Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

VFF: Svečano otvorenje s laureatom Berlin film festivala

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 22.08.2014. / Autor: Moj Film VFF: Svečano otvorenje s laureatom Berlin film festivala

U nedjelju 24. kolovoza s dvije generalne probe opasno ćemo se približiti osmom izdanju Vukovar film festivala. Tako ćemo za Vukovarsko zagrijavanje na Terasi agencije od 20.30h prikazati dokumentarni film Leona Rizmaula, Vukovar moje mladosti, a odmah potom i napeti triler Dva lica siječnja s Kirsten Dunst i Viggom Mortensenom u ulogama dokonog bogataškog para. U 21h istog dana u Perivoju dvorca Eltz prikazat će se velenagrađivani američki hit Dobri dileri iz Dallasa, dobitnik čak tri ovogodišnje nagrade Oscar. Ove su projekcije besplatne i pozivamo sve Vukovarce da pogledaju hvaljene filmove

- riječi su organizatora 8. Vukovar film festivala.

Svečano otvorenje VFF-a održat će se 25. kolovoza u 20.30h na Terasi agencije za vodne putove, i to s dva vrlo zanimljiva naslova iz Podunavske konkurencije.

Prvi je kratkometražni igrani film novinarke i redateljice Jasne Nanut poznate širokom gledateljstvu po novinarskim zadacima u gledanim emisijama Red Carpet, Glamour caffe i Mastercheff. Njezin naslov Zajedno priča je o mladom paru čijim mislima struji pomisao o nevjeri gdje je redateljica zaposlila i svoju slatku kćer Kimi.

Zajedno
Prizor iz filma "Zajedno"

Nakon filma Zajedno publici će premijerno u Hrvatskoj biti prikazan njemački naslov Križni put, redatelja Dietricha Bruggemanna, dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij i Nagrade ekumenskog žirija na Berlinaleu. Priča o 14-godišnjoj Mariji koja će se žrtvovati Bogu radi svog mlađeg brata, film je koji će svojim kontroverzama zasigurno uzbuditi publiku. Redatelji Jasna Nanut i Dietrich Bruggemann će se pokloniti vukovarskoj publici.

No, program samog festivala počet će još ranije, matinejama u 10h u dvorani 13, Cinestara Vukovar. Na programu od 19h u Cinestaru su dokumentarni filmovi iz Podunavske dokumentarne konkurencije. To su naslovi Spomenko o velečasnom s otoka Zlarina koji je izdvojen od centra moći i politikantsva; nakon njega gledamo izvrsnu češku studiju izrabljivača starijih i nemoćnih, film Varalice o čuvenim prodavačima nefunkcionalnih i nepotrebnih stvari kojima nasjedaju upravo najnaivniji iz ljudskog lanca, osamljeni penzioneri. Nakon Varalica gledamo priču Ne zaboravi me u kojoj redatelj David Sieveking snima svoju od Alzheimera onemoćalu majku koja je nekoć živjela prilično liberalno vodivši život u tzv. otvorenom braku s njegovim ocem i bila članica Socijalističke partije. Film je nagrađen na festivalima u Locarnu, Madridu i Varšavi.

Križni put
Prizor iz filma "Križni put"

Na drugoj večernjoj lokaciji, Perivoju dvorca Eltz u 21h prikazat će se novo remek-djelo Andreja Zvajginceva, kontroverzni Levijatan, film koji na prenesen način progovara o današnjoj "tužnoj" Rusiji kojom caruju pijani tinejdžeri i razulareni moćnici.

Na dan otvorenja festivala 25.kolovoza filmove prikazujemo i na Vukovarskoj adi; od 14h je na programu film iz programa Viking invazija, Stogodišnjak o starcu koji na stoti rođendan pobjegne iz staračkog doma. U kinu Borovo naselje od 12h gledamo Retrospektivu Pedra Almodovara, remek-djelo Pričaj s njom nagrađeno Oscarom za scenarij, a od 14.30h Najbolje s VFF-a, film Cristijana Mungijua - Iza brda.

Kako je ove godine festival proširen na Županju i Vinkovce, program u Županji u Parku muzeja od 20.30h prikazuje Retrospektivu Susanne Bier, film Sve što trebaš je ljubav.

Nakon brojnih projekcija, prvi festivalski dan od 22.30h začinit će jedan od najboljih regionalnih DJ- dvojaca DISKOBAJAGI, u novoj festivalskoj zoni, TERASI GOLUBICE MALL. Svi koncerti su kao i svake godine besplatni i startaju u 22.30h.

25. kolovoza počinju s radom i tri festivalske radionice u kojima polaznici uče razradu scenarija (Dunavska scenaristička radionica), razradu produkcije filma (Festivalska radionica) te kreiranju animacije (STOP ANIMACIJA). 

festival vff vukovar film festival berlin film festival Križni Put


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?