Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

ZagrebDox: Kolumbijci

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 28.02.2013. / Autor: Ines Ignjačić ZagrebDox: Kolumbijci

Gledajući s površinskog sloja, švedski film "Kolumbijci" (Colombianos) o dva brata koji žive različite živote na različitim kontinentima pomalo je duhovit. S druge je strane bizarno tužan. Sasvim sigurno podloga priče je dublja nego što se na prvu čini, budući da se kroz prikaz detalja iz života jedne obitelji povlače pitanja traženja sreće, suočavanja s problemima, povjerenja u sebe i druge te opstanka uopće.

Fernando je mladić u kasnim dvadesetima. Ima problema s drogom i alkoholom, no njegov je najveći problem neodgovornost prema životu i nedostatak motivacije da bilo što promjeni. Premda postoji želja, ona je tek teoretska. Uz savjete majke s kojom živi u Švedskoj, i brata Pabla u Kolumbiji, Fernando mu odlazi u posjet na nekoliko mjeseci, s ciljem da promjeni svoje ovisničko ponašanje i postane bolji čovjek.

Kolumbijci

Prikazana je borba sa okolinom, porocima, tjeskobom, obitelji i strahom, no najviše borba sa samim sobom. Težnja za boljim iziskuje prihvaćanje odgovornosti za vlastite postupke te je pred Fernandom to veliko dvostruko privlačenje; mora birati između kratkoročnog zadovoljstva u obliku stimulacije opijatima, ili pak dugoročnog zdravog života.

Kolumbijci: Trailer

Ključna je dilema oko toga mogu li obitelj i okolina općenito zaista utjecati na nečije postupke i promijeniti ga, ili se naposlijetku ipak sve svodi na njega samoga. Pod određenim okolnostima, ta ista podrška od strane najbliskijih ljudi može postati negativan pritisak zbog suviše očekivanja, koji potpuno okreće onaj unutrašnji limit u pojedincu i proizvodi suprotan efekt. Ukoliko se odvoji od obitelji i pokuša uspjeti sam, hoće li Fernando kao oslonac samome sebi biti jači, ili će se izgubiti u preopasnom svijetu, ostaje neizvjesno. No, ono što je sigurno jest da donošenje odluka sa sobom nosi prihvaćanje odgovornosti i određen ishod, a kakav god on bio, posljedica je odlučivanja, a ne sudbine.

Kolumbijci

Parelelno dok rehabilitira brata sportom, Pablo, inače uspješan i ambiciozan student, razmišlja o svom životnom putu i pita se je li to uistinu onaj kojim želi ići. Tako obojica tijekom dvije godine traže sebe i naposlijetku se pronalaze na potpuno različitim mjestima, baš kako su i počeli.

Film će biti prikazan u sklopu Međunarodne konkurencije ZagrebDox festivala u četvrtak 28. veljače u 20 sati u dvorani 2, te u subotu 2. ožujka u 13 sati u dvorani 3, u Cineplexxu u Kaptol Centru.

zagrebdox dokumentarni ines ignjačić kolumbijci Colombianos


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?