Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Započelo filmsko slavlje pod zvijezdama - 64. Pulski filmski festival

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 16.07.2017. / Autor: Moj Film Započelo filmsko slavlje pod zvijezdama - 64. Pulski filmski festival

Sinoć je svečano otvoren 64. Pulski filmski festival, koji će održavati od 15. do 22. srpnja 2017. godine. Kroz 15 različitih filmskih programa prikazat će se ukupno 170 filmskih naslova, 230 projekcija i 88 premijera što ovogodišnje festivalsko izdanje čini najbogatijim do sada. Uz filmske programe odvijat će se i već tradicionalni popratni programi i događanja koja čine izložbe, koncerti i specijalizirani program za filmske profesionalce Pula PROfessional u sklopu kojeg će se održati predavanja, okrugli stolovi i promocije novih naslova iz audiovizualne industrije.

Programske novosti najviše se tiču programa Kratka Pulakoji je obogaćen trima novima natjecateljskim kategorijama: dramske serije, dokumentarni serijali i foršpani dugometražnih igranih filmova, kao i trima nenatjecateljskim kategorijama: kratki i srednjometražni dokumentarni filmovi, animirani filmovi i eksperimentalni filmovi. Time je program Kratka Pula proširen na hrvatske filmove svih rodova i vrsta, čime Pulski festival predstavlja najbolje od cjelokupne hrvatske audiovizualne produkcije.

Ostale novine koje očekuju posjetitelje Festivala su nova festivalska lokacija plaža Ambrela na kojoj će se prikazivati program ”Kino uz more” namijenjen mladim filmoljupcima, mobilna aplikacija Pula Film Festival te Pula food festivalarea.

Na ovogodišnjoj Puli očekuje se više od 60 000 posjetitelja, preko 300 festivalskih gostiju, 26 filmskih ekipa, a sva festivalska događanja održavat će se na 20 različitih lokacija.

PROGRAMSKI JEDNO OD NAJBOGATIJIH FESTIVALSKIH IZDANJA U POVIJESTI HRVATSKE KINEMATOGRAFIJE

Hrvatskom programu bit će prikazano 15 hrvatskih filmova i 10 koprodukcija, od čega je 13 hrvatskih filmova i 5 koprodukcija u konkurenciji za Zlatne Arene.  

U Areni će tako svoje hrvatske premijere imati filmovi "Agape" Branka Schmidta, "Mrtve ribe" Kristijana Milića, "Kratki izlet" Igora Bezinovića, "Fuck off I love you" Anđela Jurkasa i ”Lavina" Stanislava Tomića, dok će pulske premijere imati filmovi "Zbog tebe" Anđela Jurkasa, "Goran" Nevija Marasovića i "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić.
U konkurenciji 64. Pule bit će prikazani i filmovi "ZG 80" Igora Šeregija, "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, "Uzbuna na Zelenom Vrhu" Čejen Černić i "Anka" Dejana Aćimovića. Izvan konkurencije bit će prikazani omnibus grupe autora "Transmania" i "Jedno ubojstvo za van" Luke Duvančića. Posebnu ponoćnu kinoprojekciju imat će horor Dalibora Matanića "Egzorcizam".

U programu manjinskih koprodukcija u konkurenciji su "Sieranevada" Cristija Puiuja (nastala u koprodukciji Rumunjske, BiH, Makedonije, Francuske i Hrvatske), bugarsko-hrvatska "Roumena" Zornitse Sophije, poljsko-bosansko-hrvatska "Catalina" Denijala Hasanovića, srpsko-hrvatski "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića, nizozemsko-belgijsko-hrvatski "Dan kada je moj otac postao grm" Nicole van Kilsdonk te "Kuća drugih" Rusudana Glurjidzea (nastala u koprodukciji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske). Izvan konkurencije bit će prikazani slovensko-hrvatski "Pođi sa mnom" Igora Šterka, belgijsko-hrvatski "Uzvodno rijekom" Marion Hänsel, talijansko-hrvatski "Babilonske sestre" Gigija Roccatija, bosansko-hrvatska "Hiljadarka"Nenada Đurića i bosansko-slovensko-hrvatska "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivat će žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, redateljem Zrinkom Ogrestom, članovi žirija su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić.

U sklopu proširenog programa Kratke Pule  prikazat će se ukupno 35 filmskih naslova.

MEĐUNARODNI PROGRAM: EUROPOLIS-MERIDIJANI, EUROKRATKI, KAŠTEL, ZEMLJA PRIJATELJ ČEŠKA, POPULARNA PULA

U dosad najopsežnijem međunarodnom programu Pule u jednom tjednu predstavljamo 27 dugometražnih (u režiji Kaurismakija, Leeja, Tornatorea, Wajde i drugih značajnih redatelja) i 19 kratkometražnih filmova te pilot TV serije Feud: Bette & Joan. Natjecateljski program europskog i svjetskog filma Europolis – Meridijani ponudit će izbor od 12 visokokvalitetnih ostvarenja sa svjetskih filmskih festivala. Međunarodni žiri čine Jelka Stergel, Jasna Ornela Bery i Igor Saračević. Zemlja prijatelj je Češka te će se prikazati 7 čeških filmova. Popularnu Pulu kao nenatjecateljski programnajvećih svjetskih filmskih hitova ove godine čini 3 atraktivna naslova koji će se prikazati u Areni. Publika će imati priliku pogledati i hrvatsku premijeru stranog filmskog hita Valerian i grad tisuću planeta.

pula film festival pff


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (1)

Riorian 20.07.2017. u 11:15:30 Pulski filmski festival više ne postoji! Ovo su obični Dani hrvatskog filma u Puli iliti, bolje rečeno, Revija hrvatskog filma! Festival podrazumijeva nekakve kriterije, ovo ih više nema, stoga bi se trebalo izmijeniti, odnosno prestati koristiti nekoć slavno festivalsko ime!
Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?