Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Zagreb Film Festival - Gledali smo: Tiranosaur

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.10.2011. / Autor: Ines Ignjačić Zagreb Film Festival - Gledali smo: Tiranosaur

Potresna crtica iz dva života uklopljena u okvir jedne neobične priče, iznosi principe i načine života ljudi sa kakvima se, u jednu ruku, ne susrećemo svakog dana, no koji su istovremeno gledajući sveprisutni i bolno istiniti.

Ova svojevrsna tragedija o dvije nepovezane osobe, kojima je naizgled zajedničko samo to da žive u istom gradu, no na potpune različite načine, u trenutku postaju jedna priča, jedan svijet, jedna osovina na koju se te dvije osobe naslanjaju, svaka sa svoje strane, oboje sa tolikom patnjom da njezini uzroci postaju nebitni, a oslonac postaje nužan.

Srednjovječni Joseph (Peter Mullan) je samotnjak koji jednakom mjerom ne prihvaća okolinu koliko i ona odbacuje njega. Bez obitelji i posla, sklon alkoholu i sa trunkom viška agresije no što bi norme sugerirale, ulazi u život anonimne religiozne prodavačice (Olivia Colman) u dućanu odjećom te u njezin naizgled smireni svijet unosi kaos. Kako je njoj dućan utočište, duhovno i fizičko, mjesto gdje (ako ne računamo rijetke posjetitelje) može biti prepuštena vlastitom miru i molitvi, to se utočište Josephovim dolaskom pretvara u raskrižje na kojem postaje svjesna da živi pod maskom vlastite nesreće.

Tiranosaur: Trailer

Teško obiteljsko okruženje i sve ono što iz takvog vodi njezinom poimanju svijeta, Boga i sebe, u potpunom su kontrastu sa nekonvencionalnom Josephovom graničnošću. Ipak, njihove se sudbine križaju. Je li u pitanju urođeni altruizam, zahvalnost ili naprosto neki treći čimbenik, ostaju otvorena vrata za gledatelja. Premda se da naslutiti da bi taj čimbenik mogao biti i ljubav, premalo je dokaza da bi se njihovom odnosu mogla dati ta težina.

Svi o tome razmišljaju, ali nitko to ne radi. Mnoštvo moralnih pitanja preispituju gledateljevu osobnu granicu tolerancije, omogućujući mu da „reagira“ na način koji je njemu osobno prihvatljiv i time možda spozna vlastiti prag prihvaćanja različitosti i činjenica, pa upravo taj uvid u jedan relativno rubni svijet iz neke druge perspektive čini Considineov film snažnim i karizmatičnim, dubokim i drugačijim.

recenzija otvorenje festival zff zagreb film festival ines ignjačić Tiranosaur Paddy Considine Diarmid Scrimshaw Peter Mullan Olivia Colman


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?