Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zagreb Film Festival nudi filmove od jutra do kasnih noćnih sati?

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 21.10.2013. / Autor: Mladen Šagovac Zagreb Film Festival nudi filmove od jutra do kasnih noćnih sati?

Zagreb Film Festival nudi filmove od jutra do kasnih noćnih sati? Svakako. Što da ne? Evo prijedloga za jedan u kasnim satima.

Uz film "Pogrešna dostava" Ritesha Batrae koji se danas nudi publici Zagrebačkog film festivala, drugi izrazito moćan naslov je "Nakon Lucije" meksičkog redatelja Michela Francoa. Film prati Alejandru i njenog oca Roberta nakon što dosele u Cuidad de Mexico gdje planiraju novi početak nakon. Stvarno je vidljivo da je Franco isprva projekt kanio posvetiti istraživanju obiteljskog života i prilagodbi na novu okolinu nakon gubitka bliske osobe. Naime, na preseljenje ih je potakao gubitak majke i supruge. Dok se Roberto teško prilagođava na nove životne okolnosti, Alejandra se puno brže uklapa u okolinu te u školi stječe prijatelje, ili se barem takvima na početku pričinjaju. No, umjesto da krene smjer eksploracije obiteljskih emocija i izmijenjenih odnosa, Franco ovdje okreće priču u smjeru pakla koji otvara adolescentska sredina. Naivna Alejandra prebrzo popušta niskim strastima te naivno upada u seksualnu afericu koja će joj život pretvoriti u pakao.

Nakon Lucije: Trailer

Djeca su često bezrazložno zlobna i posredstvom moderne kulture često bezosjećajna kad treba izraziti empatiju, dok su laka na prijeziru. To nije nešto karakteristično za američke srednje škole, ili pak u ovom slučaju meksičke. S time se susrećemo i ovdje kod nas a redatelj Franco baš to prikazuje neposredno i bez suspenzije gadljivih dijelova. Ukoliko se sjećate filma "Klip" Maje Miloš koji je prošle godine prikazan na Zagreb Film Festivalu, vrlo brzo će vam postati jasno što je redateljica možda u nekom trenu svog filma htjela reći, ali eto, forma joj je pojela sadržaj, pa nije.

Nakon Lucije
Prizor iz filma "Nakon Lucije"

Generacije mladih ljudi prepuštene su same sebi i stvaraju jedan svoj svijet izvrnutih i međusobno suprotstavljenih moralnih vrijednosti. U redu je spavati s najpopularnijim dečkom u školi, ali ako te isti putem javnih mreža izloži javnosti onda postaješ ruglo i predmet ogovaranja, persona non grata kojoj će i ženski rod okrenuti leđa. Uzaludno je progovoriti tek kad se problemi i nevolje zakuhaju, tad nema pomoći od nikakvih stručnjaka. Klinci znaju da je zlo koje nekom čine jako loše, jedino što stvarno ne znaju je tome postaviti granicu da ta zloba ne ode preko ruba i obije im se o glavu. Čak i tad zadržavaju stav da nisu znali da čine nešto loše.  Naime, sociolozima je negdje putem promaklo pa su shvatili kako je najlakše braniti se neznanjem. Najveća prednost ovog filma je upravo neposrednost u naraciji kojom Franco izlaže svoje argumente. Otac ne želi rušiti integritet svoje kćeri, kćer ne želi ocu još više otežati život paklom kroz koji prolazi dok škola na sve probleme gleda tipično birokratski i naravno - svi šute.

Nakon Lucije
Prizor iz filma "Nakon Lucije"

Kako bi zadržao neposrednost, Franco bira glumce koji se vizualno ne ističu u odnosu na okolinu, ali dovoljno kvalitetno nose svoje uloge. Glumica Tessa Ia odlično nosi tjeskobnu Alejandru. Izvrsno se uklapa u situacije pa možemo reći da diše Ajendrinu nevolju. Hernan Mendoza veći dio filma uživa tehničku diskreciju baš kako bi publika ostala fokusirana na Alejandru, te njegova uloga Roberta u prvi plan realno ulazi tek pred kraj filma kad na svoj način odluči riješiti problem koji je doveo do potpunog kolapsa njihovih ionako već narušenih života. Zbog svoje izravnosti film je na momente mučan za gledanje baš kako bi izazvao revoltiranost publike.

Osim večeras u 22h film "Nakon Lucije" možete pogledati još sutra u 17 sati u kinu Europa.

Kino Europa recenzija Mladen Šagovac zff zagreb film festival klip nakon lucije Tessa Ia Hernan Mendoza Michel Franco


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?