Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Završen 5. ETNOFILm festival u Rovinju

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 29.04.2013. / Autor: Moj Film Završen 5. ETNOFILm festival u Rovinju

Dodjelom nagrada završio je 5. ETNOFILm festival u Rovinju koji je u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao od 24. - 27. travnja. U četiri dana na festivalu prikazana su 24 filma međunarodne dokumentarne produkcije, održano je predavanje, radionica, te izložba i glazbeni program, a festival je posjetilo 1000 ljudi.

Žiri kojim je predsjedao direktor ruskog Centra za vizualnu antropologiju, ujedno i profesor moskovskog Sveučilišta, Evgeny Aleksandrov, dr.sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zagrebu i Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma "Blokada” odabrao je pobjednike u četiri kategorije.

U kategoriji filmova profesionalnih etnologa / antropologa žiri je dodijelio dvije ravnopravne nagrade. Andrei Mihai Leaha dobio je nagradu za film "Babaluda Luda - Promatrajući sebe" za razvoj tradicionalne kulture vizualnim metodama i užitak filmskog stvaralaštva. Peter Biella "Poglavica i lavovi" dobio je nagradu zbog točnosti antropološkog motrenja i korištenje ekspertnog znanja.

Filmovi profesionalnih etnologa / antropologa u TV produkciji je kategorija u kojoj je pobjedu odnio Ivo Kuzmanić za film "Žetva u Crkvarima" za originalnu suradnju sa zajednicom i predstavljanje rada kao kohezivnog elementa društva.

U kategoriji filmova studenata etnologije / antropologije žiri je nagradu dodijelio filmu Bena Cheethama "Koračajući naprijed" zbog suosjećajnog pristupa u tumačenju društvenih nejednakosti.

Dvije ravnopravne nagrade žiri je dodijelio i u kategoriji filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi / antropolozi i to filmu Tobiasa Lindnera "Orania" za zastrašujući prikaz nasljeđa kolonijalizma i suptilno tematiziranje lažnoga mira, te filmu "Ljudski toranj” kojeg autorski potpisuju Ram Devineni i Cano Rojas za pouku antropolozima da okrenu pogled od prošlosti prema budućnosti.

Voditeljica festivala Tamara Nikolić - Đerić zahvalila je svima na sudjelovanju:

Drago nam je da je ETNOFILm festival privukao toliko dobrih filmova i stručnjaka. Ponosni smo i na broj međunarodnih volontera i gostiju koji su nas ove godine posjetili čime smo pokazali da su ovakvi festivali bitni za umrežavanje struke, a pružaju i nešto drugačije lokalnim posjetiteljima.

5. ETNOFILm festival, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, je od 24.-27. travnja ugostio 24 filma međunarodne etnografske produkcije, a privukao je 1000 ljudi. Samom festivalu prethodila je trodnevna radionica hipermedije pod vodstvom profesora Petera Bielle, tijekom festivala održano je i njegovo predavanje na temu "Masajska migracija i primijenjena vizualna antropologija". Izložba fotografija u centru Batana predstavila je izbor fotografija Etiopljanki iz bogatog fundusa Etnografskog muzeja Istre koje datiraju s kraja 19. ili početka 20. stoljeća. ETNOFILm festival su tradicionalno posjetili studenti antropologije i etnologije iz regije, a umrežavanju među studentima i strukom je pomogla i činjenica da su ove godine na festivalu sudjelovali međunarodni volonteri.

Službena stranica festivala

festival etnofilm dokumenarni etnografski film


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?