Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Više od 150 dokumentaraca za deseti rođendan ZagrebDoxa

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 18.01.2014. / Autor: Moj Film Više od 150 dokumentaraca za deseti rođendan ZagrebDoxa

ZagrebDox obilježava jubilej! Već desetu godinu zaredom upoznaje domaće gledatelje s aktualnim dokumentarcima iz svijeta, nudeći im ekskluzivnu priliku da pogledaju naslove koje domaći kinorepertoar zaobilazi. U proteklih devet godina na ZagrebDoxu prikazano je više od tisuću i tri stotine dokumentaraca, a pogledalo ih je 174 tisuće gledateljica i gledatelja. Popularnost te filmske forme raste iz godine u godinu, a za senzibiliziranje publike velikim je dijelom zaslužan upravo ZagrebDox. Tako su u posljednjem desetljeću dokumentarci postali zanimljivi širem gledateljstvu kao videodokumenti stvarnosti.

Jubilarno deseto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Bogat festivalski program i ove godine donosi više od 150 dokumentiranih priča iz cijelog svijeta. Osim međunarodne i regionalne konkurencije, u koju su uvršteni brojni nagrađivani filmovi s Mostre, Sundancea, Hot Docsa, IDFA-e, niz nesvakidašnjih filmskih priča donose i popularni službeni programi: Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox i Biografski Dox.

Popratni program kao i prijašnjih godina donosi nizretrospektiva. Primjerice Moj najbolji Dox povodom festivalskog jubileja donosi najbolje dokumentarce sa ZagrebDoxa prema izboru domaćih filmskih kritičara i dokumentarista, a program Retrospektiva ZagrebDox Pro uključuje uspješne dokumentarce pokrenute upravo u sklopu tog festivalskog programa namijenjenom filmskim profesionalcima. Deseti ZagrebDox donosi i retrospektivu poljske filmske škole Wajda te autorsku večer domaćeg redatelja Damira Čučića.

Blood Brother
Prizor iz filma "Blood Brother"

Iz međunarodne konkurencije izdvajamo američki film Blood Brother koji je u posljednjih nekoliko mjeseci osvojio impozantni niz priznanja na festivalima diljem svijeta - među ostalim nagradu žirija i nagradu publike na festivalu u Sundanceu, nagrade publike na Hot Docsu i festivalima u Atlanti i Solunu. Ta potresna priča donosi portret mladog Amerikanca Rockyja koji je donio radikalnu odluku: napustio je svoju obitelj, prijatelje i dotadašnji život i preselio se u Indiju, u ustanovu za djecu oboljelu od AIDS-a. Nizozemski dokumentarac Song from the Forest autora Michaela Oberta također će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji, a riječ je o još jednoj priči o bijegu iz Zapadne civilizacije u predjele zemalja Trećeg svijeta. Naime, Amerikanac Louis Sarno prije 25 godina odlučio je slijediti zvukove pjesme koju je čuo na radiju, što ga je odvelo u prašume središnje Afrike, do pigmejskog plemena Bayaka. Tamo je ostao do danas, kada je poželio pokazati svom sinu svijet iz kojeg je stigao. Njih dvojica tako se spremaju na put u jednu drugu džunglu, u New York. Na festivalu IDFA Obert je nagrađen u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca.

Song for the forest
Prizor iz filma "Song for the forest"

Zanimljiva i jaka regionalna konkurencija predvođena je uspješnim talijanskim filmom Sacro Gra redatelja Gianfranca Rosija koji je prošle jeseni nagrađen Zlatnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji. Riječ je o svojevrsnom presedanu, jer to je prvi slučaj u povijesti Mostre da je glavnom nagradom ovjenčan dokumentarni film. Sacro Gra poetski je prikaz stanovnika koji žive uz rimsku obilaznicu Gra. I ove godine hrvatski su autori prepoznali ZagrebDox kao najjaču platformu za međunarodnu promociju svojih filmova, pa se između vise od trideset hrvatskih filmova u našim programima ističe  desetak svjetskih premijera.

Sacro Gra
Prizor iz filma "Sacro Gra"

ZagrebDox i ove godine uključuje izuzetno bogat edukativni program za filmske profesionalce ZagrebDox Pro, čiji je cilj poticati suradnju u jugoistočnoj Europi i omogućiti međusobno upoznavanje i prepoznavanje svjetske, europske, regionalne i lokalne dokumentarističke scene.

zagrebdox dokumentarci festival Glazbeni globus cineplexx Nenad Puhovski Happy Dox kontroverzni dox majstori doxa teen dox cineplexx centar kaptol biografski dox međunarodni festival dokumentarnog filma Stanje stvari


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?