Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Vremeplov Irene Škorić: Dragi Lastane!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 25.02.2014. / Autor: Katarina Starčević Vremeplov Irene Škorić: Dragi Lastane!

Sjesti u sjedala dvorane 1 prvog dana ZagrebDoxa (ponedjeljak) bilo je gotovo isto kao sjesti u sjedala vremenskog stroja. Ovaj put nismo čitali (premda ponekad i jesmo!) poznate riječi, ali smo ih ponovno čuli, iako izgovorene nekim drugim glasovima: "Dragi Lastane...". I eto nas, ponovno ležimo na čupavom tepihu u svojoj sobi i ponovno imamo 12-ak godina.

Dragi Lastane!, novi je dokumentarni film Irene Škorić kojoj nije strano uhvatiti se stvari, da ne kažem tramvaja i likova, koje dijelimo u nekoj kolektivnoj svijesti. A ta je svijest posebno golema kad je riječ o Lastanu - i zove se Lastaši. Riječ je o tinejdžerima, a i o onima starijima, koji su se nestrpljenjem očekivali i još očekuju novi broj Modre laste koji žurno listaju do rubrike Sastanak s Lastanom. Ne znam kojom bih riječju sažela što je Lastan bio, i što jest, Lastašima: heroj (?), savjetnik, prijatelj, utjeha... Sažela je to bolje od mene draga gospođa koja radi u uredništvu Modre laste i jedna od protagonistica filma: Lastan je institucija.

Za one koji možda ne znaju (ima li uopće takvih?!), Lastan je jedan dječak crvene kose s pjegicama, jedan dječak smeđe kose, jedan čovjek niskog rasta, jedan vrlo visoki čovjek, "ptica", polučovjek-poluptica" - jedna tajanstvena figura koja u Modroj lasti uredno, evo već 60. godinu, odgovara na pitanja svojih čitatelja i dijeli im samo njemu svojstvene savjete. Redateljica Irena Škorić odlučila je saznati tko je to Lastan, odlučila ga je razotkriti, ali ga time nikako nije demistificirala. Uspjevši razbiti kodeks šutnje uredništva Modre laste, kodeks toliko snažan da čak ni Lastanova žena, djeca i prijatelji nisu znali tko to odgovara na tisuće tinejdžerskih pitanja, Irena Škorić nas je konačno upoznala s Lastanom - odnosno, muškarcima koji su se izmjenjivali u toj ulozi, a sve je počelo s Rudijem Aljinovićem.

Dragi Lastane: Trailer

Osim Lastanā, film je okupio i Lastaše, one koji su dobili odgovore na svoja pisma i one koji nisu, ali bi ih uvijek pronašli u odgovorima drugim dječacima i djevojčicama - jer sve more iste brige. Mahom ljubavne. Sviđaju mi se dva dečka, Kako se ljubi, Bio sam loš u školi i nisam joj se sviđao - sad imam dobre ocjene i još joj se ne sviđam, Zaljubljena sam u Eden i Cruza, htjela bih da se vjenčaju, ali mi se čini da se to neće tako brzo dogoditi. Trebala bih njihovu adresu... Takva su pisma obično završavala pseudonimima Suvišna, Nesretna, Tužna (a vrijedi i za muški rod)dok ih Lastan nije zabranio Naredbom br. 1 jer se stvara pogrešan dojam da je svijet isključivo sastavljen od nesretnih, suvišnih itd. Nakon toga su niknuli maštovitiji nazivi, poput Santa leda, Šerif sa Savskog nasipa, Leteći Tesla...

Ali bilo je, i ima i onih ozbiljnijih problema: obiteljskih i društvenih problema te problema tjelesne prirode. A Lastan svima odgovara u svom stilu, britko, direktno, domišljato, šaljivo, cinično, ali prije svega - iskreno. On odgovara na pitanja koja se Lastaši ne usuđuju pitati nikoga drugoga i koja nemaju gdje drugdje potražiti. Odgovaranjem na posebno osjetljiva pitanja seksualnosti i vlastitog tijela Lastan postaje, kako to kažu sami protagonisti filma, začetnik seksualnog odgoja u Jugoslaviji. I najbolji prijatelj tinejdžera.

Dječaci i djevojčice mu i danas pišu - više ne na papir i na ubacuju kuverte u poštanske sandučiće, nego pune Lastanov elektronički sandučić. Ali jedna stvar ostaje konstanta: i danas ih more iste brige. Mahom ljubavne. Tinejdžerske.

Irena Škorić je povezala sve nas koji smo ga možda slučajno negdje potisnuli u svom sjećanju, sve nas koji ga dobro pamtimo i sve nas koji se sad družimo s njim i zajedno s nama ponovno prelistala Modru Lastu do rubrike Sastanak s Lastanom. I ponovno smo svi bili Lastaši.

Film Dragi Lastane!,, prikazan u regionalnoj konkurenciji,možete pogledati u srijedu u 18:00 i u četvrtak u 12:00.

Pazite da ne zakasnite na svoj sastanak s Lastanom!

dokumentarac hrvatski film zagrebdox Irena Škorić dokumentarni film katarina starčević dragi lastane Dear Lastan lastan lastaši modra lasta


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?