

NAGRADA MOJOJ GENERACIJI

Ove godine na ZagrebDoxu se dodjeljuje i "Nagrada mojoj generaciji" (My Generation Award), a dodjeljuje ju osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski filmu autora svoje generacije.

Nagradu dobiva film:

LJUDI KOJI SAM MOGAO BITI, A MOŽDA I JESAM/  PEOPLE I COULD HAVE BEEN AND MAYBE AM, r. Boris Gerrets, Nizozemska

Nagrada se dodjeljuje za film koji nadilazi granice između profinjene vizualnosti i jednostavne tehnologije, faktografskog i fikcionalnog, promatrača i promatranog; jednom riječju - za sjajan film!

zagrebdox dokumentarci dokumentarni film veliki pečat mali pečat Mladen Šagovac Nenad Puhovski katarina starčević ines ignjačić Silvestar Kolbas zgdox Blokada Igor Bezinović Mjesto Moje malo Tatiana Huezo Nagrada mojoj generaciji Ljudi koji sam mogao biti a možda i jesam Povratnici Krzysztof Kadlubowski Ines Tanović Jedan dan na drini Oporuka Christian Sønderby Jepsen Borisa Gerrets Dana Budisavljević Nije ti život pjesma s Havaja


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?