Moj Film na Facebooku Moj Film na Twitteru

U Zagreb uskoro stižu pobjednici Sundancea, dobitnici nagrade Emmy i potencijalni oskarovci!

NAGRADE I DOGAĐANJA / OBJAVLJENO: 17.01.2013. / Autor: Moj Film U Zagreb uskoro stižu pobjednici Sundancea, dobitnici nagrade Emmy i potencijalni oskarovci!

Posljednji tjedni zime već devetu godinu zaredom prolaze u znaku stotina dokumentaraca koji domaćoj publici približavaju raznovrsne priče i fenomene iz raznih krajeva svijeta. Deveto izdanje ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, održat će se od 24. veljače do 3. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Osam festivalskih dana posjetiteljima će ponuditi više od 150 dokumentaraca iz cijeloga svijeta.

Osim međunarodne i regionalne konkurencije, niz intrigantnih naslova donose i popularni službeni programi: Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox. Novi ovogodišnji program Biografski Dox donosi životne priče fascinantnih i utjecajnih ličnosti koje su na razne načine obilježile posljednja desetljeća: od Stevea Jobsa do sestara Louise i Martine Fokkens. Popratni program uključuje i niz retrospektiva, uključujući onu sjajnog suvremenog ruskog dokumentarista Viktora Kosakovskog, kao i autorsku večer domaće redateljice Vlatke Vorkapić.

The Act Of Killing
Prizor iz filma "The Act Of Killing"

U međunarodnoj konkurenciji, nakon festivala u Berlinu, na ZagrebDox stići će najkontroverzniji film desetljeća, američki The Act Of Killing autora Joshue Oppenheimera, prema riječima Wernera Herzoga, koji je uz Errola Morrisa jedan od producenata filma, jedinstven film bez presedana u filmskoj povijesti! Oppenheimer gledatelja uvodi u svijet indonezijskih odreda smrti koji su sredinom šezdesetih godina 20. stoljeća počinili genocid i tijekom jedne godine ubili milijun sugrađana, etničkih Kineza. Autor to čini iz potpuno neobične perspektive, rekonstruirajući događaje. Naime, umirovljeni ubojice snimaju i ponavljaju scene koje su proživjeli i "počinili". Švicarski dokumentarac Winter Nomads Manuela von Stürlera nagrađen je nagradom Europske filmske akademije u kategoriji najboljeg dokumentarca, a prati dvojicu pastira koji tijekom nekoliko mjeseci vode svoje stado od 800 ovaca kroz stotine kilometara prekrasnog ali iznimno promjenjivog krajolika.

Game of Honor
Prizor iz filma "Game of Honor"

U programu Kontroverzni Dox među ostalim naslovima bit će prikazan dokumentarac nominiran za ovogodišnju nagradu Oscar, The Gatekeepers Drora Moreha, u čijem je središtu šestero bivših čelnika izraelske tajne službe Shin Betam koji su po prvi put javno otkrili mnoge tajne i komentirali svoje akcije i odluke iz prošlosti.

The House I Live In, najbolji dokumentarac festivala u Sundanceu, novi je film važnog američkog dokumentarista Eugenea Jareckia, a publika će ga moći vidjeti u programu Majstori Doxa. Film je snimljen u više od dvadeset država SAD-a, a dokumentira niz snažnih i teških priča koje progovaraju o američkom "ratu protiv droge": od dilera do tugujuće majke, od agenta za narkotike do senatora, od zatvorenika do federalnog suca. Bilanca "rata": 45 milijuna uhićenih, što čini SAD najvećim svjetskim tamničarom. I to bez rezultata.

Peter Radovich Jr., Hrvat s američkom adresom, kreativni direktor sportskog programa na CBS-u i dobitnik više od dvadeset Emmya, na ZagrebDox donosi film Game Of Honor u kojem prikazuje dosad neviđeni svijet američkog nogometa na američkoj vojnoj akademiji. Jedna od producentica filma koji je dosad osvojio tri nagrade Emmy je i Mia Pećina, publika će ga moći vidjeti u programu Stanje stvari.

Iz regionalne konkurencije izdvajamo svjetsku premijeru filma Strange Fruit multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora. Riječ je o introspektivnom trenutku pojedinca koji postaje svjestan određenih događaja koji neodgodivo traže našu prisutnost.

ZagrebDox ove godine uključuje i izuzetno bogat edukativni program za filmske profesionalce, ZagrebDox Pro, čiji je cilj poticati suradnju u jugoistočnoj Europi i omogućiti međusobno upoznavanje i prepoznavanje svjetske, europske, regionalne i lokalne dokumentarističke scene.

zagrebdox dokumentarni festival cineplexx centar kaptol


Povratak na popis novosti u odabranoj kategoriji

Komentari (0)

Komentiraj članak
Kako biste komentirali članak, morate biti prijavljeni.
Ukoliko nemate korisnički račun, možete se registrirati.

Top Dvd

Top BluRay

Pretraži projekcije

Trenutno u kinima

Koji glumac je najimpresivniji u ulozi žene?