Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zagrepčani i ZFF se javno vole

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 19.10.2010. / Autor: Moj Film

ZFF / ZAGREB FILM FESTIVAL / KINO EUROPA

Zagrepčani i ZFF se javno vole

Festival praktički nije ni započeo a broj karata namijenjen rezervacijama se već u potpunosti istopio.  Ali, ništa zato prema press objavi koja je jutros stigla u našu redakciju ima još dovoljno karata za izravnu prodaju i moguće ih je nabaviti do zadnjih dnevnih projekcija u 23 sata

Drugog dana festivala počeli su i popratni programi ZFF-a od kojih je svakako najinteresantniji "Protest", upravo što je ovogodišnje središte festivalskih zbivanja smješteno u trenutno najkontroverznijoj zagrebačkoj ulici, tik do najkontroverznijeg gradilišta u Zagrebu.

Ironično, festivalska nagrada Zlatna kolica omaž je legendarnoj sceni na stepenicama Odesse iz filma Krstarica Potemkin.  Dakle ovogodišnje nagrade Zagreb Film Festivala  će biti dodjeljivane praktički na samom  zagrebačkom „ground zero“ gdje se u srpnju ove godine dogodila represija državnog aparata spram volje građana i građanskog protesta.

Protest

"Protest" Fadila Hadžića s posvetom preminulom glumcu Bekim Fehmiju koji je ove godine počinio samoubojstvo, otvorio je istoimeni program. Ironično,  lik kojeg igra Fehmiu u Hadžićevom film također počini samoubojstvo. Vjerojatno bi se nekome moglo učiniti interesantnim da je ovu projekciju pohodilo više mladih nego starijih posjetitelja festivala što u mnogočemu govori koliko je u stvari podcijenjena svijest mlađe populacije kada je u pitanju naša klasična kinematografija.

Današnji film u sklopu Protesta je Rušenje diktatora, Stevea Yorka. Dokumentarac prati pad diktatora Slobodana Miloševića te aktiviste pokreta Otpor koji su se nenasilnim sredstvima borili kako bi nadjačali državnu promidžbenu aparaturu i u konačnici ogolili cara. Rušenje diktatora možete pogledati u Plesnom Centru, u Ilici 10 s početkom u 18h. Od dokumentaraca u sklopu glavnog programa, u kinu Tuškanac u 16 sati biti će prikazan recentni pobjednik međunarodnog festivala dokumentarnih filmova u Amsterdamu, Pošast Ross McDonnela i Cartera Gunna koji dramatično dočarava neobjašnjivu pojavu masovnog izumiranja pčelinjih zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama.

ZFF / ZAGREB FILM FESTIVAL / KINO EUROPA

Ipak, najveći dio jučerašnje publike opredijelio se za neobičnu dramu Medalja časti rumunja Calin Peter Netzera. Film koji na vrlo emotivan ali opet i pomalo komičan način propitkuje potrebu pojedinca u poodmakloj dobi za osjećajem pripadnosti i značaja u obitelji i okolini. Scenarij koji je pisao Tudor Voican, višestruko je nagrađivan i hvaljen kako od kritike, tako i od publike.

Prošlogodišnji  dobitnik Zlatnih kolica ZFF-a Xavier Dolan, večeras bi mogao biti posebno interesantan lgbt&gay populaciji filmofila jer će večeras u 19:30h, u kinu Europa biti prikazan njegov film Izmišljene ljubavi koji oslikava ljubavni trokut između troje biseksualnih prijatelja.

Kino Europa Mladen Šagovac zff zagreb film festival protest


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?