Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

Vikend na 25 FPS-u donosi pobjednike i premijeru kultune Svete planine

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 28.09.2012. / Autor: Moj Film Vikend na 25 FPS-u donosi pobjednike i premijeru kultune Svete planine

Drugi dio osmog Festivala 25 FPS donosi bogati program među kojim će ljubitelji eksperimentalnog i avangardnog filma moći pogledati posljednje radove u konkurenciji za glavne festivalske nagrade i zanimljive programe i filmove koji su rijetko ili nikada prikazivani u Zagrebu ili Hrvatskoj. Subotnji program Mediteranske fosforescencije: 60 godina Kino kluba Split prikazuje rane radove Lordana Zafranovića i Zdravka Mustaća, kao i prvi feministički eksperimentalni film Žemsko Dunje Ivanišević dok je subotnji termin u 23.00 sata rezerviran za hrvatsku premijeru kultnog spektakla Sveta planina Alejandra Jodorowskog, dakle njegovo prvo prikazivanje na kino platnu 30 godina nakon nastanka.

Pobjednici Festivala 25 FPS proglasit će se u subotu u 21.30, a nagrađeni filmovi moći će se još jednom pogledati u nedjelju u 18.00 sati. Programom Best of 25 FPS završava se osmi Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa.

SERGIO FANT I DINAMIKA DOMA / petak, 16.00

Član žirija Sergio Fant predstavit će se programom filmova koji istražuju dinamiku doma. Kroz radove klasičnih i suvremenih autora kao što su Georges Méliès, Chantal Akerman, Gordon Matta-Clark i Pere Portabella, Fantov će program nastojati odgovoriti na pitanja što je dom i nastanjujemo li mjesta u kojima stanujemo?

AUDIOVIZULANA ISTRAŽIVANJA BEZ GRANICA / petak, 18.00, 20.00

Natjecateljski program u 18 sati Sedimenti odvest će vas na istraživanje površina i tekstura, dok će vas u 20 sati Sve ispod površine potaknuti da dodatno zagrebete po površini filma, bilo da se radi o 3D iluzornosti Cameronovog Avatara u Govornim činovima Hermana Asselberghsa ili u spektakularnom istraživanju subatomskih čestica nizozemskog audiovizualnog tria Telcosystems, u njihovom zasad posljednjem filmu Uznemiren.

GIBSON, RECODER & BLOCK, DRUGI PUT / petak, 22.00

Zvijezde forme proširenog filma Sandra Gibson i Luis Recoder, potpomognuti zvučnim interpretacijama Olivije Block, u Kinu SC izvode još jedan prošireni filmski performans, ovoga puta s dva 35-milimetarska projektora. Aberacije svjetlosti: razotkrivanje tamne komore znalci opisuju kao hipnotičko putovanje zamamnim svjetlosnim pejzažima koje treba vidjeti (i čuti) da bi se vjerovalo.

SPLITSKE FOSFORESCENCIJE / subota, 16.00

Ukoliko ste u četvrtak propustili projekcije neprofesijskih bisera iz Kino kluba Split uz pratnju avant-rock sastava East Rodeo, prilika za njihovo pregledavanje s originalnim zvukom ne propušta se. U programu se nalaze rani radovi Lordana Zafranovića i Zdravka Mustaća, kao i prvi feministički eksperimentalni film Žemsko Dunje Ivanišević.

FOCUS ON CROATIA / subota, 18.00

Što se novoga događa na domaćoj eksperimentalnoj sceni? Žanrovi se miksaju u izazovne hibride, formalnim se postupcima istražuju (ne)mogućnosti komunikacije, dekonstruiraju se filmska slika, sjećanja na djetinjstvo, umjetnički uzori i filmska naracija, a na vidjelo možda izlazi i nova generacija mladih avangardnih filmaša.

POSLJEDNJI FILMOVI IZ KONKURENCIJE ZA GLAVNE NAGRADE FESTIVALA / subota, 20.00

Posljednji ovogodišnji najtecateljski program naziva Veće od života uključuje zrnato-snoliki narativni eksperiment, dobitnik rotterdamskog Tigra za najbolji kratki film Veliki u Vijetnamu Mati Diop, magličasto-ekscentrični Oblak neznanja Tzua Nyena Hoa te tripoidno-organički Generator Takashija Makina. Prije programa zagrijat će vas Kustom Kar Kommandos kultnog Kennetha Angera. Nakon projekcije filma slijedi dodjela nagrada, a dobitnik Nagrade publike znat će se u nedjelju prije projekcije nagrađenih filmova.

1. HRVATSKA PROJEKCIJA KULTNOG SPEKTAKLA SVETA PLANINA ALEJANDRA JODOROWSKOG / subota, 23.00

Program posvećen rubnim naslovima na granicama rodova i žanrova, Kino 23, ove godinu nudi prvu hrvatsku projekciju kultnog spektakla Sveta planina Alejandra Jodorowskog. Film je 1973. financijski potpomogao menadžer grupe The Beatles, ali mu je zbog kreativnih razmirica s Jodorowskim i zapečatio sudbinu na sljedećih 30 godina, sniman je pod utjecajem tada iznimno popularnih psihoaktivnih droga poput LDS-a ili halucinogenih gljiva te obiluje misticizmom i kršćanskom ikonografijom.

festival 25 fps sveta planina


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?